Οταν το σεξ γίνεται ρουτίνα

Τα περισσότερα ζευγάρια , παντρεμένα ή σε μακροχρόνια σχέση, μετά την πάροδο κάποιων ετών χάνουν το ενδιαφέρον και την διάθεση για σεξουαλική επαφή. Το πάθος έχει ατονήσει , η ικανοποίηση έχει μειωθεί , το σεξ έχει μετατραπεί σε αναγκαία διαδικασία και έχει χάσει τη μαγεία της εξερεύνησης , του καινούργιου και του διαφορετικού. Αλήθεια , πιστεύετε ότι το πάθος μπορεί να αντέξει στο χρόνο;
Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν σε ζευγάρια μεγάλης ηλικίας τα οποία συνέχισαν να διατηρούν την φλόγα στη σχέση τους μετά την πάροδο αρκετών ετών και ειδικά μετά το γάμο, η σεξουαλική επιθυμία μπορεί να παραμείνει ζωντανή αλλά δεν είναι εύκολη διαδικασία. Το μυστικό στην διατήρηση του πάθους είναι η ύπαρξη ενέργειας και διάθεσης για την συντήρηση της ερωτικής έλξης σε ένα ζευγάρι. Η επιθυμία , η ενέργεια και η διάθεση για τη σεξουαλική επαφή μπορεί να βρεθεί στις πιο απίστευτες στιγμές και καταστάσεις , αρκεί το ζευγάρι να έχει την ευαισθησία να εντοπίζει τις στιγμές αυτές.

Στις μακροχρόνιες σχέσεις το ζευγάρι κοιτάζει περισσότερο το πώς θα βολευτεί και όχι το πώς θα απολαύσει την ερωτική επαφή. Τι εννοούμε με αυτό; Φανταστείτε ένα ζευγάρι που επιστρέφει κουρασμένο από τη δουλειά. Είτε θα αναβάλουν την ερωτική επαφή για το Σαββατοκύριακο που θα έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο είτε θα επιλέξουν την κρεβατοκάμαρα σαν την εύκολη λύση είτε θα ασχοληθούν με την ερωτική επαφή βιαστικά και γρήγορα χωρίς να την απολαύσουν ουσιαστικά. Από την στιγμή που το βόλεμα αντικαθιστά την επιθυμία , είναι η αρχή του τέλους για το πάθος. Το πάθος, δε προγραμματίζεται για το Σαββατοκύριακό ή για το όταν θα λείψουν τα παιδιά από το σπίτι. Από τη στιγμή που θα χαθεί ο αυθορμητισμός στην ερωτική ζωή ενός ζευγαριού , το σεξ αποτελεί υποχρέωση και όχι πηγή ευχαρίστησης.

Με την πάροδο των ετών , όλα αυτά που αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της ερωτικής επαφής σιγά- σιγά βγαίνουν από το παιχνίδι : τα ρομαντικά κεριά , το αισθησιακό μασάζ , τα εσώρουχα και τα βοηθήματα , τα προκαταρτικά και το παιχνίδι της πρόκλησης μάλλον φαίνονται περιττά και ανάξια σημασίας. Το καθημερινό άγχος και οι πολλές υποχρεώσεις πολλές φορές αποσπούν το ζευγάρι από το πάθος και την επιθυμία για ερωτική επαφή. Η μεταξύ τους ερωτική σχέση γίνεται προβλέψιμη , υπερβολικά οικεία και ίσως και βαρετή. Μήπως τελικά η υπερβολική οικειότητα είναι αυτή που σκοτώνει το πάθος; Μήπως η υπερβολική σιγουριά του ενός για τον άλλο αποτελεί αντιδιεγερτικό παράγοντα; Μήπως η στασιμότητα και η έλλειψη πειραματισμού στην ερωτική ζωή του ζευγαριού φέρνει την ερωτική τους σχέση σε πλήρες αδιέξοδο;

H οικειότητα είναι απαραίτητη και θεμιτή σε ένα ζευγάρι που είναι μαζί για πολλά χρόνια. Η οικειότητα στον ερωτικό τομέα βοηθά το ζευγάρι να επικοινωνεί : να συζητά για τις επιθυμίες και τις φαντασιώσεις του ,να βρίσκει καινούργιους τρόπους για να αυξήσει την αμοιβαία ικανοποίηση , να αντιμετωπίζει πιθανά σεξουαλικά προβλήματα που πιθανό να προκύψουν με την ηλικία ή από κάποια ασθένεια κλπ.
Αλλά η υπερβολική , η κακώς νοούμενη οικειότητα , μπορεί να βλάψει σημαντικά την σεξουαλική επιθυμία. Η κακώς νοούμενη οικειότητα , δηλαδή : η αμέλεια της σωματικής υγιεινής , η κακή εμφάνιση , η συνεχής αρνητική διάθεση , η χρήση λέξεων που πιθανό να ενοχλούν και επικριτική διάθεση του ενός προς τον άλλο , μπορούν να αποβούν ολέθριες για την ερωτική ζωή του ζευγαριού. Πως μπορεί ένας άντρας να ποθήσει μια γυναίκα που την βλέπει συνεχώς με μια φόρμα , άβαφη και απεριποίητη; Πως μπορεί μια γυναίκα να δει ερωτικά έναν άντρα που είναι με τις παντόφλες και συνεχώς κάθεται στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση; Στις αρχές της σχέσης τους , ο ένας έβλεπε τον άλλο στα καλύτερα του. Περιποιημένοι και οι δύο , όμορφοι , ζωντανοί και γεμάτη ενέργεια και μετά; Μετά , όταν και οι δύο ή ο ένας από τους δύο αφήνονται λόγω οικειότητας , τότε η ερωτική τους ζωή θα πάρει αναπόφευκτα την κάτω βόλτα. Η υπερβολική οικειότητα είναι καταστροφική για την ερωτική ζωή. Σε μια μακροχρόνια σχέση , όλα αυτά που προκαλούσαν το ερωτικό ενδιαφέρον στο ζευγάρι , δεν πρέπει απλά να διατηρούνται , αλλά και να βελτιώνονται γιατί με την πάροδο του χρόνου η προσπάθεια που πρέπει και οι δύο να καταβάλλουν είναι μεγαλύτερη για να κρατήσουν το ενδιαφέρον του ενός για τον άλλο ζωντανό.

Η υπερβολική σιγουριά του ενός για τον άλλο είναι ένας άλλος παράγοντας που σκοτώνει το πάθος. Εάν θεωρούν δεδομένο ο ένας τον άλλο, τότε το πάθος ατονεί αφού δεν υπάρχει διεκδίκηση. Διεκδίκηση υπάρχει όταν υπάρχει το παιχνίδι της πρόκλησης στη ερωτική τους ζωή. Η μακροχρόνια σχέση δεν προϋποθέτει τη ρουτίνα. Σε μια μακροχρόνια ερωτική σχέση , ένας άντρας και μια γυναίκα , μπορούν να σχεδιάσουν και να προκαλέσουν την ερωτική επαφή φτιάχνοντας ένα ερωτικό σκηνικό ή πραγματοποιώντας μια κοινή φαντασίωση. Το παιχνίδι της διεκδίκησης κερδίζεται μόνο εάν και οι δύο αισθάνονται και είναι επιθυμητοί. Επιθυμητοί αισθανόμαστε όταν τα έχουμε καλά με τον εαυτό μας και την εμφάνιση μας , ενώ επιθυμούμε το σύντροφο μας όταν και αυτός διατηρεί όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που μας έκαναν να τον ερωτευτούμε.

Ο πειραματισμός είναι απαραίτητος για την διατήρηση του πάθους στην ερωτική ζωή ενός ζευγαριού. Όταν το ζευγάρι μπορεί να μιλήσει ανοιχτά για τις επιθυμίες του , για τις φαντασιώσεις του , για όλα αυτά που θέλει ή δεν θέλει κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής , τότε μπορεί να δοκιμάσει όλα αυτά που θα κρατήσουν και τους δύο ικανοποιημένους ερωτικά με τη πάροδο του χρόνου. Το ζευγάρι θα πρέπει να πειραματίζεται με όλους τους κοινά αποδεχτούς τρόπους για να εμπλουτίζει τη ερωτική του ζωή και να κρατάει το ενδιαφέρον ζωντανό.
Σεξ
Το ερωτικό πάθος , για να μην ατονήσει , χρειάζεται προσπάθεια και από τους δύο συντρόφους. Δεν είναι απαραίτητο μια αποκλειστική ερωτική σχέση που κρατάει χρόνια να γίνει βαρετή και κουραστική. Το κάθε ζευγάρι μπορεί να κρατήσει τη φλόγα ζωντανή και τη διάθεση ανεβασμένη εάν βρει την ισορροπία μεταξύ της οικειότητας και της πρόκλησης ή της συντροφικότητας και του ερωτικού πάθους.
Η ερωτική μας ζωή , όπως και η σχέση μας γενικότερα , χρειάζεται την φροντίδα και τη σημασία μας για να διατηρηθεί ζωντανή. Υπάρχει ελπίδα λοιπόν….αρκεί να το πιστέψετε και να το προσπαθήσετε!
sxeseis.gr

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.