Περί Τεχνικού Προγράμματος, Προϋπολογισμού, Πολιτισμού και ηθικού ή μη ηθικού της μείωσης των Δημοτικών Τελών.

Περί Τεχνικού Προγράμματος, Προϋπολογισμού, Πολιτισμού και ηθικού ή μη ηθικού της μείωσης των Δημοτικών Τελών.
Φίλες και Φίλοι,
Ακούσαμε και διαβάσαμε πολλά σχετικά με την ψήφιση ή καταψήφιση των ανωτέρω στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 14/11/2014.
ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Άποψή μας είναι ότι ένα Τεχνικό Πρόγραμμα μπορεί και πρέπει να συμπληρωθεί με προτάσεις για νέα έργα και μελέτες και να ψηφισθεί εφόσον θέλουμε να γίνονται έργα στον τόπο μας.
Η κριτική μας επικεντρώνεται στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο νέο έργο της διοίκησης για το 2015 αφορά την συντήρηση και ασφαλτόστρωση οδών ποσού 1 εκατ. ευρώ, ενώ θα μπορούσε το ανωτέρω ποσό να σπάσει τουλάχιστον στα δύο -αν όχι στα τρία- και να χρηματοδοτούνταν νέες μελέτες και η σύνταξη φακέλων για νέα έργα όπως π.χ. οι δύο κυκλικοί κόμβοι στον Βερόπουλο και στην διασταύρωση Λ.Δημοκρατίας με Θεσσαλονίκης, οι μελέτες Πολυχώρου Πολιτισμού στο Ωραιόκαστρο και αγωγού ομβρίων περιμετρικά του Δημαρχείου, η κατασκευή Δημοτικού Σχολείου στα Πεύκα της Δ.Ε. Ωραιοκάστρου και στις Τσούκες στον Δρυμό, η κατασκευή νέων και ανακατασκευή υπαρχόντων σχαρών διευθέτησης ομβρίων στην Δ.Ε. Μυγδονίας καθώς και η μείωση του ενεργειακού κόστους θέρμανσης- ψύξης δημοτικών κτιρίων και φωτισμού οδών και πλατειών. Επίσης, είναι λάθος η χωροθέτηση στις κατασκηνώσεις Μελισσοχωρίου, της μονάδας παρασκευής πλήρους γεύματος για την τροφοδοσία των παιδικών σταθμών. Τέτοιες μονάδες θα πρέπει χωροταξικά να λειτουργούν στο γεωγραφικό κέντρο και όσο το δυνατόν πλησιέστερα στους πολυπληθέστερους παιδικούς σταθμούς, προκειμένου να παραμένει το κόστος μεταφοράς μακροπρόθεσμα χαμηλό και να διασφαλίζεται η ποιότητα του παρεχόμενου γεύματος. Ως τέτοιος χώρος ενδείκνυται ο χώρος της Παιδόπολης Αγ. Δημητρίου με τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, στις εγκαταστάσεις του οποίου λειτουργούσε παλαιότερα μαγειρείο.
Τις παρατηρήσεις αυτές θέτουμε υπόψη της νέας διοίκησης και ψηφίζουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2015.
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜ ΟΣ
Η κατάθεση του προϋπολογισμού δηλώνει τις προθέσεις και τις προτεραιότητες της διοίκησης για το 2015.
Οι δικαιολογίες της σημερινής διοίκησης περί “καμμένης γης”, “νόμιμου αλλά μη ηθικού” της γενναίας μείωσης των δημοτικών τελών καθώς και της δέσμευσης κονδυλίων ύψους 900 χιλιάδων ευρώ για έργα από την προηγούμενη διοίκηση δεν ευσταθούν γιατί εμείς την 01.01.2011:
μόνο από την διοίκηση του πρώην Δήμου Ωραιοκάστρου παραλάβαμε δεσμεύσεις ύψους 2 εκατ. ευρώ εκ των οποίων οι 800 χιλιάδες ευρώ αφορούσαν την σύμβαση χρέους με την Ε.Υ.Α.Θ. που υπογράφθηκε την τελευταία κυριολεκτικά μέρα, στις 29.12.2010!
το χρέος του πρώην Δήμου Μυγδονίας μόνο σε έναν εργολάβο ανέρχονταν στα 3,5 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά εμείς τολμήσαμε και σε εποχές δύσκολες και πρωτόγνωρες οικονομικά, κάναμε πράξη τις υποσχέσεις μας στηρίζοντας τους δεινοπαθούντες οικονομικά συμπολίτες μας και τους επαγγελματίες του Δήμου μας, θεωρώντας νόμιμο και ηθικό να μειώσουμε από τον πρώτο χρόνο τα δημοτικά τέλη κατά 45% στην Δ.Ε. Ωραιοκάστρου και 27% στην Δ.Ε Μυγδονίας, κάτι το πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα.
Μέσα σε 3,5 χρόνια κατορθώσαμε να μειώσουμε τα χρέη του Δήμου από 15 εκατ. ευρώ σε 5 εκατ. ευρώ και καταγράψαμε αξιοζήλευτο για τα οικονομικά δεδομένα έργο, θέτοντας τις βάσεις για το μέλλον.
Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και την εργώδη προσπάθεια της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών στα πλαίσια των διατάξεων του Ν.3852/2010-Καλλικράτης, τον πόλεμο μικροπολιτικής της τότε αντιπολίτευσης με την καταγγελία του σχεδίου του προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα να λειτουργεί ο νέος Καλλικρατικός δήμος Ωραιοκάστρου τους πρώτους 7 μήνες χωρίς προϋπολογισμό, καταλαβαίνει κανείς ότι οι προϋποθέσεις σήμερα είναι πολύ πιο ευνοϊκές από ότι την 01.01.2011.
Η σημερινή διοίκηση αντί να εκμεταλλευτεί όλα αυτά, να λάβει υπόψη της το γεγονός ότι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (Κ.Α.Π.) αυξάνονται επιτέλους λόγω της αύξησης του πληθυσμού, να εργασθεί και να προβληματιστεί για τις προτεραιότητες που πρέπει να δοθούν, καταθέτει έναν “πρόχειρο” προϋπολογισμό, που το κύριο νέο έργο είναι οι ασφαλτοστρώσεις 1 εκατ. ευρώ. Αυξάνει τα έξοδα Δημοσίων Σχέσεων (120 χιλ.€), περικόπτει τις μελέτες για τα σχολεία στα Πεύκα και στις Τσούκες, για το πάρκο της οδού Καραϊσκάκη, ενώ δεν δρομολογεί καμία νέα δράση που να στοχεύει στην μείωση του ενεργειακού κόστους, των ρύπων και την προστασία του περιβάλλοντος. Για όλα αυτά και επειδή είναι ο πρώτος προϋπολογισμός, δηλώνω παρών.
ΠΟΛΙΤΙΣΜ ΟΣ
Όσον αφορά την όποια “επιστροφή” του πολιτισμού, αυτή δεν επιτυγχάνεται με εκφράσεις πεζοδρομίου “περί παντελονιών με περιεχόμενο” των διοικούντων μέσα στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά με έργα όπως αυτό που διεκδικήσαμε και πετύχαμε ως διοίκηση, την σύνδεση ολόκληρων περιοχών της Δ.Ε. Ωραιοκάστρου (Παλαιόκαστρο, Ωραιόκαστρο, Ο.Α.Ε.Δ., Γαλήνη και οικισμός Ελληνοποντίων Αγ. Γεώργιος) με το δίκτυο αποχεύτευσης και την κατάργηση των βόθρων μετά από 20 χρόνια.
Με εκτίμηση,
Ανέστης Πολυχρονίδης
Δημοτικός Σύμβουλος, πρώην Αντιδήμαρχος Ωραιοκάστρου
και Τεχνικών Έργων

vendo

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αναφέρει ο κατά τα άλλα άξιος σεβασμού κ. Πολυχρονίδης (του οποίου το έργο εκτιμώ στην προηγούμενη διοίκηση, από τους λίγους δημοτικούς συμβούλους που έβλεπες καθημερινά στους δρόμους): “…το ανωτέρω ποσό να σπάσει τουλάχιστον στα δύο -αν όχι στα τρία- και να χρηματοδοτούνταν νέες μελέτες και η σύνταξη φακέλων για νέα έργα…”

    Δηλαδή αντί για την ασφαλτόστρωση οδών αξίας 1. εκατομμυρίου, να δώσουν τα χρήματα σε χρηματοδότηση “νεων μελετών”, οι οποίες θα έχουν βέβαια άγνωστη κατάληξη, αμφίβολη χρηματοδότηση και φυσικά θα οδηγήσουν ΣΕ ΜΗ ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΜΕΝΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.

    Αρκετές μελέτες δεν έχουν γίνει ως τώρα; Μήπως είναι καιρός να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με “φαραωνικές” μελέτες και να κάνουμε κάτι για την καθημερινότητα του πολίτη; Δεν ξέρω αν αυτό πρέπει αν να είναι οι δρόμοι, ΑΛΛΑ αρκετά με τις αμφιβόλου ποιότητας και σκοπιμότητας “μελέτες” οι οποίες μόνο στόχο έχουν να γεμίσουν τις τσέπες των μελετητών. Είδαμε αρκετών τις τσέπες να γεμίζουν από ανάλογες μελέτες, στο Ωραιόκαστρο και αλλού.

    Θα πρότεινα λοιπόν στους “μελετητές”, να προσπαθήσουν να διοχετεύσουν αλλού την δραστηριότητα τους γιατί απλά εδώ, τα λεφτά για αυτούς ελπίζω να τελείωσαν.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.