Αστέριος Γαβότσης: «Η βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού είναι ο στόχος του έργου «Aqua-lity, την υλοποίηση του οποίου αναλάβαμε ως επικεφαλής εταίρος»

Αστέριος Γαβότσης: «Η βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού είναι ο στόχος του έργου «Aqua-lity, την υλοποίηση του οποίου αναλάβαμε ως επικεφαλής εταίρος»
Νερο
Εγκρίθηκε από τη διαχειριστική αρχή του προγράμματος INTERREG Ελλάδα- Βουλγαρία η πρόταση που υπέβαλε ως επικεφαλής εταίρος ο Δήμος Ωραιοκάστρου αναφορικά με το έργο «Application of innovative techniques for improving drinking water quality in urban areas» και με ακρωνύμιο «Aqua-lity», το οποίο εντάχθηκε στη διάρκεια της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020. Ο Δήμος Ωραιοκάστρου θα αναλάβει ως επικεφαλής εταίρος την υλοποίηση του έργου, το οποίο θα συγχρηματοδοτηθεί κατά 85% από κοινοτικούς πόρους και 15% εθνικούς, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα – Βουλγαρία 2014 – 2020 (INTERREG V-A).
Στο εταιρικό σχήμα του εν λόγω έργου συμμετέχει επίσης ο Δήμος Dimitrovgrad.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου «Aqua-lity» είναι 850.000 ευρώ ενώ ο προϋπολογισμός του Δήμου Ωραιοκάστρου για την υλοποίηση των δράσεων που θα αναλάβει ως επικεφαλής εταίρος του έργου ανέρχεται στις 550.000 ευρώ. Η διάρκεια του έργου αναμένεται να είναι 18 μήνες.
«Κύριος στόχος του έργου «Aqua-lity» είναι η βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού και η μείωση των κινδύνων υγείας που διατρέχουν οι κάτοικοι αστικών περιοχών, όπως ο Δήμος μας. Αν και η διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας – Βουλγαρίας είναι πλούσια σε υδάτινους πόρους, η ποιότητα του πόσιμου νερού σε κάποιες περιοχές είναι χαμηλή ή ακόμα και ακατάλληλη για ανθρώπινη κατανάλωση. Συγκεκριμένα, η συγκέντρωση υδροθείου, σιδήρου και μαγγανίου στη γεώτρηση της ΔΕ Ανθούπολης του Δήμου μας ξεπερνάει τα επιτρεπτά όρια σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία», είπε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης τονίζοντας ότι «ως διοίκηση αναλάβαμε την πρωτοβουλία να αξιοποιήσουμε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να επιλύσουμε αυτό το μείζον ζήτημα».
Στο πλαίσιο του έργου θα υλοποιηθούν από το Δήμο Ωραιοκάστρου δράσεις που συμβάλλουν σημαντικά στη διασφάλιση της υγείας των κατοίκων και στην ενίσχυση της ικανότητας του Δήμου για την αποτελεσματική παρακολούθηση και διαχείριση του πόσιμου νερού. Στο πλαίσιο του έργου, ο Δήμος Ωραιοκάστρου έχει αναλάβει να υλοποιήσει τα ακόλουθα:
• Προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία ενός συστήματος επεξεργασίας νερού στη ΔΕ Ανθούπολης
• Εκπόνηση μίας μελέτης σημείων περιβαλλοντικής πίεσης
• Ανάπτυξη ενός διασυνοριακού συστήματος υποστήριξης αποφάσεων σχετικά με την ποιότητα του νερού
• Προβολή και διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου
• Μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα διαχείρισης αστικών υδάτων στο Δήμο Dimitrovgrad.
Αυτοτελές γραφείο επικοινωνίας
και δημοσίων σχέσεων

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.