Η Κομισιόν τα βάζει με την Apple και την καλεί να πληρώσει διαφυγόντες φόρους ύψους 13 δισ ευρώ!

[ad_1]

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι η συμφωνία στην οποία έχει έρθει η Apple με την Ιρλανδία περιλαμβάνει απαράδεκτες κρατικές ενισχύσεις και έχει ως αποτέλεσμα η πρώτη να απολαμβάνει ένα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για δεκαετίες, σε μία απόφαση που θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες για τον αμερικανικό κολοσσό.

apple-logo-900x420

Η ρυθμιστική αρχή αντιμονοπωλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημειώνει ουσιαστικά ότι οι δύο φορολογικές συμφωνίες της Apple με την ιρλανδική κυβέρνηση “ουσιαστικά και τεχνικά μειώνουν” το φόρο που η αμερικανική εταιρεία έχει αποδώσει στην “έδρα” της στην Ιρλανδία (και αφορά πωλήσεις προϊόντων της στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ινδία και μέρος της Αφρικής), κάτι που μάλιστα ισχύει για περισσότερο από δύο δεκατίες, από το 1991 έως σήμερα. Ως παράδειγμα αναφέρθηκε ότι το 2014 ο αμερικανικός κολοσσός πλήρωσε φόρους με συντελεστή 0,005%, δηλαδη περίπου 50 ευρώ για κάθε εκατομμύριο ευρώ σε κέρδη, ενώ ο συντελεστής για εταιρικά κέρδη στην Ιρλανδία φτάνει το 12,5%. Έτσι, η Κομισιόν διατάσσει την Ιρλανδία να συγκεντρώσει το ποσό των 13 δισ. ευρώ από την Apple συν τους τόκους, κρίνοντας ότι ο γίγαντας της τεχνολογίας έχει φορολογικά οφέλη από την ιρλανδική κυβέρνηση. Η ποινή δε θεωρείται πρόστιμο αλλά ουσιαστικά οι διαφυγόντες φόροι που πρέπει να καταβάλει η Apple.

Η απόφαση οδηγεί αναπόφευκτα σε μία φάση εν εξελίξει ερευνών πάνω στις φορολογικές συμφωνίες των αμερικανικών πολυεθνικών στην Ευρώπη. Είναι ωστόσο εφέσιμη, με την Apple να προβαίνει σε άμεση αντίδραση σημειώνοντας ότι θα ακολουθήσει τη δικαστική οδό κατά αυτής. Εναντίον της απόφασης είναι και η ιρλανδική κυβέρνηση με τον υπουργό οικονομικών της χώρας να σημειώνει ότι διαφωνούν με την Κομισιόν, όπως επίσης και οι Ηνωμένες Πολιτείες με την Ουάσινγκτον να διαμαρτύρεται έντονα για τη στοχοποίηση των αμερικανικών εταιρειών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή…

The post Η Κομισιόν τα βάζει με την Apple και την καλεί να πληρώσει διαφυγόντες φόρους ύψους 13 δισ ευρώ! appeared first on Digital Life.

[ad_2]

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.