Αναστάτωση για τη Μονή Σινά: Διευκρινίσεις από την Αίγυπτο μετά τις ανησυχίες για το καθεστώς της

Αναστάτωση για τη Μονή Σινά: Διευκρινίσεις από την Αίγυπτο μετά τις ανησυχίες για το καθεστώς της

Ανησυχία και διπλωματικός μαραθώνιος προκλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το μέλλον της Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, ένα από τα αρχαιότερα και σημαντικότερα χριστιανικά μοναστήρια στον κόσμο. Αφορμή στάθηκε μια δικαστική απόφαση αιγυπτιακού δικαστηρίου που αρχικά ερμηνεύτηκε ως δήμευση περιουσίας της Μονής και αλλαγή του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος, δημιουργώντας την εντύπωση ότι θα μπορούσε ακόμη και να μετατραπεί σε μουσείο.

Οι αρχικές πληροφορίες προκάλεσαν έντονη αντίδραση στην Ελλάδα, με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο να εκφράζει την οργή του, κάνοντας λόγο για «ιστορική άλωση». Τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για «πρωτοφανή διεθνή ανυποληψία».

Διευκρινίσεις από το Κάιρο

Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες, η Αίγυπτος έσπευσε να διαψεύσει τις αρχικές ερμηνείες. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου και η Προεδρία της Δημοκρατίας υποστήριξαν ότι η δικαστική απόφαση «όχι μόνο δεν βλάπτει τη Μονή, αλλά αντιθέτως κατοχυρώνει για πρώτη φορά νομικά το καθεστώς της». Τονίστηκε επίσης η σημασία της διατήρησης των στενών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε από ελληνικής πλευράς ότι η Αθήνα παραμένει στη δέσμευση του Προέδρου Σίσι για τη διατήρηση του λατρευτικού ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της Μονής, όπως είχε συμφωνηθεί και στο πρόσφατο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Αθήνα.

Η σημασία της Μονής και οι ανησυχίες που παραμένουν

Η Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και είναι η παλαιότερη εν λειτουργία χριστιανική μονή στον κόσμο, με αδιάλειπτη παρουσία 15 αιώνων. Είναι ιερή για Χριστιανούς, Ιουδαίους και Μουσουλμάνους και φιλοξενεί ανεκτίμητους θησαυρούς, όπως μία από τις πλουσιότερες βιβλιοθήκες χειρογράφων παγκοσμίως.

Παρά τις διευκρινίσεις, παραμένουν ερωτηματικά σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς ορισμένων απομακρυσμένων περιοχών γύρω από τη Μονή, τις οποίες η αιγυπτιακή πλευρά θεωρεί κρατική γη. Επίσης, η παραμονή των μοναχών στη Μονή εξαρτάται από βίζες και άδειες παραμονής, κάτι που εγείρει ανησυχίες για το μέλλον τους.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε στάση αναμονής, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις, με την ελπίδα ότι το ιστορικό καθεστώς και η λειτουργία της Μονής θα παραμείνουν ανεπηρέαστα.

vendo