Φιλαρμονική Ωραιοκάστρου,υπο διάλυση!

Όταν οι μαθητές-εθελοντές ΧΡΟΝΩΝ στέλνουν το παρακάτω έγγραφο…η φιλαρμονική οδεύει σε δύσβατα μονοπάτια και ΟΦΕΙΛΟΥΝ οι αρμόδιοι να ενεργοποιηθούν και να κινητοποιηθούν ΑΜΕΣΑ!

” Ποιος είμαι εγώ: λέγομαι Κασίδης Δημήτριος και είμαι μέλος της φιλαρμονικής από το 1996. Δήμαρχος δεν θυμάμαι ποιος ήταν αλλά ο τότε αρχιμουσικός μας ήταν ο κύριος Νικόλαος Ψαλτόπουλος. Έκτοτε έχω λείψει από παρουσίες της φιλαρμονικής ελάχιστες φορές και πάντα για πολύ σοβαρούς λόγους (ακόμα και οι οικογενειακές διακοπές προγραμματίζονταν σύμφωνα με τις υπηρεσίες). Όταν αρχιμουσικός ανέλαβε ο κύριος Κωνσταντίνος Μαμτζέρης μου δόθηκε το κλειδί της τότε αίθουσας και το είχα για όσο καιρό δεν είχαμε κάποιον σταθερό αρχιμουσικό ,μέχρι τον κύριο Ζαρίμπα Χρήστο, αλλά και όταν αλλάξαμε αίθουσα και μπήκαμε μέσα στο κλειστό γυμναστήριο μου δόθηκε το καινούριο κλειδί. Αυτό γινόταν λόγω της συνέπειας που έδειχνα γιατί πολύ συχνά οι αρχιμουσικοί δεν μπορούσαν να έρχονται στις πρόβες και κάναμε μόνοι μας. Τον τελευταίο καιρό βοήθησα και εγώ στα μαθήματα θεωρίας ,που ξεκίνησαν μετά από δική μου παρότρυνση, και στα μαθήματα πρακτικής τον κύριο Αχιλλέα Ρούση.
Κατευθείαν στο θέμα. Από την ένωση των δήμων έγινε και ένωση των φιλαρμονικών. Μετά από υποσχέσεις πολλών χρόνων τελικά κάποιος έκανε την πρώτη κίνηση και επετεύχθη η αλλαγή αίθουσας με την υπόσχεση βέβαια να γίνουν κάποιες ελάχιστες κινήσεις για να γίνει η χώρος που μας δόθηκε από υπόγειο στο κτήριο Παύλος μελάς αίθουσα μουσικής γιατί τώρα είναι μια απλή αποθήκη . Το «έργο» των και καλά υπευθύνων του δήμου σταμάτησε εκεί. Το θέμα της αίθουσας ξανά/μανά επανήλθε της ημέρα της κατάθεσης στεφάνων για επέτειο του μακεδονικού αγώνα αλλά και πάλι δεν έγινε τίποτα. Ποιες είναι οι απαιτήσεις μας;;; 1. Να μπουν κάποιες ΑΥΓΟΘΗΚΕΣ στους τοίχους για να καλυτερεύσει η ακουστική της αίθουσας. 2. Να μπει μια κουρτίνα για να χωριστεί ο χώρος ούτως ώστε να μπορεί να γίνουν μαθήματα σε διάφορα όργανα μαζί και να μην χρειάζεται να μπαίνουμε για να κάνουμε μάθημα στον καυστήρα. 3. Να μπει εξαερισμός ώστε να μην μυρίζει μούχλα η αίθουσα όταν μείνει έστω και μία μέρα κλειστή. Όσο τα είδατε εσείς τα είδαμε και εμείς.
Άλλο θέμα είναι οι στολές. Ξέρετε από τα παιδιά που κάνουν παράπονα μέχρι και γονείς ζητήσανε να γίνουν στολές καλοκαιρινές και χειμωνιάτικες, για τις χειμωνιάτικες παράπονα γίνονται γιατί είτε αυτές που υπάρχουν είναι μεγάλες είτε πολύ μικρές αν και τα παιδιά έχουν ανταλλάξει πολλές φορές μεταξύ τους προκειμένου να βολευτούν. Καλοκαιρινές στολές (δηλαδή ένα απλό μπλουζάκι) απλά δεν υπάρχουν… Το κόστος; Επειδή η αδερφή μου έψαξε για προσφορά το ξέρω και αυτό. Περίπου 300 ευρώ. Ο κύριος Δήμαρχος λέει (και τον πιστεύω) ότι έδωσε εντολή για να γίνουν τα μπλουζάκια και δεν ξέρει γιατί δεν έγιναν. Τα συμπεράσματα δικά σας…
Τα θέματα δεν τελειώνουν δυστυχώς εδώ. Όργανα; Δεν έχει ψάξει κανείς να βρει τρόπο για να παίρνει φθηνά όργανα ή ακόμα και την πιθανότητα να τα νοικιάζει (όπως κάνουν άλλες φιλαρμονικές που δεν έχουν δυνατότητα αγοράς) για να μπορούν τα παιδιά να έχουν τα όργανα που θέλουν, και όχι να παίρνουν ότι περισσεύει και αν υπάρχει κάτι. Τόσο προκομμένοι άνθρωποι είμαστε. Τα παλιά όργανα; Και δεν μιλάω μόνο για τα όργανα των τελευταίων χρόνων αλλά για όλα αυτά που αγοράστηκαν τα τελευταία χρόνια. Δεν μπορείτε να βρείτε κύριοι υπεύθυνοι τους προκατόχους και να κάνετε μια απλή ερώτηση για το που υπάρχουν αποδείξεις ή από πού πάρθηκαν; Και άντε δεν μπορείτε να κάνετε τέτοια ερώτηση γιατί θα μπλεχτούν τα κομματικά σας και δεν θα βγει άκρη αλλά δεν μπορείτε καν να βρείτε τα τιμολόγια των αγορών των οργάνων; Βρείτε αυτά και κυνηγάτε και τα υπόλοιπα όργανα. Σε κάθε αλλαγή αίθουσας και τελικά και ανασύστασης της φιλαρμονικής έτυχε και εξαφανιζόταν όργανα. Από δικούς μου πρόχειρους υπολογισμούς ψάχνετε κάπου 40 όργανα. Μόνο από το δήμο Ωραικάστρου. Καλό;;; Σαν να μην έφτανε αυτό όταν ήταν να αλλάξουμε αίθουσα και πριν αναλάβει ο κύριος Ρούσης είπαν (δεν θυμάμαι ποιος αλλά ήταν σίγουρα κάποιος του δήμου καθώς τότε έκαναν παρέλαση από την αίθουσά μας) σε μένα προσωπικά παρουσία και των παλιών μελών της ΠΑΛΙΑΣ φιλαρμονικής Ωραιοκάστρου να πετάξω ότι παλιατζούρα είχε η αποθηκούλα της αίθουσας μας. Όταν μπήκα στην αποθηκούλα αυτά που ήταν παλιατζούρα και σε μαύρες σακούλες σκουπιδιών γεμάτα μούχλα και πολλά χτυπημένα στις μεταφορές. Αυτά τα σκουπίδια λοιπόν τα πήρα και κάποια από αυτά όσα ήταν άξια λόγου και επισκευής τα επισκεύασα με προσωπικά μου έξοδα. Τα όργανα ήταν: 2 τρομπέτες ORSI, 2 τρομπόνια(1 ORSI+1 SOLOIST), 2 τούμπες ORSI. Οι τρομπέτες και δυο από τα τρομπόνια δόθηκαν στην νεοσύστατη φιλαρμονική λόγω έλλειψης οργάνων. Μια τούμπα έχει ένας από τους παλιούς μαθητές και πολύ πιθανόν να κοσμεί το σαλόνι του μια τούμπα έχω εγώ. Δηλώνω υπεύθυνα πως τα όργανα αυτά που παρέδωσα θα μπορούσα και να μην τα έχω παραδώσει γιατί ήταν σκουπίδια και δεν φαντάζομαι κανείς από εσάς να κυνηγάει τους ρακοσυλλέκτες για να τους πάρει αυτά που είχε πετάξει και ο ρακοσυλλέκτης έκανε και πάλι λειτουργικά! Οπότε σαν λογικοί άνθρωποι δεν θα μου ζητήσετε πίσω τα όργανα αυτά που στην τελική αν δεν σας έλεγα εγώ για την ύπαρξή τους κανείς από τους υπευθύνους σας δεν θα γνώριζε τίποτα.
Και έχει και συνέχειες. Πολλές όχι μόνο μια. Έχετε δει πολλούς δήμους να μην έχουν μια αίθουσα φιλαρμονικής αλλά πολλές; Η δικιά μας έτσι είναι. Μια αίθουσα αναμονής στον Δρυμό και ένα υπόγειο στο κτήριο Παύλος Μελάς. Έχετε δει πολλούς δήμους να κάνουν την γενική τους πρόβα σε ένα από τα περιφερειακά χωριά; Ξέρει κανείς σας καμία ορχήστρα να κάνει μια γενική πρόβα πριν την εμφάνιση; Ξέρει κανείς σας καμιά ορχήστρα που οι μουσικοί δεν γνωρίζονται μεταξύ τους;
​Εγώ δεν ξέρω κύριοι. Και μπορώ να το πω αυτό γιατί ΕΓΩ ΤΟ ΕΨΑΞΑ. Εγώ. Ένας εθελοντής που ασχολήθηκα σας κυνήγησα, σας έδωσα έτοιμες τις λύσεις και δεν ψάξατε να βρείτε ή να κάνετε τίποτα. Και ναι η φιλαρμονική του δήμου είναι ΤΟΣΟ σημαντική. ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ. Τα παιδιά δεν έχουν πολλές ευκαιρίες πλέον να γνωρίσουν πολιτισμό παρά μόνο την δωρεάν μουσική του δήμου.
​Και αν δεν σας ενδιαφέρει δεν το κυνηγήσατε λόγω των ελαχίστων ψήφων που μπορεί να φέρει ή γιατί απλά δεν σας ενδιαφέρει μάλλον δεν κάνετε για την δουλειά αυτή. ΓΙΑΤΙ ΜΕΡΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ. ΓΙΑΤΙ ΜΕΡΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΠΑΙΔΕΥΤΟΥΝ(να αποκτήσουν παιδεία). ΓΙΑΤΙ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΑΝ.
Όλα αυτά τα γράφω γιατί αποχωρώ από την φιλαρμονική και θέλω να ξέρετε πως όλη αυτή η ανοργανωσιά και η υποσχεσολογία έπαιξαν πολύ μεγάλο ρόλο στην αποχώρησή μου. Άλλος λόγος είναι το ότι εγώ πλέον δεν μένω στο Ωραιόκαστρο αλλά ο σημαντικότερος είναι ότι θα ξεκινήσω μαθήματα τρομπέτας για να φτάσω κάποια στιγμή σε επίπεδο πτυχίου στην φιλαρμονική ορχήστρα της Νεάπολης, και ο τρόπος για να μην πληρώνω ,καθώς είμαι και άνεργος, είναι να είμαι στη φιλαρμονική. Παρεμπιπτόντως σας ενημερώνω ότι ο δήμος Νεαπόλεως έχει δημοτικό ωδείο στο οποίο οι μαθητές μαθαίνουν από τους πολλούς δασκάλους (και όχι από έναν και μοναδικό) διάφορα όργανα. Και έτσι γίνονται πτυχιούχοι μουσικοί. Η φιλαρμονική αυτή επίσης λαμβάνει μέρος σε διάφορα φεστιβάλ που γίνονται.
Και να σας πω πως φεύγοντας εγώ δεν υπάρχει πλέον κανένας από αυτούς που επί δεκατέσσερα (14) χρόνια κάνανε παρέλαση με την στολή της φιλαρμονικής. 11 ήμασταν και δεν καταφέρατε με την συμπεριφορά σας να κρατήσετε ούτε έναν. Και το τελευταίο που μας είπατε ενώ εμφανιζόμασταν κανονικά ήταν πως δεν υπήρχαμε.
Μαζί με αυτό το αρκετά μακροσκελές ,αν και είναι περίληψη της ιστορίας, κείμενο παραδίδω την στολή και τα κλειδιά της αίθουσας του Παλαιοκάστρου με μεγάλη μου λύπη. Αφήνω κληρονομιά ,που ελπίζω να χρησιμοποιηθεί σωστά, ένα βιβλίο που έγραψα με θεωρία μουσικής για να μαθαίνουν όλα τα παιδιά σωστά μουσική.
Ευχαριστώ τον δήμο Ωραιοκάστρου για τα τόσα χρόνια που έδωσα και σε αντάλλαγμα μου γνώρισε αυτόν τον θαυμαστό κόσμο. Της μουσικής. Να τονιστεί επίσης ότι ο κύριος δήμαρχος είπε ότι θα ορίσει κάποιον υπεύθυνο για την φιλαρμονική και το έκανε την ώρα που το είπε. Ο υπεύθυνος αυτός βέβαια μέχρι και σήμερα δεν έχει οργανώσει ούτε μια συνάντηση γονέων για να ενημερώσει τους γονείς για τα θέματα της φιλαρμονικής για να ξέρουν που πηγαίνουν τα παιδιά τους. Ο κύριος δήμαρχος ζήτησε επίσης να γίνει και μια επιτροπή γονέων, στην οποία ζήτησε να είμαι και εγώ, και ακόμα ούτε αυτό έγινε. Άρα η κεφαλή προσπαθεί. Οι ακόλουθοι;;; Δεν ανήκω σε κανέναν πολιτικό χώρο και μάλλον δεν θα ψηφήσω και κανέναν οπότε να ξέρετε ότι δεν γλύφω και δεν υποστηρίζω κανένα.
Κλείνοντας να πω ότι τρέφω βαθύτατο σεβασμό και συμπάθεια σε όλους του μέχρι τώρα αρχιμουσικούς και ύστατα στον καλό μου φίλο Αχιλλέα. Η τελευταία μου εμφάνιση θα είναι στο άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Ευχαριστώ και συγνώμη αν κούρασα. ”

20131121-132937.jpg

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.