Νίκος Μπάλας: Στο Παπαγεωργίου είναι απαραίτητη η διασφάλιση της ποιότητας νερού

Νίκος Μπάλας, Επόπτης Δημόσιας Υγείας

Το ασφαλές πόσιμο νερό είναι ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους και τις άλλες μορφές ζωής. Για τον λόγο αυτό, σε ένα νοσηλευτικό ίδρυμα, όπως το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, είναι απαραίτητη η διασφάλιση της ποιότητάς του.

Το Νοσοκομείο τροφοδοτείται από το δίκτυο της ΕΥΑΘ, η οποία, σύμφωνα με τα πρωτόκολλά της, εφαρμόζει προγράμματα πρόληψης επικεντρωμένα στη χλωρίωση και στον συστηματικό έλεγχο της ποιότητας του νερού.
Ανεξάρτητα από την ΕΥΑΘ, το Νοσοκομείο έχει αναπτύξει και αυτό τα δικά του συστήματα πρόληψης, που έχουν ως στόχο την παροχή ποιοτικού νερού στον καταναλωτή.
Εφαρμόζει εκ νέου χλωρίωση με τη χρήση υποχλωριώδους νατρίου στο δίκτυο του πόσιμου νερού και με τη νεωτεριστική μέθοδο της χρήσης του διοξειδίου του χλωρίου στο δίκτυο του ζεστού νερού, δίνοντας έμφαση στα όρια που έχει θέσει η ελληνική νομοθεσία σχετικά με τη συγκέντρωση του ελεύθερου χλωρίου.
Συνεπικουρικά, έχει αναπτύξει και τηρεί μέσω του Τμήματος Εποπτών Δημόσιας Υγείας σύστημα δειγματοληψιών, οι οποίες μπορούν να χωριστούν αρχικά σε δυο συνιστώσες, αυτές των μικροβιολογικών και αυτές των φυσικοχημικών παραμέτρων.
Αναφορικά με τις μικροβιολογικές παραμέτρους, λαμβάνονται δείγματα σε μηνιαία βάση από διάφορα σημεία του δικτύου του Νοσοκομείου. Οι παράμετροι αυτές είναι τα κοινά αερόβια 22οC, τα ολικά κολοβακτηριοειδή, η E. coli, οι εντερόκοκκοι και η pseudomonas aeruginosa. Εξαίρεση αποτελεί το βακτήριο της legionella που ελέγχεται σε εξαμηνιαία βάση.
Οι φυσικοχημικές παράμετροι ελέγχονται άλλες σε εξαμηνιαία και άλλες σε ετήσια βάση και είναι είκοσι τρεις (αρσενικό, νάτριο, ελεύθερο χλώριο, ασβέστιο κ.ά.)
Ξεχωριστή ενότητα αποτελεί ο έλεγχος της ποιότητας του νερού της Μονάδας Εξωνεφρικής Κάθαρσης (ΜΕΚ), η οποία ναι μεν τροφοδοτείται από το δίκτυο ύδρευσης του Νοσοκομείου, από την άλλη όμως αποτελεί ξεχωριστή και αυτόνομη οντότητα. Σε αυτήν, επιπλέον των άλλων προαναφερθέντων μικροβιολογικών παραμέτρων, ελέγχονται σε εξαμηνιαία βάση και οι βακτηριακές ενδοτοξίνες. Αναφορικά με τις φυσικοχημικές παραμέτρους στο εν λόγω δίκτυο, ελέγχονται, επιπλέον αυτών του δικτύου ύδρευσης, μια σειρά από ιδιαίτερες παράμετροι, όπως το αντιμόνιο, το βάριο, το βηρύλλιο, το θάλλιο κ.ά.
Η πλειονότητα των δειγμάτων εμφανίζει αρνητικά αποτελέσματα, αλλά υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό το οποίο ενίοτε δεν συμβαδίζει με το σύνολο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, επαναλαμβάνεται η δειγματοληψία στα σημεία που εμφανίστηκε πρόβλημα για να αποκλειστεί η πιθανότητα επιμόλυνσης του δείγματος κατά τη λήψη του. Εάν ακόμη και μετά από την επαναληπτική δειγματοληψία το αποτέλεσμα παραμένει θετικό, τότε προβαίνουμε σε διορθωτικές ενέργειες για την αντιμετώπιση του εκάστοτε προβλήματος.
Οι διορθωτικές ενέργειες ποικίλουν ανάλογα με τον παράγοντα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Εάν π.χ. έχει εντοπιστεί πρόβλημα με τη legionella, θα τοποθετηθούν φίλτρα στις συγκεκριμένες παροχές και θα προβούμε σε συνεχόμενη ροή νερού για κάποιο χρόνο ή σε θερμικό σοκ (παρατεταμένη ροή νερού σε θερμοκρασίες 65 – 70o C στην παροχή) όπου και εάν είναι εφικτό.
Σε κάθε περίπτωση, μετά την εφαρμογή των διορθωτικών ενεργειών, λαμβάνονται νέα δείγματα και επανερχόμαστε σε κανονική λειτουργία μόνο και εφόσον λάβουμε αποτελέσματα που θα είναι εντός των ορίων ασφαλείας.
Τέλος, αυτό που θα πρέπει να τονιστεί είναι πως από το Νοσοκομείο λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, ούτως ώστε το νερό που παρέχεται στις εγκαταστάσεις του να είναι ασφαλές προς χρήση.
Νίκος Μπάλας, Επόπτης Δημόσιας Υγείας

 

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.