Τα ηχηρά ΟΧΙ του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου

Τα ηχηρά ΟΧΙ του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου

Κατόπιν πρόσκλησης από την Ειδική Γραμματεία προστασίας ζώων συντροφιάς πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 5/5/25, συνάντηση του Ειδικού Γραμματέα , κ. Χρυσάκη, με εκπροσώπους του ΠΚΣ- την Πρόεδρο, Αθηνά Τραχήλη και το μέλος της Δ.Ε., Γιάννη Ξενάκη.  Παρων ήταν και ο κ. Κατσιμπούλας, συνοδεύοντας τον Ειδικό Γραμματέα, καθώς και δύο ακόμα σύμβουλοι.

Από πλευράς Π.Κ.Σ. ειπώθηκαν για άλλη μια φορά όλα τα επιχειρήματα ενάντια στην υποχρεωτική στείρωση και λήψη δείγματος DNA. Κατατέθηκε όλη η επιστημονική τεκμηρίωση σε βάρος του νέου αυτού μέτρου και αναφέρθηκε ακόμα και η ανηθικότητά του. Τονίστηκε ότι δεν είναι δυνατόν μια κτηνιατρική ή και ιατρική πράξη να καθορίζεται υποχρεωτική μέσω νόμου και όχι κάποιας διάγνωσης. Επιπλέον, έγινε τελείως ξεκάθαρο ότι το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων δεν μπορεί να λυθεί μέσω της στείρωσης των δεσποζόμενων ζώων. Ο ασυνεπής ιδιοκτήτης είναι αυτός που δε θα σημάνει ηλεκτρονικά το ζώο του, άρα είναι αυτός που ποτέ το σύστημα δε θα μπορέσει να πιάσει. Το μόνο που είχε να απαντήσει σε αυτό ο κ. Χρυσάκης ήταν πως θα εντοπίζονται τα ζώα αυτά βάσει καταγγελιών! Ένας, λοιπόν, αστάθμητος παράγοντας θεωρείται από το ΥΠΕΣ αυτός που θα κρίνει την επιτυχία εφαρμογής ενός μέτρου, ξεκάθαρα αναποτελεσματικού…

Επιπλέον, τα μέλη της Δ.Ε. του Π.Κ.Σ. υποστήριξαν και αντιπρότειναν την ίδρυση δημοτικών κτηνιατρείων με πρόσληψη προσωπικού ως τη μόνη δυνατότητα εφαρμογής προγραμμάτων στείρωσης, εμβολιασμού και περίθαλψης αδέσποτων ζώων με συστηματικό τρόπο, ως τη μόνη λύση για τον πραγματικό περιορισμό των αδέσποτων ζώων. Με εμφατικό τρόπο έθεσαν και το ζήτημα των ελέγχων των ζώων για microchip.

Οι εκπρόσωποι του Π.Κ.Σ. έκαναν λόγο για νόμο που ενισχύει την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος σε αντίθεση με την ίδρυση δημοτικών κτηνιατρείων που έχουν σαφώς μικρότερο κόστος και μεγαλύτερο αποτέλεσμα.

Δυστυχώς δεν υπήρξε καμία διαφοροποίηση των εκπροσώπων του ΥΠ.ΕΣ. Παρουσιάζεται με εμμονικό τρόπο η εφαρμογή της λήψης DNA και δεν εισακούγονται οι εκτιμήσεις, οι απόψεις και οι προτάσεις των καθ’ ύλην αρμόδιων, των κτηνιάτρων.

Με την προϋπόθεση λήξης της αποχής ο Ειδικός Γραμματέας έκανε λόγο για σύσταση κοινών ομάδων αξιολόγησης του νόμου σε δύο με τρία χρόνια, για κοινές δράσεις, συνέδρια κ.ο.κ.

Τέλος, ζητήθηκε η έκδοση της εγκυκλίου που ορίζει ότι οι κτηνίατροι δεν ποινικοποιούνται εφόσον εξετάσουν ζώο που δεν έχει ηλεκτρονικά σημανθεί, εγκύκλιο για την οποία είχε δεσμευτεί και ο κ. Λιβάνιος και η κ. Δημοπούλου. Προφορικά και πάλι ειπώθηκε πως δεν προβλέπεται κάποιο πρόστιμο, αλλά η συνέχεια της απάντησης ήταν ισοδύναμη της απειλής, αφού ο Ειδικός Γραμματέας είπε πως αν συνεχιστεί η αποχή των κτηνιάτρων θα διερευνήσει τη δυνατότητα επιβολής προστίμου σε αυτούς!

Με απειλές και εκφοβισμούς δεν προχώρησε ποτέ κάτι.

Συνεχίζουμε την αποχή από τη λήψη δείγματος DNA. Αυτή είναι που μέχρι στιγμής έχει κρατήσει ανενεργό το συγκεκριμένο σημείου του νόμου.

Νέα γενική συνέλευση του κλάδου στις 15 Ιουνίου στην Αθήνα

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

vendo