Ποιες αλλαγές προωθούνται στο σύστημα υγείας

Το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει νομοσχέδιο το οποίο έχει λάβει τη μορφή κατεπείγοντος και αναμένεται να κατατεθεί μέσα στο φθινόπωρο

Από πολλά και διαφορετικά στάδια θα περνούν οι ασθενείς μέχρι να φτάσουν στο δημόσιο νοσοκομείο, καθώς ήδη βρίσκεται στα “σκαριά” νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με βασικές αλλαγές στο σύστημα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες αλλαγές που θα εμπεριέχονται σε αυτό; Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, η πρώτη διαφοροποίηση θα αφορά στη δημιουργία “μονάδων γειτονιάς” ή αλλιώς “τοπικών μονάδων υγείας”, οι οποίες και θα αποτελούν το πρώτο “σκαλοπάτι” για τους πολίτες.

Πιο συγκεκριμένα, οι μονάδες αυτές θα στελεχώνονται από οικογενειακό γιατρό, παθολόγους, παιδίατρους, νοσηλευτές κ. ά και στην ουσία θα είναι αυτές που θα υποδέχονται πρώτα τους ασθενείς.

Όπως προβλέπεται στο σχεδιασμό του υπουργείου, ως επί το πλείστον εκεί θα γίνονται προσυμπτωματικοί έλεγχοι, εμβολιασμοί, παρακολούθηση χρόνιων παθήσεων. Σε πρώτη φάση, μέχρι και το 2017, προβλέπεται η ανάπτυξη περίπου πενήντα μονάδων γειτονιάς σε αστικές περιοχές.

Αλλαγή ρόλου περιμένει παράλληλα το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας. Οι μονάδες του ΠΕΔΥ ειδικότερα, που θα είναι συνδεδεμένες με τις μονάδες γειτονιάς, προβλέπεται να εξελιχθούν σε “μονάδες αναφοράς”, στις οποίες θα παραπέμπονται οι ασθενείς για πιο εξειδικευμένες εξετάσεις και ιατρικές επισκέψεις.

Στην ουσία με το νομοσχέδιο θα επιχειρηθεί να μειωθεί η “πίεση” προς τον ΕΟΠΥΥ και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις της περίθαλψης που δέχονται ασφαλισμένους, αλλά παράλληλα να αποσυμφορηθούν τα δημόσια νοσοκομεία, με απώτερο στόχο όμως να περιοριστούν οι δαπάνες. Στο στόχαστρο εξάλλου μπαίνουν και τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων, από τα οποία έχουν ζητηθεί στοιχεία για τα χρήματα που καταβάλουν οι ασθενείς, που εισπράττουν οι γιατροί και που εισπράττει το νοσοκομείο. Αυτό που εξετάζεται είναι να τεθεί νέο σύστημα τιμολόγησης.

Οι αντιδράσεις εντούτοις δεν λείπουν, αφενός επειδή η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα είχε εξαγγελθεί από την κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο χωρίς όμως να έχει γίνει κάποιο ουσιαστικό βήμα, αφετέρου, όπως αναφέρουν εργαζόμενοι και παράγοντες από τον ιδιωτικό χώρο της περίθαλψης, επειδή οι μονάδες του ΠΕΔΥ έχουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, με πενιχρό εξοπλισμό, ενώ η συμφόρηση στα νοσοκομεία παραμένει αμείωτη.

Οι αλλαγές πάντως στο σύστημα Υγείας έρχονται μετά και από την “εντολή” της τρόικας για αυστηρό έλεγχο των δαπανών στην περίθαλψη, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ωστόσο να εκτιμά πως θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στις δημόσιες δομές, ώστε οι αγορές υπηρεσιών Υγείας του ΕΟΠΥΥ από ιδιώτες παρόχους να γίνονται μόνο όταν δεν μπορεί να ανταποκριθούν τα δημόσια νοσοκομεία και το ΠΕΔΥ.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, με αφορμή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για τα κρούσματα ελονοσίας, προανήγγειλε το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, και μαζί άλλα δύο νομοσχέδια που αναμένεται να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση και να πάρουν το δρόμο για τη Βουλή μέχρι το τέλος του χρόνου: το ένα αφορά στην αναδιοργάνωση του χώρου της ψυχικής υγείας και το δεύτερο στο σύστημα προμηθειών στα νοσοκομεία. Όσον αφορά το τελευταίο, το μοντέλο που θα ακολουθηθεί να προβλέπει κεντρικές παραγγελίες, αλλά με καινούριο Δημόσιο Φορέα Προμηθειών Υγείας.
Υγεια

capital.gr

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.