Μαρίνα για 440 σκάφη στην παραλία της Πυλαίας

[ad_1]

Μαρίνα για 440 σκάφη στην παραλία της Πυλαίας

Της Βαρβάρας Ζούκα

Στο γραφείο της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά για τις τελικές εγκρίσεις βρίσκεται ο σχεδιασμός του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη για την κατασκευή μιας σύγχρονης μαρίνας στην αναξιοποίηση έως σήμερα παραλιακή ζώνη της Πυλαίας. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα που έχουν τεθεί σε τροχιά υλοποίησης στην ανατολική Θεσσαλονίκη, καθώς εκτιμάται ότι θα προσδώσει νέα ταυτότητα στην ευρύτερη περιοχή, καθιστώντας την πόλο έλξης για χιλιάδες επισκεπτών.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιο Καϊτεζίδη το εγχείρημα υπήρξε κάθε άλλο παρά απλό στη διαχείρισή του, αφού, πριν ο φάκελος του έργου να καταλήξει στο γραφείο της Έλενας Κουντουρά, χρειάστηκε να περάσει για τις αναγκαίες επεξεργασίες και εγκρίσεις από 30 και πλέον υπηρεσίες, οι οποίες εποπτεύονται από συνολικά οκτώ υπουργεία.

Όπως ανέφερε ο κ. Καϊτεζίδης, μόλις λάβει το πράσινο φως από το υπουργείο Τουρισμού, ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη θα προχωρήσει στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου που αφορά την κατασκευή του τουριστικού λιμένα της Πυλαίας με τη διαδικασία της σύμβασης παραχώρησης.

Από ιατρείο μέχρι… ελικοδρόμιο!

Η μαρίνα που έχει σχεδιαστεί για το παραλιακό μέτωπο της Πυλαίας θα έχει χωρητικότητα 440 σκαφών. Μάλιστα έχει προβλεφθεί η διαμόρφωση περίπου δέκα θέσεων, οι οποίες θα μπορούν να φιλοξενούν τα λεγόμενα μέγα-γιοτ, τα μεγαλύτερα και πολυτελέστερα σκάφη του παγκόσμιου στόλου.

Για την εξυπηρέτηση των σκαφών που θα ελλιμενίζονται στον τουριστικό λιμένα της Πυλαίας, όπως προβλέπεται από τη μελέτη του έργου, θα διαμορφωθούν σειρά υποστηρικτικών εγκαταστάσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν από εμπορικά καταστήματα και ιατρεία μέχρι χώρους για συντηρήσεις σκαφών αλλά ακόμη και ελικοδρόμιο.
Ειδικότερα προβλέπεται η κατασκευή επτά κτιρίων. Ένα από αυτά θα αποτελεί το φυλάκιο εισόδου, ενώ σε δύο κτίρια προβλέπεται η λειτουργία εμπορικών και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Το τέταρτο κτίριο θα φιλοξενήσει ιατρείο και τράπεζα, το πέμπτο πλυντήρια, ενώ το έκτο θα προορίζεται για yachting club. Το έβδομο κτίριο που θα κατασκευαστεί θα διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για την επισκευή και τη συντήρηση σκαφών.

Ο σχεδιασμός για τον τουριστικό λιμένα της Πυλαίας προβλέπει ότι θα κατασκευαστούν τρεις πλωτές προβλήτες, ενώ η χερσαία έκταση που θα αξιοποιηθεί αναπτύσσεται σε περίπου 39 στρέμματα.

Αναθεώρηση του ΓΠΣ

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο δρόμος για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της περιοχής άνοιξε έπειτα από τη δημοσίευση σε ΦΕΚ του αναθεωρημένου γενικού πολεοδομικού σχεδίου της δημοτικής ενότητας της Πυλαίας. Σε αυτό αποτυπώνεται με σαφήνεια η πρόβλεψη για τη δημιουργία μαρίνας στην παραλιακή ζώνη.

Παράλληλα με την ολοκλήρωση των διαδικασιών που αφορούν την αναθεώρηση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου ανάβει το πράσινο φως για την ένταξη στο σχέδιο πόλης δύο περιοχών που βρίσκονται στο νότιο παραλιακό τμήμα, συνολικής έκτασης 1.000 στρεμμάτων. Πρόκειται για περιοχές «κεντρικών αστικών λειτουργικών και εξυπηρέτησης αστικού πληθυσμού», η αξιοποίηση των οποίων αναμένεται να συμβάλει στην ανάδειξη του παραλιακού μετώπου της Πυλαίας.

Σύμφωνα με το δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη η ένταξη στο σχέδιο πόλης των περιοχών αυτών θα καταστήσει δυνατή την αξιοποίηση σημαντικών πόλων αναφοράς που σταδιακά κατέληξαν ανενεργοί, όπως είναι η «ΒΙΑΜΥΛ», η «ΦΙΛΚΕΡΑΜ» και η «Siemens».

Νομιμοποιούνται τα καταστήματα στο κέντρο

Με τη δημοσίευση σε ΦΕΚ του αναθεωρημένου γενικού πολεοδομικού σχεδίου της περιοχής διευθετούνται οριστικά τα προβλήματα που υπήρχαν με τη λειτουργία των καταστημάτων που βρίσκονται στο κέντρο της Πυλαίας.

Η λειτουργία καταστημάτων στο κέντρο της Πυλαίας επί της ουσίας βρισκόταν στον αέρα, αφού οι κεντρικοί δρόμοι της περιοχής μέχρι και τώρα ήταν χαρακτηρισμένοι ως «αμιγούς κατοικίας». «Πλέον με το αναθεωρημένο γενικό πολεοδομικό σχέδιο οι κεντρικοί και εμπορικοί δρόμοι της περιοχής έχουν λάβει το χαρακτηρισμό ‘γενικής κατοικίας’ κι έτσι ξεπερνιούνται όλα τα προβλήματα που υπήρχαν με τη λειτουργία καταστημάτων», υπογράμμισε ο κ. Καϊτεζίδης. Σύμφωνα με τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου ο χαρακτηρισμός που ίσχυε μέχρι πρότινος αποτελούσε τροχοπέδη ανάπτυξης αλλά και αξιοποίησης σημαντικών περιουσιακών στοιχείων των δημοτών.

 

 

[makthes.gr]

[ad_2]

vendo