Αρχαίο θέατρο Διονύσου , γράφει ο Πάρης Βορεόπουλος
Πώς θα σας φαινόταν να μπορείτε να δείτε έργα του Σοφοκλή και του Ευριπίδη στον ίδιο χώρο μετά από σχεδόν δύο χιλιάδες χρόνια; Όσο και αν ακούγεται παραμυθένιο, αυτή θα μπορούσε να είναι η πραγματικότητα στο αρχαίο θέατρο του Διονύσου στη Νότια Κλιτύ της Ακρόπολης. Το δεύτερο αρχαίο θέατρο της Αθήνας – μετά το Ωδείο του Ηρώδη του Αττικού – είναι στην πραγματικότητα και το αρχαιότερο θέατρο της πόλης. Να το θέσουμε καλύτερα, ο χώρος στον οποίο οι αρχαίοι Αθηναίοι είδαν και άκουσαν για πρώτη φορά την Ηλέκτρα, την Αντιγόνη, την Ιφιγένεια εν Ταύροις, την Μήδεια και πολλά άλλα ξακουστά έργα.
Χτισμένο στα χρόνια των Πεισιστρατιδών, το θέατρο του Διονύσου είναι στην πραγματικότητα κατάλοιπο ενός πολύ αρχαιότερου ιερού προς τιμήν του Διονύσου και παραμένει άλυτο μυστήριο πότε περίπου χτίστηκε. Καθόλη την διάρκεια της ιστορίας του, το θέατρο χρησιμοποιήθηκε και για τις συνελεύσεις της Εκκλησίας του Δήμου, ενώ στα ρωμαϊκά χρόνια μετατράπηκε σε ιερό αιματηρών θυσιών μέχρι να ξεχαστεί οριστικά στην βυζαντινή εποχή.
Αν και σήμερα ο χώρος βρίσκεται – σχεδόν μετά από μια ομηρική πορεία αναστήλωσης – σε μέτρια προς κακή κατάσταση, το θέατρο του Διονύσου είναι προσβάσιμο στο κοινό φιλοξενώντας αραιά και που κάποιες διάσπαρτες θεατρικές παραστάσεις.
Πάρης Βορεόπουλος
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στο Κολλέγιο De La Salle. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Θέατρο στη δραματική σχολή Κυριαζή Χαρατσάρη. Είναι κάτοχος του πτυχίου ΣΕΛΜΕ με χαρακτηρισμό επίδοσης Άριστα και του Πιστοποιητικού Δεξιοτήτων και Γνώσεων στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, συμμετέχοντας επιτυχώς στις εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Κέντρο Πιστοποίησης Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Υπηρέτησε, επί σειρά ετών, ως καθηγητής και διευθυντής σε σχολεία στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία και δημοσίευσε έργα για την ποίηση, το θέατρο, την πεζογραφία, το δοκίμιο, τη μετάφραση κ.ά.
Έλαβε τιμητικές διακρίσεις από διάφορους πολιτιστικούς, πνευματικούς και κοινωνικούς φορείς.
Είναι μέλος του Συλλόγου Αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. “Φιλόλογος”, της Αμφικτυονίας Ελληνισμού, της Ένωσης Λογοτεχνών Β.Ε. καθώς επίσης και Έφορος Δημοσίων Σχέσεων της Εταιρείας Συγγραφέων Β.Ε.
Με ενδιαφέρον για τη γνωριμία του πολιτισμού άλλων λαών, ταξίδεψε σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής.