Το Σπιτόφιδο (Zamenis situla): Ένα Ακίνδυνο Φίδι με Ενδιαφέρουσα Ιστορία και Ομορφιά, βίντεο
Το «Σπιτόφιδο» (Zamenis situla), ένα μη δηλητηριώδες και ακίνδυνο φίδι της οικογένειας των καινοφιίδων (Colubridae), αποτελεί ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ερπετό της ελληνικής πανίδας. Ημερόβιο, αποφεύγει τις υψηλές θερμοκρασίες και μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 120 εκατοστά.
Μορφολογικά Χαρακτηριστικά: Διακρίνεται για την εντυπωσιακή του εμφάνιση, με ραβδωτή ή στικτή μορφή και όμορφες κεραμιδί, καφέ, πορτοκαλί ή κόκκινες κηλίδες με μαύρο περίγραμμα. Συχνά απαντάται και με ρίγες στα ίδια χρώματα, επίσης με μαύρο περίγραμμα.
Συνήθειες και Ενδιαιτήματα: Κινείται με ευκολία ανάμεσα σε πέτρες και βλάστηση, ενώ συχνά σκαρφαλώνει σε θάμνους, δεντράκια και πέτρες. Η παρουσία του είναι συχνή σε οικισμούς και ανθρώπινο περιβάλλον, γεγονός που εξηγεί και την ονομασία του.
Η Προέλευση της Ονομασίας «Σπιτόφιδο»: Η ονομασία «Σπιτόφιδο» λέγεται ότι προέρχεται από τις Κυκλάδες, όπου σε κάποιες περιοχές οι κάτοικοι το έφερναν σκοπίμως στους αποθηκευτικούς τους χώρους. Ο λόγος ήταν ο έλεγχος των πληθυσμών των ποντικών, καθώς αποτελεί βασικό μέρος της διατροφής του. Η λατινική ονομασία του, situs, που σημαίνει «σχετικός με την οικοδόμηση», υποδηλώνει ακριβώς τον οικόσιτο, κατοικίδιο χαρακτήρα του φιδιού.
Διατροφή και Αναπαραγωγή: Τρέφεται κυρίως με τρωκτικά, αλλά μπορεί να καταναλώσει και σαύρες ή μικρά πτηνά. Ζευγαρώνει την άνοιξη, και τα θηλυκά γεννούν 2 έως 8 αυγά κάθε δεύτερο χρόνο.
Απειλές: Παρά το ότι είναι ακίνδυνο, σε πολλές περιοχές πιστεύεται λανθασμένα ότι πρόκειται για δηλητηριώδες φίδι και σκοτώνεται άδικα. Απειλείται επίσης από την παράνομη συλλογή. Απαντάται σε υψόμετρα έως τα 1600 μέτρα. Αν πιαστεί, υπάρχει η πιθανότητα να δαγκώσει, καθώς είναι η φυσική του αντίδραση.
Σημαντική Σημείωση: Δεν πιάνουμε φίδια για κανένα λόγο. Αν συναντήσουμε κάποιο φίδι, το παρατηρούμε από απόσταση και το αφήνουμε να συνεχίσει την πορεία του, ή συνεχίζουμε εμείς τη δική μας, μακριά από αυτό.
Νίκος Φωτιάδης