Ευρώπη και Ευρωεκλογές, του Πάρη Βορεόπουλου
Ευρώπη είναι σύνθετη ελληνική λέξη που προέρχεται από την αρχαία ελληνική γλώσσα: ευρύς (πλατύς) + ώψ (μάτι), δηλαδή ευρεία όψη ή μεγάλα μάτια.
Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία ο Δίας ερωτεύθηκε την όμορφη Ευρώπη, κόρη του Αγένορου, βασιλιά της Φοινίκης και αδελφή του Κάδμου. Για να την πλησιάσει μεταμορφώθηκε σε λευκό ταύρο και με τη γοητεία του, την σαγήνεψε και ανέβηκε στην πλάτη του. Τότε ο Δίας την απήγαγε και την οδήγησε στην Κρήτη όπου έκανε το γάμο από τον οποίο γεννήθηκαν τρία παιδιά, ο Μίνωας, ο Ραδάμανθυς και ο Σαρπηδόνας.
Όλος ο κόσμος καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν δεχθεί επιρροές από τον ελληνικό πολιτισμό και τη μυθολογία του. Για τους λόγους αυτούς, όλοι οφείλουν το σεβασμό απέναντι στην Ελλάδα, στο λαό της, στην Ιστορία της, στο όνομα «Ευρώπη» που προέρχεται από την ελληνική γλώσσα και που σήμερα είναι μία ήπειρος στην οποία συνυπάρχουν 50 χώρες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει 28 κράτη-μέλη. Η Ευρωζώνη περιλαμβάνει 19 χώρες και το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, το Ευρώ, κυκλοφόρησε το 2002.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που εκλέγεται κάθε πέντε χρόνια, αποτελεί το κοινοβουλευτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έδρα του βρίσκεται στο Στρασβούργο (Strasbourg)-Γαλλία, όπου συνεδριάζει η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και η οποία συνέρχεται μία εβδομάδα κάθε μήνα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιπροσωπεύει 508 εκατομμύρια πολίτες της Ε.Ε. και αποτελείται από 751 ευρωβουλευτές. Η Ελλάδα έχει 21 έδρες. Οι ευρωεκλογές έγιναν για πρώτη φορά το 1979. Από το 1958 μέχρι το 1979 οι ευρωβουλευτές διορίζονταν από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών. Η Ελλάδα ψήφισε στην Ε.Ε. για πρώτη φορά το 1984.
Στην πόλη των Βρυξελλών (Bruxelles)-Βελγίου, βρίσκονται οι διοικητικές υπηρεσίες, εκεί γίνονται οι συνεδριάσεις των διαφόρων επιτροπών, αποτελεί το κέντρο και δίνει τον τίτλο της πρωτεύουσας της Ε.Ε.
Το Λουξεμβούργο φιλοξενεί ορισμένες διοικητικές υπηρεσίες της Ε.Ε.
Στη Φρανκφούρτη-Γερμανία βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1958, αρχικά δημιουργήθηκε η ΕΟΚ και η 9η Μαΐου κηρύχθηκε ως Ημέρα της Ε.Ε. καθότι είναι η επέτειος της Διακήρυξης Σουμάν (9-5-1950), της απαρχής της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ιδέας. Ιδρυτές της υπήρξαν:
Robert Schuman (Γάλλος)
Winston Churchill (Βρετανός)
Konrad Adenauer (Γερμανός)
Jean Monnet (Γάλλος)
Alcide de Gasperi (Ιταλός)
Οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ιδέας ήταν: διαρκής ειρήνη, ευημερία, ελευθερία, δημοκρατία, δικαιοσύνη, συνεργασία, αξιοπρέπεια, ισότητα, δικαιώματα πολιτών, ασφάλεια, πολιτική συνοχή, αλληλεγγύη των λαών μέσα από την πολιτική και οικονομική ενότητα.
Η Ελλάδα προσχώρησε στην ΕΟΚ την 1-1-1981.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ιδρύθηκε την 1-11-1993, γνωστή ως Συνθήκη του Μάαστριχτ και που είναι μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές-πολιτικές οντότητες στον κόσμο.
Τα θεσμικά όργανα τής Ε.Ε. περιλαμβάνουν:
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο
Την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
ΠΑΡΗΣ ΒΟΡΕΟΠΟΥΛΟΣ
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και θέατρο σε Δραματική Σχολή της Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως καθηγητής και διευθυντής σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ασχολήθηκε με την ποίηση, το θέατρο, την κριτική, τη λογοτεχνία, τη μετάφραση κ.ά.