Αστ. Γαβότσης: «Οι οικονομικές καταστάσεις του 2016 αντικατοπτρίζουν πλήρως την πολύ μεγάλη προσπάθεια που έγινε από τη διοίκησή μας για εξυγίανση των οικονομικών του δήμου»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αστ. Γαβότσης: «Οι οικονομικές καταστάσεις του 2016 αντικατοπτρίζουν πλήρως την πολύ μεγάλη προσπάθεια που έγινε από τη διοίκησή μας για εξυγίανση των οικονομικών του δήμου»

Εγκρίθηκε χθες κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης ο οικονομικός απολογισμός Εσόδων-Εξόδων, του Ισολογισμού, των αποτελεσμάτων χρήσεως και της έκθεσης της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Ωραιοκάστρου έτους 2016.
Λεφτά,χρήματα,
Κύριες εξελίξεις

•​Επιτάχυνση της διαδικασίας εξορθολογισμού και περαιτέρω ενδυνάμωσης του ισολογισμού του δήμου
•​Διατήρηση των εσόδων στα ίδια επίπεδα, παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση (€ 13.082 χιλ).
•​Ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας, ως αποτέλεσμα του εξορθολογισμού των γενικών λειτουργικών εξόδων (€ 1.000 χιλ).
•​Ολοκλήρωση σημαντικού αριθμού έργων του τεχνικού προγράμματος του δήμου (€ 2.566 χιλ)

Βασικά χαρακτηριστικά Ισολογισμού

•​Μείωση του τραπεζικού δανεισμού κατά 29% περίπου με αποτέλεσμα αυτός να διαμορφώνεται σε € 2.566 χιλ. Σημειώνεται ότι ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός αφορά πλέον το 48,05% των συνολικών υποχρεώσεων, από 54,12% το 2015.
•​Μείωση των συνολικών υποχρεώσεων κατά 14,5%, με αποτέλεσμα αυτές να διαμορφωθούν σε € 5.340 χιλ.
•​Η ρευστότητα του δήμου επηρεάστηκε αρνητικά από τη συνεχιζόμενη οικονομική στενότητα και τις επιπτώσεις από την εφαρμογή των capital controls.
•​Οι συνολικές απαιτήσεις παρουσίασαν μικρή αύξηση (€ 2.390 χιλ) ενώ σημειώνεται ότι οι επισφαλείς απαιτήσεις παρέμειναν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.
•​Τα διαθέσιμα του δήμου ανήλθαν σε € 5.335 χιλ από € 5.613 χιλ το 2015.
•​Αισθητή μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους (€ 73 χιλ).
•​Η χρήση του 2016 έκλεισε με ζημίες ύψους € 451 χιλ, γεγονός που αποδίδεται στις αυξημένες διενεργηθείσες αποσβέσεις και στο αυξημένο μισθολογικό κόστος.
•​Ο φόρος εισοδήματος χρήσης ανήλθε σε € 367χιλ από € 349χιλ το 2015.

«Οι οικονομικές καταστάσεις του 2016 αντικατοπτρίζουν πλήρως την πολύ μεγάλη προσπάθεια που έγινε από τη διοίκησή μας, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, για εξυγίανση των οικονομικών του δήμου Ωραιοκάστρου. Πετύχαμε να συγκρατήσουμε τα έσοδά μας, να εξορθολογήσουμε τις δαπάνες μας και να μειώσουμε σημαντικά τις συνολικές μας υποχρεώσεις. Ταυτόχρονα, αξιοποιήσαμε κάθε δυνατή πηγή χρηματοδότησης (λ.χ. ΕΣΠΑ, πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων) για να υλοποιήσουμε και να δρομολογήσουμε σημαντικά έργα υποδομής τα οποία δίνουν λύσεις σε χρόνια προβλήματα και αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας» δήλωσε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης και συμπλήρωσε: «Το 2017 επιδιώκουμε να εντείνουμε την προσπάθεια και εστιάζουμε στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη (κατασκευή παιδικών χαρών, καθαριότητα, πάρκα, πράσινο, σχολικές μονάδες κλπ) καθώς και στην υλοποίηση κομβικών έργων υποδομής».

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Παναγιώτης Κοϊτσίδης τόνισε: «Τα αποτελέσματα του δήμου Ωραιοκάστρου το 2016 υπογραμμίζουν τη δέσμευσή μας για εξορθολογισμό του Ισολογισμού κατά τη διάρκεια μιας ιδιαιτέρως δύσκολης και απαιτητικής περιόδου. Το 2016 ήταν ένα θετικό έτος για την οικονομική θέση του δήμου μας, καθώς επιτύχαμε να μειώσουμε αισθητά τις συνολικές μας υποχρεώσεις και να διατηρήσουμε τα έσοδά μας σε ικανοποιητικά επίπεδα. Επιπροσθέτως αυξήσαμε, έστω και οριακά, τη λειτουργική κερδοφορία μέσω του εξορθολογισμού των γενικών λειτουργικών εξόδων. Το 2017 οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στην περαιτέρω ενδυνάμωση του ισολογισμού μας γεγονός που θα επιτρέψει στη διοίκησή μας να βελτιώσει περαιτέρω την καθημερινότητα του πολίτη και να υλοποιήσει σειρά έργων υποδομής που δημιουργούν συνθήκες ισόρροπης ανάπτυξης για όλες τις δημοτικές ενότητες του δήμου μας».

Αυτοτελές γραφείο επικοινωνίας
και δημοσίων σχέσεων

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.