Πως μπορεί η υγιεινή διατροφή να βοηθήσει στη στοματική υγιεινή;

Η διατροφικές σας συνήθειες επηρεάζουν άμεσα την υγεία των δοντιών και των ούλων σας. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης, όξινων τροφών (πχ αναψυκτικά) και το κάπνισμα μπορούν να επιδεινώσουν τη στοματική σας υγεία:
Διατροφή
Ζάχαρη: η αγαπημένη τροφή των μικροβίων του στόματος. Αποτέλεσμα του μεταβολισμού της ζάχαρης από τα μικρόβια είναι η εμφάνιση τερηδόνας. Επομένως, περιορίζοντας τη ζάχαρη, περιορίζετε τα χαλασμένα δόντια.

Όξινες τροφές: όπως τα λεμόνια, τα πορτοκάλια, τα ανθρακούχα αναψυκτικά και ποτά. Υπερβολική κατανάλωση των παραπάνω, φθείρει και λεπταίνει τα δόντια, με αποτέλεσμα να γίνονται ευαίσθητα στα στο κρύο και στο ζεστό (διάβρωση δοντιών).

Κάπνισμα: η νικοτίνη εμποδίζει τη σύνθεση κολλαγόνου και μειώνει την αιματική κυκλοφορία στα ούλα. Έτσι, θεωρείται παράγοντας επιβάρυνσης της ουλίτιδας και της περιοδοντικής νόσου. Επιπλέον, είναι υπεύθυνο για τους αντιαισθητικούς καφέ-κίτρινους λεκέδες που εμφανίζονται στην επιφάνεια των δοντιών.

Αντίθετα, μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, σε συνδυασμό με καλή στοματική υγιεινή και εξαμηνιαίο οδοντιατρικό έλεγχο, όχι μόνο ελαττώνει τα προβλήματα στο στόμα, αλλά βοηθάει και στη διατήρηση της στοματικής υγείας. Ανάμεσα στις τροφές που μπορείτε να τρώτε άφοβα για την υγεία των δοντιών και των ούλων σας είναι τα:

Γαλακτοκομικά προϊόντα: περιέχουν ασβέστιο και καζεΐνη, που ενδυναμώνουν το σμάλτο των δοντιών.

Ωμά λαχανικά: όπως καρότο και σέλινο. Λόγω της σκληρής υφής τους, προσφέρουν έναν φυσικό καθαρισμό στα ούλα και στα δόντια, σε αντίθεση με τροφές κολλώδεις, που δύσκολα καθαρίζονται. Επίσης, περιέχουν φυτικές ίνες που διεγείρουν την παραγωγή σάλιου, και έτσι προσφέρουν περισσότερη προστασία απέναντι στην τερηδόνα.

Φρούτα: όπως μήλα και αχλάδια. Περιέχουν φυτικές ίνες και αυξάνουν την παραγωγή του σάλιου. Το αχλάδι έχει την ικανότητα να εξουδετερώνει τα οξέα των μικροβίων ακόμα πιο αποτελεσματικά σε σχέση με τα άλλα φρούτα.

Τέλος, καλό είναι εφοδιάζουμε τον οργανισμό μας με βιταμίνη C (πιπεριές, μπρόκολο, φράουλες) και με φθόριο (κοτόπουλο, ψάρια, τσάι).

Οδοντιατρική Πολυκλινική
Φιλύρας 7,Ωραιόκαστρο Γαλήνη
Tel 2310 697796
Fax 2310 695521
e-smile.gr

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.