Τα 10 πιο παράξενα πλάσματα που ζουν στο βυθό της θάλασσας
Η θάλασσα είναι ένας συναρπαστικός κόσμος που καθημερινά μας εκπλήσσει με την ποικιλία του, και τα χρώματα του.
Αν ψάχνετε για παράξενα πλάσματα που αψηφούν την εξήγηση, δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να κοιτάξετε από τη βαθιά θάλασσα. Κάθε χρόνο, οι ερευνητές καταγράφουν απίστευτα πλάνα με ζώα που μοιάζουν με εξωγήινους και παράξενα νέα είδη που κρύβονται στα βαθιά.
Δείτε τα 10 πιο παράξενα πλάσματα από τη λίστα του livescience.com σε σπάνιες φωτογραφίες
Κόκκινη μέδουσα

Τον Αύγουστο, ερευνητές της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός ολοκαίνουργιου και ανώνυμου είδους κόκκινων μεδουσών. Το σκούρο κόκκινο ζελέ πιθανότατα ανήκει στο γένος Poralia , σύμφωνα με τους ερευνητές.
Εντόπισαν για πρώτη φορά το νέο ζελέ στις 28 Ιουλίου χρησιμοποιώντας ένα τηλεκατευθυνόμενο όχημα (ROV) σε βάθος περίπου 2.300 ποδιών (700 μέτρων) ακριβώς έξω από την ακτή του Νιούπορτ, στο Ρόουντ Άιλαντ. Άλλα ζώα, συμπεριλαμβανομένων άλλων cnidarians (μέδουσες και κοράλλια), ctenophores (commbjellies), καρκινοειδή και Actinopterygii (ψάρια με πτερύγια ακτίνων), εμφανίστηκαν επίσης στην κατάδυση.
Πολλά πλάσματα των βαθέων υδάτων έχουν εξελιχθεί με παρόμοιο κόκκινο χρώμα επειδή τα κόκκινα μήκη κύματος του φωτός δεν διεισδύουν στα βαθιά ωκεάνια. Αυτό σημαίνει ότι τα κόκκινα ζώα φαίνονται μαύρα επειδή δεν υπάρχει κόκκινο φως που να αντανακλάται προς τους πιθανούς θηρευτές.
Φευγαλέο γυάλινο χταπόδι

Επίσης τον Αύγουστο, ερευνητές από το Schmidt Ocean Institute (SOI) κυκλοφόρησαν πλάνα από ένα άπιαστο γυάλινο χταπόδι ( Vitreledonella richardi ) στα ανοικτά των ακτών των απομακρυσμένων νήσων Φοίνιξ, ένα αρχιπέλαγος που βρίσκεται πάνω από 3.200 μίλια (5.100 χλμ.) βορειοανατολικά του Σίδνεϊ της Αυστραλίας.
Το ημιδιαφανές κεφαλόποδο ανακαλύφθηκε αρχικά κατά τη διάρκεια μιας αποστολής 34 ημερών στον Κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό στο ερευνητικό σκάφος Falkor του SOI. Οι επιστήμονες εντόπισαν το πλάσμα χρησιμοποιώντας το ROV SuBastian, το οποίο πέρασε συνολικά 182 ώρες σαρώνοντας τον πυθμένα της θάλασσας κατά τη διάρκεια της αποστολής.
Όπως και άλλα «γυάλινα» πλάσματα, όπως οι γυάλινοι βάτραχοι και ορισμένα χτενίσματα, τα γυάλινα χταπόδια είναι σχεδόν εντελώς διαφανή, με μόνο τα κυλινδρικά μάτια, το οπτικό νεύρο και το πεπτικό τους σύστημα να φαίνονται αδιαφανή.
Φαλαινόψαρο που αλλάζει σχήμα

Το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ενυδρείων του Μόντερεϊ Μπέι (MBARI) δημοσίευσε πλάνα τον Αύγουστο που δείχνει ένα λαμπερό πορτοκαλί, θηλυκό φαλαινόψαρο (της τάξης των Cetomimiformes ) σε βάθος περίπου 6.600 πόδια (2.013 μ.) στην ανοικτή θάλασσα του Μόντερεϊ Μπέι της Καλιφόρνια.
Πολύ λίγα είναι γνωστά για αυτό το παράξενο ψάρι λόγω των τριών δραστικά διαφορετικών εμφανίσεων των νεαρών (ταινιωτές), των αρσενικών (bignoses) και των θηλυκών (whalefish). Οι τρεις μορφές φαίνονται τόσο διαφορετικές που οι επιστήμονες αρχικά νόμιζαν ότι ήταν τρία διαφορετικά είδη. Ο μετασχηματισμός που αλλάζει σχήμα από νεαρά σε ώριμα θηλυκά πιστεύεται ότι είναι ένας από τους πιο ακραίους μεταξύ όλων των σπονδυλωτών.
«Το φαλαινόψαρο σπάνια έχει δει ζωντανό στα βαθιά, τόσα πολλά μυστήρια παραμένουν σχετικά με αυτά τα αξιοσημείωτα ψάρια», έγραψε στο Twitter το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ενυδρείου του Μόντερεϊ Μπέι.
“Αυτοκράτορας Ντάμπο”

Τον Μάιο, οι ερευνητές ανέφεραν την ανακάλυψη ενός ολοκαίνουργιου είδους χταποδιού Dumbo ( Grimpteuthis imperator ), με το παρατσούκλι “Emperor Dumbo” από τους ερευνητές.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν το αξιολάτρευτο πλάσμα το 2016 όταν το έσυραν κατά λάθος στην επιφάνεια μέσα σε ένα δίχτυ, ενώ επέβαιναν στο γερμανικό ερευνητικό σκάφος Sonne κατά τη διάρκεια μιας αποστολής στα Αλεούτια Νησιά στη Βερίγγεια Θάλασσα. Τα είδη χταποδιού Dumbo μπορούν να αναγνωριστούν από τον ομπρελοειδή ιστό που ενώνει τα πλοκάμια τους και τα γελοιογραφικά πτερύγια τους που μοιάζουν με τα υπερμεγέθη αυτιά του διάσημου ελέφαντα της Disney.
“Ήταν ένα πραγματικά τυχερό εύρημα”, δήλωσε στο Live Science ο Alexander Ziegler, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Friedrich Wilhelm στη Βόννη της Γερμανίας και επικεφαλής επιστήμονας στο ερευνητικό σκάφος, “επειδή δεν το ψάχναμε πραγματικά. Επιπλέον, το σύνολο ζώο βγήκε άθικτο στην επιφάνεια».
Ο Μπομπ Σφουγγαράκης και ο Πάτρικ από την πραγματική ζωή

Τον Αύγουστο, η NOAA κυκλοφόρησε μια κωμική φωτογραφία των πραγματικών φίλων των καλύτερων φίλων των καρτούν Μπομπ Σφουγγαράκη και Πάτρικ Σταρ δίπλα-δίπλα στον πυθμένα της θάλασσας.
Η εικόνα του τετράγωνου κίτρινου σφουγγαριού και του πεντάκτινου ροζ αστεριού της θάλασσας τραβήχτηκε από ένα ROV στις 27 Ιουλίου, σε βάθος 6.184 ποδιών (1.885 m) κατά τη διάρκεια μιας αποστολής του Retriever Seamount στα ανοιχτά της ακτής της Νέας Αγγλίας.
«Το σφουγγάρι είναι [στο] γένος Hertwigia και το αστέρι της θάλασσας είναι [στο] γένος Chondraster », είπε στο Live Science ο Christopher Mah, θαλάσσιος βιολόγος στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Smithsonian που έκανε πρώτος τη σύγκριση στο Twitter. Το ακριβές είδος είναι ασαφές και θα μπορούσε να είναι ολοκαίνουργιο στην επιστήμη, πρόσθεσε.
Καλαμάρι που μοιάζει με εξωγήινο

Τον Νοέμβριο, οι επιστήμονες της NOAA εντόπισαν ένα σπάνιο καλαμάρι (του γένους Magnapinna ) με ROV κατά τη διάρκεια μιας αποστολής στον Κόλπο του Μεξικού.
Το απόκοσμο καλαμάρι έχει ένα πολύ περίεργο σχέδιο σώματος με τεράστια, ιριδίζοντα πτερύγια και περίεργες κάμψεις σαν αγκώνες στα πλοκάμια του. «Όλα τα χέρια και τα πλοκάμια τους έχουν αυτή τη μακριά προέκταση που μοιάζει με σπαγγέτι», ακούγεται να λέει ο Mike Vecchione, ερευνητής ζωολόγος του Εθνικού Συστηματικού Εργαστηρίου Αλιείας NOAA στο βίντεο της NOAA. «Είναι πραγματικά δύσκολο να ξεχωρίσεις τα μπράτσα από τα πλοκάμια, κάτι που είναι πολύ ασυνήθιστο για ένα καλαμάρι».
Μέχρι σήμερα, έχουν υπάρξει λιγότερες από 20 επιβεβαιωμένες θεάσεις αυτού του κεφαλόποδου βαθέων υδάτων από τότε που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1998.
Γιγαντιαία φάντασμα μέδουσες

Τον Νοέμβριο, η MBARI κυκλοφόρησε σπάνια βίντεο με μια γιγάντια μέδουσα φάντασμα ( Stygiomedusa gigantea ). Οι επιστήμονες που χειρίστηκαν ένα ROV σε βάθος 3.200 ποδιών (975 m) στο Monterey Bay της Καλιφόρνια, εντόπισαν το τεράστιο ζελέ, με το κουδούνι πλάτους 3,3 ποδιών (1 m) και μήκους 33 ποδιών (10 m) σαν κορδέλα. όπλα.
Δεν είναι γνωστά πολλά για τις μέδουσες-φάντασμα, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι χρησιμοποιεί τα μπράτσα της, τα οποία ρέουν σαν χαλαρά κασκόλ στο πέρασμά της, για να παγιδεύσει το ατυχές θήραμα και να το φέρει στο στόμα του. Το πλάσμα προωθείται επίσης μέσα από τα κατάμαυρα βάθη με περιοδικούς παλμούς από το αχνά λαμπερό του κουδούνι.
“Το γιγάντιο ζελέ φάντασμα συλλέχτηκε για πρώτη φορά το 1899. Από τότε, οι επιστήμονες έχουν συναντήσει αυτό το ζώο μόνο περίπου 100 φορές”, ανέφερε η MBARI σε μια δήλωση . Αν και σπάνια εντοπίζεται, ο ζελές έχει βρεθεί στα βάθη κάθε μεγάλου ωκεανού στον κόσμο, εκτός από τον Αρκτικό Ωκεανό.
Καλαμάρι με φωτοβομβιστική επίθεση

Τον Οκτώβριο, οι ερευνητές που προσπαθούσαν να χαρτογραφήσουν τον θαλάσσιο πυθμένα του κόλπου της Άκαμπα στην Ερυθρά Θάλασσα συγκλονίστηκαν όταν ανακάλυψαν ένα πρόσφατο ναυάγιο από το 2011. Ενώ προσπαθούσαν να κινηματογραφήσουν τα υπολείμματα του σκάφους, το ROV της ομάδας βομβαρδίστηκε συνεχώς από ένα μοβ ιπτάμενο καλαμάρι ( Sthenoteuthis oualaniensis ).
Το ναυάγιο και το καλαμάρι βρέθηκαν σε βάθος περίπου 2.788 ποδιών (850 μ.). Οι επιστήμονες από το OceanX πιστεύουν ότι ήταν ένα μοναχικό καλαμάρι, αλλά μπορεί να ήταν περισσότερα από ένα καθώς ήταν δύσκολο να αναγνωριστεί το κεφαλόποδο καθώς έκανε ζουμ στην οθόνη. Οι ερευνητές είπαν επίσης ότι το καλαμάρι είχε συνολικό μήκος σώματος περίπου 6 πόδια (2 μέτρα), το οποίο θα ήταν κοντά στο μέγιστο μέγεθος για το είδος.
«Ήταν τόσο θεαματικό για μένα», είπε στο Live Science ο Mattie Rodrigue, επικεφαλής του επιστημονικού προγράμματος στο OceanX. «Δεν είχαμε απολύτως καμία ιδέα ότι θα συναντούσαμε ένα τόσο υπέροχο και μεγάλο ζώο».
Ίχνη σφουγγαριών στον πυθμένα της θάλασσας

Τον Απρίλιο, μια νέα μελέτη αποκάλυψε τα πρώτα στοιχεία σφουγγαριών βαθέων υδάτων που σέρνονται στον πυθμένα της θάλασσας, αφού οι ερευνητές τράβηξαν φωτογραφίες από παράξενα καφέ ίχνη που άφησαν πίσω τους τα εκπληκτικά κινητά πλάσματα στην Αρκτική .
Τα μονοπάτια του σφουγγαριού φωτογραφήθηκαν για πρώτη φορά το 2016 από ρυμουλκούμενες κάμερες πίσω από ένα ερευνητικό σκάφος στο Langseth Ridge – μια κακώς μελετημένη περιοχή του Αρκτικού Ωκεανού που καλύπτεται μόνιμα από θαλάσσιο πάγο – σε βάθος μεταξύ 2.300 και 3.300 ποδιών (700 έως 1.000 μέτρα).
«Τα μονοπάτια αποτελούνται από τις ράχες ή τις ράχες, τις οποίες μπορεί να μεγαλώσει το σφουγγάρι», είπε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Autun Purser, οικολόγος βαθέων υδάτων στο Ινστιτούτο Alfred Wegener στο Κέντρο Πολικής και Θαλάσσιας Έρευνας Helmholtz στη Γερμανία. Ζωντανή Επιστήμη. “Το σφουγγάρι φαίνεται να διαστέλλεται κατά μήκος αυτών των αγκάθων και μετά να συστέλλεται στη νέα, μετακινούμενη θέση. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, μερικές σπονδυλικές στήλες σπάνε, σχηματίζοντας τα ίχνη.”
Ένα διαμπερές κρανίο

Τον Δεκέμβριο, οι ερευνητές του MBARI έπιασαν μια σπάνια γεύση ενός ψαριού βαρελιού ( Macropinna microstoma ). Αυτό το παράξενο ψάρι έχει ένα ημιδιαφανές μέτωπο, το οποίο στην πραγματικότητα κοιτάζει χρησιμοποιώντας ένα ζευγάρι βολβώδη πράσινα μάτια μέσα στο κεφάλι του.
Ένα ROV κινηματογράφησε το παράξενο πλάσμα ενώ έκανε κρουαζιέρα σε βάθος περίπου 2.132 ποδιών (650 m) στο Monterey Submarine Canyon, ένα από τα βαθύτερα υποθαλάσσια φαράγγια στην ακτή του Ειρηνικού. Εξαιρετικά, οι επιστήμονες του MBARI έχουν εντοπίσει το είδος μόνο εννέα φορές στο παρελθόν, παρά το γεγονός ότι έχουν ολοκληρώσει περισσότερες από 5.600 καταδύσεις στον βιότοπο του ψαριού.
“Το βαρέλι εμφανίστηκε αρχικά πολύ μικρό στη μπλε απόσταση, αλλά κατάλαβα αμέσως τι κοίταζα. Δεν θα μπορούσε να γίνει λάθος με τίποτα άλλο”, είπε ο Thomas Knowles, ανώτερος ενυδρείος στο Monterey Bay Aquarium, στο Live Science.