Πανελλαδικές: ‘’Δεν είναι η στιγμή να είσαι τέλειος. Είναι η στιγμή να είσαι εσύ’’ της Κλινικής Ψυχολόγου, Κυριακής Λέντζιου

Πανελλαδικές: ‘’Δεν είναι η στιγμή να είσαι τέλειος. Είναι η στιγμή να είσαι εσύ’’ της Κλινικής Ψυχολόγου, Κυριακής Λέντζιου

«Ένα κείμενο για μαθητές και γονείς που ετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές – με λόγια ψυχολογικής στήριξης, πρακτικές συμβουλές και μια ανάσα ηρεμίας.»

Σε λίγες μέρες ξεκινούν οι Πανελλαδικές. Κι όμως, αυτό που ξεκινά δεν είναι μόνο ένα σετ εξετάσεων — αλλά ένα σύνολο από συναισθήματα, σκέψεις, προσδοκίες, άγχη, κόπους, σιωπές και βλέμματα.

Για κάθε μαθητή, είναι η κορύφωση μιας διαδρομής. Για κάποιους, είναι βάρος. Για άλλους, ευκαιρία. Για όλους όμως, είναι πρόκληση.

Αν είσαι μαθητής:

Μην προσπαθείς να “αποδείξεις” την αξία σου. Την έχεις ήδη. Δεν κρίνεται από ένα διαγώνισμα, μια επίδοση ή ένα μόριο.

Όλοι φοβούνται λίγο – κι ας μην το λένε. Αυτό δεν είναι αδυναμία. Είναι ένδειξη ότι σε νοιάζει. Αλλά το άγχος δεν είναι εχθρός — είναι μήνυμα. Αν το ακούσεις χωρίς να το αφήσεις να σε κυριαρχήσει, θα σε βοηθήσει.

10 Ψυχολογικά tips για στήριξη και αυτορρύθμιση:

  1. Ανάπνευσε συνειδητά. Πριν ξεκινήσεις το διάβασμα ή μπεις στην εξέταση, πάρε 3 βαθιές, αργές εισπνοές. Στείλε το μήνυμα στο σώμα σου ότι είσαι ασφαλής.
  2. Μίλα στον εαυτό σου σαν να είσαι φίλος. Αν κάνεις λάθος, μην πεις “είμαι άχρηστος”, πες «είμαι πιεσμένος και θα ξαναδοκιμάσω». Ο εσωτερικός διάλογος διαμορφώνει την ψυχολογία μας.
  3. Μη σε κρίνεις με βάση μια «κακή μέρα».Όλοι έχουμε τα πάνω και τα κάτω μας. Δεν λέει κάτι για το μέλλον σου μια δύσκολη στιγμή.
  4. Θέσε ρεαλιστικές προσδοκίες. Αν θες να τα πας τέλεια παντού, το άγχος θα γίνει εχθρός. Θέσε στόχους που μπορείς να διαχειριστείς.
  5. Προστάτευσε τον ψυχικό σου χώρο. Απέφυγε να ακούς διαρκώς τι λένε οι άλλοι για τις εξετάσεις. Το «διάβασες αυτό;» δεν βοηθά – αποσυντονίζει.
  6. Βρες ένα πρόσωπο να μιλήσεις. Όχι για την ύλη, αλλά για το πώς νιώθεις. Το άγχος γίνεται πιο διαχειρίσιμο όταν το μοιράζεσαι.
  7. Δες την ημέρα της εξέτασης ως ένα κεφάλαιο – όχι ως τελικό προορισμό. Δεν χρειάζεται να «νικήσεις» τη μέρα. Αρκεί να είσαι εκεί και να προσπαθήσεις.
  8. Φρόντισε σώμα & νου μαζί. Καλή διατροφή, ήπια κίνηση, ύπνος, φως ημέρας. Ο εγκέφαλος χρειάζεται φροντίδα, όχι μόνο διάβασμα.
  9. Χρησιμοποίησε «προβολές θετικού αποτελέσματος». Φαντάσου τον εαυτό σου να μπαίνει ήρεμα στην αίθουσα, να θυμάται πράγματα, να ανταποκρίνεται. Αυτό δημιουργεί ασφάλεια.
  10. Θύμισε στον εαυτό σου: έχεις επιβιώσει και από άλλες δυσκολίες. Δεν ξεκινάς τώρα. Έχεις ήδη διανύσει δρόμο. Έχεις αντοχές που ίσως δεν τις βλέπεις ξεκάθαρα.

Οι Πανελλαδικές είναι σημαντικές. Αλλά δεν είναι όλη σου η ζωή. Είναι μια στιγμή — όχι η μόνη που σε ορίζει. Η επιτυχία δεν κρίνεται πάντα από το «πόρταλ» του υπουργείου. Μπορεί να κρίνεται από το πώς σηκώνεσαι κάθε φορά που νιώθεις να χάνεσαι. Από τη δύναμη να επιμείνεις στα όνειρά σου. Από το πώς μαθαίνεις να βλέπεις αξία στον εαυτό σου ακόμη και στις ήττες.

Να θυμάσαι: «Δεν υπάρχει ένας μόνο δρόμος. Δεν υπάρχει μία μόνο επιτυχία. Υπάρχεις εσύ — και έχεις μπροστά σου μια ολόκληρη ζωή να ανακαλύψεις πού ανήκεις».

Αν είσαι γονιός:

Αυτές τις μέρες, το παιδί σου περνά από μία ψυχολογική δοκιμασία, αλλά δεν είναι το μόνο. Κι εσύ, ως γονέας, βρίσκεσαι σε θέση συναισθηματικής πρόκλησης: θέλεις να το στηρίξεις, να μην το πιέσεις, να είσαι κοντά – χωρίς να το πνίγεις. Είναι λεπτή η ισορροπία.

Να θυμάσαι: δεν χρειάζεται να έχεις όλες τις απαντήσεις. Αρκεί να είσαι διαθέσιμος.

8 tips ψυχολογικής υποστήριξης για γονείς:

  1. Ρύθμισε πρώτα το δικό σου άγχος. Το παιδί σου σε «διαβάζει» συναισθηματικά — και ασυναίσθητα καθρεφτίζει το πώς νιώθεις. Η δική σου ηρεμία λειτουργεί ως ρυθμιστής.
  2. Μίλησε λιγότερο, άκου περισσότερο. Μην σπεύδεις να δώσεις λύσεις ή οδηγίες. Ρώτησε: «Πώς ήταν η μέρα σου; Τι χρειάζεσαι από μένα;»
  3. Απόφυγε τις δηλώσεις τύπου: «Αν δεν γράψεις, τι θα κάνεις;» Δεν ενισχύουν το κίνητρο — το διαλύουν. Αντί γι’ αυτό, πες: «Ξέρω ότι έχεις κουραστεί και σε θαυμάζω για την προσπάθεια που κάνεις.»
  4. Μην κάνεις συγκρίσεις. Κάθε παιδί έχει τον δικό του ρυθμό και τη δική του διαδρομή. Δεν χρειάζεται να μοιάσει με κανέναν.
  5. Μην προσπαθείς να «σώσεις» το παιδί σου από την αποτυχία. Αν φοβάται, μην το καθησυχάζεις λέγοντας «δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεσαι». Αντ’ αυτού, δώσε του χώρο να εκφράσει το φόβο, και μείνε εκεί, χωρίς να τον ακυρώνεις.
  6. Δημιούργησε ένα ασφαλές, ήρεμο περιβάλλον στο σπίτι. Όχι μόνο για διάβασμα, αλλά και για ξεκούραση, χαλάρωση, φροντίδα.
  7. Υποστήριξε τις συνήθειες ευεξίας του. Ένα θρεπτικό γεύμα, μια βόλτα, ένας σύντομος ύπνος – όλα αυτά μετρούν περισσότερο από ένα επιπλέον κεφάλαιο.
  8. Κράτα το «πιστεύω σε σένα» ενεργό. Όχι ως κλισέ, αλλά ως ουσιαστική αναγνώριση. Το παιδί σου δεν χρειάζεται απλώς να περάσει κάπου – χρειάζεται να νιώσει ότι το βλέπεις. Πραγματικά!

Καλή δύναμη στους μαθητές.

Καλή ηρεμία στους γονείς.

Καλή τύχη σε ό,τι δεν μετριέται με μόρια — αλλά με ψυχή!

Να θυμάσαι: «Δεν είσαι το αποτέλεσμα ενός γραπτού. Είσαι ολόκληρη η προσπάθεια, η δύναμη, η αντοχή, τα όνειρα και η ψυχή σου. Η ζωή δεν εξετάζεται. Βιώνεται. Και κάθε μέρα σου είναι μια ευκαιρία να φτιάξεις τον δικό σου δρόμο — με ή χωρίς σωστές απαντήσεις.

Να προχωράς. Όχι για να αποδείξεις την αξία σου. Αλλά για να την θυμάσαι»!

Κυριακή Λέντζιου

Κλινική Ψυχολόγος BSc, MSc, PhD© – Ψυχοθεραπεύτρια

Κλινική Υπνοθεραπεύτρια – Τραυματοθεραπεύτρια EMDR

Οικογενειακή Συστημική Θεραπεύτρια

Εξειδικευμένη στις Διατροφικές Διαταραχές – Παχυσαρκία

Δωδεκανήσου 2 & Πλατεία Δημοκρατίας, Θεσσαλονίκη

Τηλ.:2310542702, Κιν.:6934708871

https://www.therapiamind.com

 

vendo