Πόσο κοστίζει η φοιτητική ζωή;

Πόσο κοστίζει η φοιτητική ζωή;

Οι φοιτητές που έχουν πετύχει την εισαγωγή τους σε ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τα οποία βρίσκονται μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν, μετά φυσικά την εγγραφή τους, θα πρέπει να είναι η εύρεση εστίας. Και αυτό που μπορεί να γίνει είναι με δύο τρόπους: είτε με τη διαμονή σε κάποιο διαμέρισμα, όπου όμως θα πρέπει να καταβάλλεται μηνιαίως ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό ενοικίου, είτε με τη διαμονή στη φοιτητική εστία. Όσον αφορά τη φοιτητική εστία, δεν πρόκειται βέβαια και για την ιδανική λύση, αφού οι συνθήκες διαβίωσης δεν είναι και οι καλύτερες, αλλά σίγουρα είναι μια αξιοπρόσεκτη λύση.

Διαμονή σε διαμέρισμα
Η εύρεση της κατάλληλης κατοικίας, καθώς και τα υψηλά σε πολλές περιπτώσεις ενοίκια είναι οι κύριες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσετε. Ενδεικτικά, το ενοίκιο ενός δωματίου 35 τ.μ. κοντά σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ φτάνει τα 380 ευρώ, ενώ τα δυάρια αγγίζουν τα έως 500 ευρώ!

Ποια είναι λοιπόν τα μυστικά για να βρείτε το σπίτι που επιθυμείτε χωρίς να το πληρώσετε ακριβά;

  • Καταρχάς, μπορείτε να κοιτάξετε για σπίτια τα οποία βρίσκονται πιο μακριά από τη σχολή σας, αλλά έχουν καλή συγκοινωνία και προσφέρουν εύκολη πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο.
  • Δεν χρειάζεται να «πιάσετε» το πρώτο σπίτι που θα δείτε. Ψάξτε οργανωμένα, δείτε αρκετά διαμερίσματα και στη συνέχεια καταλήξτε. Η διαδικασία θα σας προσφέρει εμπειρία και καλύτερες διαπραγματευτικές ικανότητες.
  • Διαπραγματευτείτε το ποσό του μισθώματος, ιδιαίτερα στις μέρες μας, όπου διανύουμε περίοδο οικονομικής κρίσης.
  • Ενημερωθείτε από την αρχή για τις επιπλέον δαπάνες (π.χ. κοινόχρηστα).
  • Δεν υπάρχουν «χαμένες» ευκαιρίες! Αν το ενοίκιο σας φαίνεται υπερβολικά υψηλό, κοιτάξτε αλλού.
  • Να ελέγχετε την κατάσταση του διαμερίσματος, πριν προχωρήσετε σε ενοικίαση, για τυχόν φθορές και ελλείψεις. Με το φως της ημέρας όλα φαίνονται καλύτερα!
  • Βρείτε συγκάτοικο! Με αυτόν τον τρόπο θα μοιραστείτε τα έξοδα, τα οποία θα είναι αναλογικά φθηνότερα σε σχέση με τα έξοδα ενός μικρού διαμερίσματος, πέρα από την εμπειρία της συγκατοίκησης.
  • Μην βασίζεστε στα λόγια. Να υπογράφετε πάντοτε συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη ή πληρεξούσιό του.
  • Να μην προκαταβάλετε ούτε ένα ευρώ σε δήθεν εταιρείες συμβούλων ακινήτων ή παροχής υπηρεσιών. Να απευθύνεστε σε κτηματομεσίτες για εύρεση κατοικίας, οι οποίοι εξοφλούνται μετά το πέρας του συμβολαίου μίσθωσης.

Δικαίωμα στέγασης στις φοιτητικές εστίες
Προκειμένου να υποβάλλετε τις σχετικές αιτήσεις πρέπει να πληρείτε τις εξής (αυτονόητες) προϋποθέσεις:

  • Να έχετε το αυτονόητο, δηλαδή την ιδιότητα του φοιτητή σε σχολή της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
  • Να μην είστε πτυχιούχοι άλλης ανώτατης ή ανώτερης σχολής.
  • Να μην έχετε συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας σας.
  • Η οικογένειά σας να έχει μόνιμο τόπο διαμονής διαφορετικό από αυτόν που βρίσκεται ο τόπος σπουδών σας και φυσικά να μη διαθέτετε ιδιόκτητη κατοικία στην πόλη που βρίσκεται η εστία.
  • Να έχετε καταθέσει αίτηση εισδοχής σε μία μόνον φοιτητική εστία.

Δικαιολογητικά
Σε δεύτερη φάση θα πρέπει να πάρετε από την εστία ένα ειδικό έντυπο, προκειμένου να συντάξετε την αίτηση εισδοχής, μαζί με την οποία πρέπει να συνυποβάλλετε τα εξής:

  • Βεβαίωση της γραμματείας της σχολής ότι φοιτάτε, κάνοντας παράλληλα αναφορά στον χρόνο εγγραφής και στον ήδη διανυόμενο χρόνο σπουδών.
  • Φωτοτυπία της αστυνομικής σας ταυτότητας επικυρωμένη ή πιστοποιητικό γέννησης από δήμο ή κοινότητα. Ακόμη, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από αρμόδια δημοτική ή κοινοτική αρχή (του τελευταίου εξαμήνου).
  • Αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος της Εφορίας, των γονέων (επικυρωμένο). Σε περίπτωση που μέχρι την υποβολή της αίτησης δεν έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό σημείωμα, τότε υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση ότι αυτό θα προσκομιστεί το συντομότερο δυνατό και το αργότερο μέχρι την ημερομηνία αξιολόγησης των αιτήσεων.
  • Υπεύθυνη δήλωση όπου δηλώνεται η μόνιμη κατοικία των γονέων.
  • Όσοι επικαλεστούν λόγους υγείας θα πρέπει να προσκομίσουν και βεβαίωση της αρμόδιας πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής με την οποία να τεκμηριώνονται οι λόγοι αυτοί.
  • Όσοι είναι πολύτεκνοι θα υποβάλουν πιστοποιητικό πολυτεκνίας από την Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων.
  • Όσοι είναι άποροι θα πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση – πιστοποιητικό απορίας από αρμόδια υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας.
  • Όσοι πάλι είναι παιδιά χωρισμένων γονιών θα πρέπει να προσκομίσουν δικαστική απόφαση με την οποία θα προσδιορίζεται η επιμέλεια.

Χρήματα

Το κόστος των σπουδών ενός φοιτητή στην τετραετία, με ιδιαίτερα συντηρητικές αγοραστικές επιλογές, για ένα άτομο που εισάγεται σε σχολή διαφορετική του τόπου κατοικίας του, ανέρχεται σε 48.000 ευρώ περίπου. Αν συνυπολογίσουμε στο ανωτέρω ποσό το κόστος ευκαιρίας από τη μη εργασία, τον ετήσιο δείκτη τιμών καταναλωτή που διαβρώνει την αξία του χρήματος, το κόστος μπορεί ακόμη και να διπλασιαστεί. Αναλογιζόμενοι ότι η ίδια οικογένεια πιθανώς θα χρηματοδοτήσει και τις σπουδές του δεύτερου παιδιού της, φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι το κόστος των οικογενειακών σπουδών μπορεί να υπερβεί τα 150.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό θα εκτιναχθεί αν υπάρχουν δίδακτρα σπουδών ή επιλέξει ο σπουδαστής την πραγματοποίηση κάποιου μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης.

Για την εξαγωγή του ποσού των 48.000 ευρώ έγινε η υπόθεση μηνιαίας καταβολής ενοικίου 300 ευρώ, η μηνιαία οικονομική ενίσχυση του φοιτητή με 500 ευρώ και η καταβολή 200 ευρώ για λογαριασμούς και μικροέξοδα. Αν συνυπολογίσουμε και την καταβολή χρημάτων για αγορές ενδυμάτων αλλά και διάφορων συσκευών που μπορούν να κάνουν τη ζωή ενός φοιτητή καλύτερη, τότε το κόστος, ειδικά στις μεγαλουπόλεις, είναι ακόμη μεγαλύτερο. Επίσης, η απόκτηση πτυχίου σε τέσσερα έτη αφορά συνήθως το 15%-20% των φοιτητών του ίδιου έτους, με αποτέλεσμα η επιπλέον παραμονή να κοστίζει περισσότερα.

Προετοιμασίες για μετακόμιση σε άλλη πόλη

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη στιγμή, είναι η αλήθεια, στη ζωή κάθε νέου, αφού η σκέψη και μόνο της ανεξαρτησίας από τους γονείς αλλά και η διαμονή σε μια νέα πόλη εξιτάρει τους περισσότερους. Είναι καιρός πια για νέες γνωριμίες, αλλά και για… νέες σκοτούρες, αφού τώρα πολλές «γραφειοκρατικές δουλειές» (πληρωμή λογαριασμών, αγορές διαφόρων ειδών πρώτης ανάγκης κ.λπ.) θα πρέπει να γίνονται από τους ίδιους τους φοιτητές.

Ωστόσο, οι προετοιμασίες για τη μετακόμιση από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας σε αυτόν όπου βρίσκεται το ίδρυμα στο οποίο θα γίνει η φοίτηση είναι αρκετές και ιδιαίτερα χρονοβόρες, αφού περιλαμβάνουν κατ’ αρχήν την εύρεση της κατάλληλης οικίας ή εστίας (εδώ θα πρέπει να συνυπολογιστούν και τα διάφορα δικαιολογητικά) αλλά και τις προϋποθέσεις που αυτή πρέπει να πληρεί. Δηλαδή να είναι μέσα στις οικονομικές δυνατότητες του ενδιαφερομένου, κατ’ αρχήν, αλλά και να βρίσκεται κοντά στη σχολή, ενώ βασικό είναι να υπάρχει και κοντά συχνή αλλά και καλή συγκοινωνία για τις «εξερευνήσεις» σας.

look4studies

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.