Το άγαλμα του Δια στην Ολυμπία
Ένα από τα επτά θαύματα του Κόσμου
Ήταν ένα κολοσσιαίο, χρυσελεφάντινο άγαλμα σε καθήμενη μορφή του θεού Διός, 15 μέτρα ύψος, ένα αριστούργημα, σμιλευμένο από τον Αθηναίο διάσημο γλύπτη της εποχής Φειδία, περί το 456 π.Χ. και τοποθετημένο ως λατρευτικό άγαλμα στο ναό του Διός, στο Ιερόν της Ολυμπίας, στην αρχαία Ηλεία. Ένα από τα πιο μεγαλοπρεπή μνημεία που κατασκευάστηκαν στην αρχαιότητα και συμπεριλαμβάνεται στα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου. Καταστράφηκε τον 5ο αι. μ.Χ.
Ο Ζευς καθόταν σε θρόνο κατασκευασμένο από ελεφαντοστούν, χρυσό, έβενο και άλλους πολύτιμους λίθους. Στο δεξιό του χέρι, κρατούσε ένα χρυσελεφάντινο άγαλμα της θεάς Νίκης, το οποίο έφερε ταινία και στέφανο στην κεφαλή, ενώ στο αριστερό του χέρι κρατούσε το σκήπτρο του, που ήταν κατασκευασμένο από κάθε είδους μέταλλα και έφερε στην κορυφή του τον αετό, σήμα κατατεθέν του θεού. Δύο μιμήσεις αναπαυομένων λεόντων βρίσκονταν πλησίον των ποδιών του, προσφέροντας την αίσθηση μίας άγρυπνης προστασίας. Στο ιμάτιο της μορφής υπήρχαν σκαλισμένα μικρά ζώα (ζῴδια) και τα κρίνα των ανθών. Ο θρόνος ήταν στολισμένος με ζωγραφικές μιμήσεις ζώων και γλυπτές παραστάσεις άλλων μεγαλοπρεπών σκηνών.
ΔΙΑΣ – ΖΕΥΣ ο ανώτατος θεός του Ολύμπου, γιος του Κρόνου και της Ρέας, εγγονός του Ουρανού και της Γης, ο κορυφαίος θεός του Πανθέου των Ολυμπίων και ο υπέρτατος θεός των αρχαίων Ελλήνων. Σύζυγός του η θεά Ήρα.
Επόπτευε και κυβερνούσε τον κόσμο. Ο πατέρας των δώδεκα θεών του Ολύμπου και ο σπουδαιότερος από αυτούς. Θεός του ουρανού, της αστραπής, του κεραυνού, της βροχής, των καιρικών φαινομένων, προστάτης των ξένων. Ήταν γνωστός για τις ερωτικές περιπέτειές του γι’ αυτό του έδωσαν και το προσωνύμιο θηλυμανής.
Πάρης Βορεόπουλος
Απεικόνιση – Κουατρεμέ ντε Κουινσί 1815