Παιδικό γλαύκωμα: Μία σπάνια, αλλά σοβαρή νόσος

Παιδικό γλαύκωμα: Μία σπάνια, αλλά σοβαρή νόσος

Το γλαύκωμα αποτελεί τη δεύτερη αιτία μη αναστρέψιμης τύφλωσης παγκοσμίως και ο κύριος προδιαθεσικός παράγοντας για την εμφάνισή του είναι η υψηλή ενδοφθάλμια πίεση. Παρά το γεγονός ότι θεωρείται νόσος που αφορά κατ’ εξοχήν τις μεγαλύτερες ηλικίες, υπάρχουν και άλλες σπανιότερες ειδικές μορφές γλαυκώματος που εμφανίζονται κατά την παιδική και νεανική ηλικία και, δυστυχώς, είναι συνήθως πιο επιθετικές.
Το παιδικό γλαύκωμα σχετίζεται με μια ευρεία ποικιλία διαταραχών του οφθαλμού και συνδρόμων. Μπορεί να εμφανίζεται κατά τη γέννηση (συγγενές), είτε σε μεταγενέστερο στάδιο της ανάπτυξης του παιδιού. Το πρωτογενές συγγενές γλαύκωμα είναι η πιο κοινή μορφή παιδικού γλαυκώματος, με περίπου 2 περιστατικά ανά 100.000 γεννήσεις.
Η επίπτωση του παιδικού γλαυκώματος εκτιμάται ότι είναι 2.29 ανά 100.000 άτομα ηλικίας κάτω των 20 ετών με βάση μια καθορισμένη μελέτη πληθυσμού των ΗΠΑ. Όπως και στους ενήλικες, το παιδικό γλαύκωμα σχετίζεται με αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση και προοδευτική βλάβη του οπτικού νεύρου που, εάν δεν λάβει την κατάλληλη θεραπεία, οδηγεί στην τύφλωση. Ωστόσο, τα κλινικά ευρήματα διαφέρουν και σε αντίθεση με τους ενήλικες, στα παιδιά η αντιμετώπισή του είναι σχεδόν πάντα χειρουργική.
Λόγω της σπανιότητας της νόσου, είναι περιορισμένος ο αριθμός των οφθαλμιάτρων σε παγκόσμιο επίπεδο που ασχολούνται με τη χειρουργική θεραπεία του παιδικού γλαυκώματος, η οποία στοχεύει στη μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης με μία σειρά ειδικών χειρουργικών τεχνικών, ακόμα και με ένθεση ειδικών βαλβιδικών συσκευών.
Στο κλειστό γκρουπ των οφθαλμιάτρων που ασχολούνται με το αντικείμενο ανήκει ο Διευθυντής της Β’ Οφθαλμολογικής Κλινικής ΑΠΘ του Γ.Ν. Παπαγεωργίου καθηγητής, Νικόλαος Ζιάκας, ο οποίος έχει εξειδικευτεί στις συγκεκριμένες τεχνικές στο Moorfields Eye Hospital του Λονδίνο, που αποτελεί κέντρο αναφοράς για το παιδικό γλαύκωμα στην Ευρώπη.
Μάλιστα, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα και λόγω της διακοπής των αεροπορικών συνδέσεων προς το Ηνωμένο Βασίλειο από πολλές χώρες εξαιτίας της πανδημίας, διενήργησε αρκετές τέτοιες επεμβάσεις σε παιδάκια από άλλες χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής
Χαρακτηριστική είναι περίπτωση της μόλις 2,5 ετών Ολίβιας από την Κύπρο, η οποία έλαβε δημοσιότητα. Το κορίτσι, εν μέσω πανδημίας και μετά από μια μεγάλη περιπέτεια, λόγω των περιοριστικών μέτρων μετάδοσης της Covid-19, έφτασε με τη μητέρα του στη Θεσσαλονίκη και χειρουργήθηκε επιτυχώς από τον κ. Ζιάκα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, δεδομένου ότι τα κέντρα που χειρουργούν παιδικό γλαύκωμα είναι ελάχιστα ανά τον κόσμο και η Οφθαλμολογική Κλινική του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου διαθέτει τις προϋποθέσεις, θα ήταν ευχής έργον να καταστεί κέντρο αναφοράς για την αντιμετώπιση του παιδικού γλαυκώματος στην Ελλάδα.
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και υπαίθριες δραστηριότητες
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.