Σκέρτσος για Light: Να αποσυρθεί πλήρως το τραγούδι του – Προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία
ός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος τόσο με ανάρτησή του στα social media, όσο και σε σημερινές δηλώσεις του στην ΕΡΤ.
Όπως τόνισε στην ΕΡΤ ο Άκης Σκέρτσος, «δεν πρέπει να μένουμε απαθείς απέναντι και στον λόγο της βίας. Ακούμε δυστυχώς στίχους με βαθύτατα προσβλητικό, απαξιωτικό περιεχόμενο απέναντι σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται επιτρεπτό σε μία κοινωνία που επιζητά και επιδιώκει την ισότητα και την ελευθερία του λόγου πάντα σε ένα περιβάλλον που σταθμίζει όλα τα δικαιώματα».
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι «πρέπει να σταθούμε απέναντι. Πρέπει να το κατονομάσουμε, να το καταγγείλουμε, να σταθούμε απέναντι και να πούμε ότι αυτό δεν είναι ανεκτό. Ο τραγουδιστής έκανε μία δήλωση και πρέπει να υπάρξει και έμπρακτη δήλωση και να αποσυρθεί πλήρως αυτό το τραγούδι γιατί προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία. Η βία υπάρχει παντού γύρω μας και πρέπει να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση».
Στην ανάρτησή του ο Άκης Σκέρτσος ανέφερε: «Οι λέξεις έχουν δύναμη και μπορούν είτε να θεραπεύσουν είτε να πληγώσουν βαθιά ήδη τραυματισμένους και ευάλωτους ανθρώπους. Το πρόσφατο τραγούδι του τράπερ “Light” δυστυχώς ανήκει στη δεύτερη κατηγορία καθώς περιέχει απαράδεκτους και προσβλητικούς στίχους σε βάρος των ατόμων με αναπηρία».
Για τούτο και «εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεσή μας σε τέτοιες εκφράσεις και παραμένουμε προσηλωμένοι στην προάσπιση των αξιών του σεβασμού και της ισότητας. Είναι πραγματικά αισιόδοξη η άμεση αντίδραση πολλών νέων στα social media, οι οποίοι εκφράστηκαν έντονα κατά του προσβλητικού περιεχομένου. Η θλιβερή αυτή αφορμή ανέδειξε ξεκάθαρα πως οι φωνές μίσους και υποτίμησης δεν τους εκφράζουν», υπογραμμίζει ο κ. Σκέρτσος και καταλήγει:
«Η συγγνώμη που ακολούθησε είναι ένα πρώτο θετικό βήμα. Ελπίζουμε να συνοδευτεί και από πράξεις: επανόρθωση με απόσυρση του προσβλητικού περιεχομένου από όλες τις πλατφόρμες, ενημέρωση και πάνω απ’ όλα ουσιαστικό σεβασμό.
Ο πολιτισμός δεν είναι μόνο ελευθερία έκφρασης, αλλά και ευθύνη απέναντι στην κοινωνία. Κι ας θυμόμαστε το εξής: Οι λέξεις μπορούν να πληγώσουν πιο βαθιά κι από μαχαίρια. Το μαχαίρι μπορεί να βγει, όμως οι λέξεις μπορεί να μείνουν χαραγμένες για πάντα στην ψυχή», συμπεραίνει στην ανάρτησή του ο υπουργός Επικρατείας.