Υποχρεωτική η θεματική εβδομαδα στα γυμνάσια

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, παρά τις αντιδράσεις Εκκλησίας και εκπαιδευτικών, διευκρίνισε ότι θα εφαρμοστεί.
Συντάκτης: Αννα Ανδριτσάκη
Ανυποχώρητο παραμένει το υπουργείο στο ζήτημα της Θεματικής Εβδομάδας, παρά τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις όχι μόνο της Εκκλησίας αλλά και της ΟΛΜΕ, που επιμένει από την πλευρά της στην άρση της υποχρεωτικότητας του θεσμού μιλώντας για βιασύνη και προχειρότητα.

«Προφανώς και θα γίνει η Θεματική Εβδομάδα. Είναι υποχρεωτική. Θα γίνει σε όλα τα Γυμνάσια και ελπίζω να είναι και μία εξαιρετικά παραγωγική εβδομάδα σε όλα τα επίπεδα», ξεκαθάρισε χθες ο υπουργός Παιδείας ερωτώμενος σχετικά στο περιθώριο εκδήλωσης βράβευσης μαθητών.

Παράλληλα, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής προέβη σε αναλυτικές «διευκρινίσεις» για τις «απορίες και παρανοήσεις» που δημιουργήθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου ανέμενε αντιδράσεις από την Εκκλησία λόγω της θεματολογίας που περιλαμβάνει το τρίπτυχο: α) διατροφή και ποιότητα ζωής, β) πρόληψη του εθισμού και των εξαρτήσεων, γ) έμφυλες ταυτότητες.

Δεν περίμενε όμως αντιδράσεις από τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι επιμένουν ότι αποφασίστηκε πρόχειρα και δεν συντρέχουν προϋποθέσεις σωστής προετοιμασίας.

Προφάσεις εν αμαρτίαις

Στο υπουργείο κυριαρχεί η αντίληψη πως πρόκειται απλώς για προφάσεις εν αμαρτίαις, ήτοι απροθυμία στις απαιτήσεις υλοποίησης, και παραπέμπουν στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) όπου «υπάρχει πλούσιο υλικό».

«Να μας πουν ποια είναι τα πρόχειρα σημεία», έλεγε χαρακτηριστικά υψηλό στέλεχος του υπουργείου, διαβεβαιώνοντας πως το εγχείρημα δεν αναστέλλεται. Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα πρέπει οι σύλλογοι διδασκόντων να έχουν ορίσει ημερομηνίες των εκδηλώσεων.

Περισσότερο κατηγορηματική, πάντως, είναι η στάση απέναντι στην Εκκλησία, δηλαδή στους γνωστούς ακραίους ιεράρχες αλλά και σε όλους όσοι συντάσσονται με αυτούς, υποδεικνύοντας την απαλλαγή από την παρακολούθηση, κυρίως της ενότητας για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.

«Νομίζω ότι η Ιεραρχία έχει τη σοφία να καταλάβει και τις εγκυκλίους και τις διευκρινίσεις και κυρίως να υποστηρίξει τη Θεματική Εβδομάδα, που είναι αυτό το πολύμορφο πλαίσιο στο οποίο θα συζητηθούν τα υπόλοιπα ζητήματα» είπε ο υπουργός χθες.

Βέβαια, το περιεχόμενο μόνο των ενοτήτων αρκεί για το προφανές. Στην επίμαχη ενότητα για τις «Εμφυλες ταυτότητες» οι συζητήσεις με τα παιδιά αφορούν θέματα όπως «σωματικές αλλαγές στην εφηβεία», «βιολογικό και κοινωνικό φύλο» κ.ά.

Οι πιο προχωρημένες θεματικές, όπως «ομοφοβία και τρανσφοβία στην κοινωνία και το σχολείο», απευθύνονται σε γονείς/εκπαιδευτικούς.

Το ΙΕΠ, πάντως, απαντώντας και στους εκπαιδευτικούς, επισημαίνει στις διευκρινίσεις του:

Η καινοτομία της Θεματικής Εβδομάδας δεν έγκειται μόνο στη διαθεματική προσέγγιση, τη μεθοδολογία και τη συνδρομή των φορέων της Πολιτείας, αλλά «στην υιοθέτηση της αντίληψης ότι οι σχολικές κοινότητες θα πρέπει να έχουν, πρώτον, τη χρονική και, δεύτερον, τη θεσμική δυνατότητα να οικειοποιούνται και να ανασχεδιάζουν το εκπαιδευτικό έργο, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, να συνεργάζονται και να υποστηρίζουν όλα τα μέλη τους».

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.