Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο μπορεί να σταματήσει

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση, κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά, με σκοπό την επιβολή και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.
image

Με αφορμή την σημερινή ημέρα αναρωτιόμαστε ποσό στα σχολεία μας χρησιμοποιούνται δραστικοί μέθοδοι αντιμετώπισης του φαινομένου αυτού όπου “ανθίζει” στις μέρες μας.
Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης εξάλειψης, που όσα σχολεία τους έχουν χρησιμοποιήσει πραγματικά είδαν εκπληκτικά αποτελέσματα!
Ξεχωρίσαμε δυο μεθόδους,η μια είναι η υιοθεσία ενός μαθητή της πρώτης δημοτικού απο έναν μαθητή της έκτης δημοτικού.
Κάθε πρωτάκι του σχολείου, υιοθετείται στην αρχή της χρονιάς από ένα εκτάκι. Το εκτάκι αναλαμβάνει να το προστατεύει, να το καθοδηγεί και να το βοηθάει καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Έτσι το πρωτάκι ξέρει ότι μπορεί να απευθυνθεί και κάπου αλλού εκτός από τους δασκάλους του για οτιδήποτε το απασχολεί. Και τα εκτάκια κρατούν συνεχώς τα μάτια τους ανοιχτά για οτιδήποτε μπορεί να χρειαστούν τα πρωτάκια τους.
Η δεύτερη μέθοδος είναι η σχολική διαμεσολάβηση.
Είναι μια διαδικασία, μέσα από την οποία οι συγκρούσεις,οι καυγάδες και οι εντάσεις μεταξύ μαθητών επιδιώκεται να επιλύονται με ειρηνικό τρόπο, με τη συνδρομή επιμορφωμένων εκπαιδευτικών και μαθητών – μεσολαβητών
που βοηθούν ώστε οι εμπλεκόμενοι να ακούσουν με προσοχή και να κατανοήσουν ο ένας τον άλλον. Στόχος είναι να καταλήξουν σε μια συμφωνία
για να μην επαναληφθεί επιθετική ή προσβλητική συμπεριφορά στο μέλλον.
Όπως έχουμε ξανά πει το σχολείο δεν είναι μόνο για να μάθει στους μαθητές να γράφουν και να διαβάζουν. Το σχολείο οφείλει να διδάσκει ήθος και αξίες στα παιδιά για να βγουν στο μέλλον υγιείς ενήλικες στην κοινωνία.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.