«Στρατηγική Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης»

Διευκρινήσεις της δημοτικής αρχής Ωραιοκάστρου για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Στρατηγική Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης»

Αναφορικά με το πρόγραμμα «Στρατηγική Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης» προϋπολογισμού περίπου 85 εκ. ευρώ, μέσω του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014 – 2020) και τη συμμετοχή οκτώ δήμων η δημοτική αρχή Ωραιοκάστρου επιθυμεί να διευκρινίσει ότι στο εν λόγω πρόγραμμα συμμετέχουν οι δήμοι που ανήκουν στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

Ο δήμος Ωραιοκάστρου είναι μέτοχος της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης (Μ.Α.Θ)- διαδημοτικής εταιρείας της ΟΤΑ Α΄βαθμού και η οποία συνιστά έναν μείζονος σημασίας μηχανισμό τεχνικής και διαχειριστικής υποστήριξης των αναπτυξιακών επιδιώξεων των ΟΤΑ της ευρύτερης Μητροπολιτικής περιοχής της Θεσσαλονίκης.

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης στο πλαίσιο αυτό, από το 2015 όρισε αρμόδιο υπάλληλο του τμήματος προγραμματισμού του δήμου, ο οποίος συμμετείχε ενεργά σε όλες τις εργασίες της «Μόνιμης Επιτροπής Αναπτυξιακής σύγκλισης» της ΜΑΘ η οποία, όλο το χρονικό διάστημα από τότε, αποτελούμενη από στελέχη του Επιχειρησιακού σχεδιασμού όλων των δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος, είχε ως βασικό σκοπό ενόψει του νέου ΕΣΠΑ, να σχεδιάσει τη «Στρατηγική Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής ανάπτυξης Θεσσαλονίκης» βασισμένης σε μια σύγχρονη και ενιαία αντίληψη των αναγκών και λειτουργιών του πολεοδομικού συγκροτήματος που περιλάμβανε σαφώς και το δήμο μας.

Ο δήμος μας συνεπώς, από την πρώτη στιγμή του σχεδιασμού της παραπάνω στρατηγικής, ήταν παρών. Υπήρξε ενεργητικά συμμέτοχος, παρακολουθώντας από κοινού με άλλους δήμους και την Μ.Α.Θ όλες τις σχετικές διαδικασίες και καταθέτοντας προτάσεις έργων δημοτικού, διαδημοτικού και υπερτοπικού χαρακτήρα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο δήμος μας εξακολουθεί να συμμετέχει στο γόνιμο πλαίσιο συνεργασίας με την ΜΑΘ η οποία, με τη Μονάδα Οργάνωσης Διαχείρισης (ΜΟΔ) Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, θα αποτελέσουν στο άμεσο μέλλον τους αποδέκτες και μηχανισμούς υποστήριξης των προτάσεων έργων του δήμου μας.

Να γίνει σαφές ότι ο ορισμός της Περιοχής Εφαρμογής έχει γίνει από τη Διαχειριστική Αρχή του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κατά την Εγκύκλιο της ΕΥΣΣΑ (Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης) και τις Οδηγίες της ΕΥΘΥ (Ειδική Υπηρεσία Θεσμικής Υποστήριξης).
Εφαρμόστηκαν η μεθοδολογία των ΟΟΣΑ/ΕΕ όπως προτείνεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας, η μεθοδολογία του ΠΠΧΣΑΑ (Περιφερειακό Πλαίσιο Χωρικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης), το κριτήριο της πυκνότητας των αστικών περιοχών, εισοδηματικά, δημογραφικά και κοινωνικά κριτήρια και κριτήρια χωρικής συγκέντρωσης προβλημάτων προστασίας περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής.
IMG_7726
Αυτοτελές γραφείο επικοινωνίας
και δημοσίων σχέσεων

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.