Ολοκληρωτικός πόλεμος για τα κανάλια μετά την απόφαση του ΣτΕ

Tvxs Ανάλυση
Συνθήκες ολοκληρωτικού πολέμου στην τοξική πολιτική αρένα των καναλιών διαμορφώνει η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες και έφερε σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης κυβέρνηση και Δικαιοσύνη.

Εξωτερική άποψη του κτηρίου του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου πραγματοποιείται η πέμπτη, κατά σειρά, διάσκεψη της διευρυμένης Ολομέλειας του ΣτΕ για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, Αθήνα, την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
Εξωτερική άποψη του κτηρίου του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου πραγματοποιείται η πέμπτη, κατά σειρά, διάσκεψη της διευρυμένης Ολομέλειας του ΣτΕ για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, Αθήνα, την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Άκυρη η δημοπρασία

Η απόφαση, η οποία στην πράξη ακυρώνει τη δημοπρασία των 4 αδειών και αφήνει στον αέρα όλον τον τηλεοπτικό χάρτη, κινήθηκε στην πιο σκληρή εκδοχή όλων των σεναρίων που είχαν μπει στο τραπέζι του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου: Έκρινε ότι το μόνον αρμόδιο για την αδειοδότηση των καναλιών, με βάση το Σύνταγμα, είναι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και, ως εκ τούτου, όλη η μέχρι σήμερα διαδικασία είναι άκυρη, τα υπάρχοντα κανάλια πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν, οι νέοι υπερθεματιστές δεν μπορούν να εκπέμψουν και το τίμημα των 250 εκατομμυρίων ευρώ από την πρώτη δόση πρέπει να επιστραφεί από το Δημόσιο στους υπερθεματιστές.

Απορρίφθηκε το σενάριο της «θεραπείας»

Το πλήρες σκεπτικό της απόφασης αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, ωστόσο οι δικαστές, με πλειοψηφία 14 έναντι 11, απέρριψαν την πιο ήπια προσέγγιση που πρότεινε να κριθεί μεν αντισυνταγματικός ο νόμος σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ, αλλά να δοθεί προθεσμία 6 μηνών για «θεραπεία» – ήτοι, για να συγκροτηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και να αποφανθεί εκείνο επί των διαδικασίας που ακολουθήθηκε έως τώρα.

Κατόπιν τούτου, η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν ιδιαίτερα σκληρή έναντι του ΣτΕ, και το μήνυμα που εκπέμπει το Μαξίμου είναι εκείνο της μετωπικής αντεπίθεσης και της κλιμάκωσης του πολέμου.

Νέο νόμο φέρνει η κυβέρνηση

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε μετά τα μεσάνυχτα ότι το δικαστήριο πήρε μια απόφαση που «προσωρινά παρεμποδίζει τη ρύθμιση του εδώ και 27 χρόνια ασύδοτου τηλεοπτικού τοπίου», και προανήγγειλε την κατάθεση, τη Δευτέρα, νέου νόμου στη Βουλή που θα προβλέπει τη χορήγηση «βεβαιώσεων λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών».

Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν λίγο αργότερα ότι ο νόμος θα προβλέπει πως έως ότου συγκροτηθεί το ΕΣΡ «όσα κανάλια θέλουν να εκπέμπουν, θα πρέπει να πληρώσουν και να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις για την απασχόληση, την υποδομή και το πρόγραμμα». Εν ολίγοις, για να δοθούν βεβαιώσεις προσωρινής λειτουργίας θα πρέπει να καταβληθεί τίμημα – ένα τίμημα που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα έχει ως «βάση αναφορά τις τιμές που διαμορφώθηκαν στην δημοπρασία των αδειών».

Παππάς: Όσοι θέλουν να εκπέμπουν θα πληρώσουν

Ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, άλλωστε, δήλωσε αργά το βράδυ στην ΕΡΤ ότι στον διαγωνισμό «υπήρξε μια ντε φάκτο αποτίμηση που έφερε συγκεκριμένα έσοδα στο δημόσιο. Αντίστοιχα θα πρέπει να είναι και τα έσοδα για όσα κανάλια συνεχίζουν να εκπέμπουν».

«Κάποιοι ήθελαν να συνεχιστεί το τζάμπα. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Δεν θα συνεχιστεί η αεροπειρατεία», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παππάς δείχνοντας και την πρόθεση της κυβέρνησης να φθάσει τη σύγκρουση μέχρι τέλους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το τελικό περιεχόμενο του νέου νόμου θα καθοριστεί από το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ, θεωρείται όμως «μη διαπραγματεύσιμη» η πληρωμή των προσωρινών βεβαιώσεων λειτουργίας.

Ζητούν εκλογές και παραίτηση Παππά

Ωστόσο, η απόφαση του ΣτΕ αφήνει ανοιχτά καίρια ερωτήματα και ανοίγει νέα, σκληρά μέτωπα: Η Νέα Δημοκρατία – όπως αναμενόταν – ζήτησε ήδη εκλογές και προανήγγειλε δική της νομοθετική πρωτοβουλία για τη «ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου», Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι ζήτησαν την παραίτηση Παππά, ενώ ουδείς γνωρίζει εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναινέσει, ακόμη και τώρα, στη συγκρότηση του ΣτΕ.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, το αίτημα για εκλογές δεν συζητείται καν – «κάποιοι ήθελαν να προκαλέσουν πολιτική αποσταθεροποίηση μέσω δικαστικών αποφάσεων», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παππάς, για να προσθέσει, επαναλαμβάνοντας το προχθεσινό μήνυμα Τσίπρα: «Τις κυβερνήσεις δεν τις ρίχνουν τα δικαστήρια. Ας μην κάνουν όνειρα».

Σε ό,τι αφορά το αίτημα παραίτησης του υπουργού Επικρατείας, οι χθεσινοβραδινές πληροφορίες από το Μαξίμου ανέφεραν επίσης ότι ο Νίκος Παππάς παραμένει στη θέση του και θα είναι εκείνος που θα χειριστεί και τη συνέχεια της υπόθεσης των αδειών.

Δεν μπορούν να εκπέμψουν Μαρινάκης – Σαββίδης

Το τοπίο, ωστόσο, δείχνει εξαιρετικά θολό, οι νομικές επιπλοκές της ακύρωσης της δημοπρασίας είναι ακόμη ασαφείς, ενώ οι 2 από τους 4 υπερθεματιστές που δεν διαθέτουν εν λειτουργία κανάλια και έχουν ήδη καταβάλει την πρώτη δόση (Βαγγέλης Μαρινάκης και Ιβάν Σαββίδης) δεν μπορούν να εκπέμψουν. Και από σήμερα όλα δείχνουν ότι ξεκινά νέος γύρος σκληρών, πολιτικών και επιχειρηματικών, μαχών…

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.