Στο Παπαγεωργίου το πρώτο διαγνωστικό Ορθοπαιδικό Τμήμα με υπερηχογράφημα σε νεογνά στη Βόρεια Ελλάδα

Στο Παπαγεωργίου το πρώτο διαγνωστικό Ορθοπαιδικό Τμήμα με υπερηχογράφημα σε νεογνά στη Βόρεια Ελλάδα

Προληπτικός έλεγχος ισχίου σε βρέφη και νεογνά

του Δημητρίου Μεταξιώτη
Διευθυντή ΕΣΥ, Β΄ Ορθοπαιδική Κλινική
Το Παιδοορθοπαιδικό Τμήμα της Β’ Ορθοπαιδικής Κλινικής ξεκίνησε τον Μάιο του 2020 τη διενέργεια προληπτικού υπερηχογραφικού ελέγχου ισχίων κατά Graf στα φυσιολογικά νεογνά, για την έγκαιρη διάγνωση της Αναπτυξιακής Δυσπλασίας Ισχίων. Στόχος του ερευνητικού προγράμματος είναι η μελέτη του επιπολασμού της πάθησης σε τελειόμηνα νεογνά στον πληθυσμό της Βόρειας Ελλάδος και η πρώιμη διάγνωση και αντιμετώπιση των «ισχίων σε κίνδυνο».
Η μελέτη της Β’ Ορθοπαιδικής Κλινικής (υπό τη Διεύθυνση του Αναστάσιου Μπελετσιώτη) γίνεται σε συνεργασία με τη Β΄ Νεογνολογική Κλινική ΑΠΘ (υπό τη Διεύθυνση της Ελισάβετ Διαμαντή) και την Α΄ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική ΑΠΘ (υπό τη Διεύθυνση του Γρηγορίου Γκριμπίζη), σε μια προσπάθεια αναβάθμισης των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τα νεογνά που γεννιούνται στο Νοσοκομείο.
Η δυσπλασία ισχίων είναι μια συνήθης αιτία παιδικής αναπηρίας που εμφανίζει σημαντική ετερογένεια ανά γεωγραφική περιοχή και πληθυσμιακή ομάδα. Έχει αναφερθεί πως το 25% των ολικών αρθροπλαστικών ισχίου σε άτομα κάτω των 40 ετών οφείλεται σε αναπτυξιακή δυσπλασία. Η χρήση μόνο κλινικών διαγνωστικών δοκιμασιών – παρόλο που εξακολουθούν να έχουν θέση στη διάγνωση της πάθησης- εξαρτώνται από την ακρίβεια εκτέλεσης της μεθόδου, την εμπειρία του εξεταστή και υστερούν σημαντικά σε ευαισθησία και ειδικότητα σε σχέση με τον υπερηχογραφικό έλεγχο. Η έγκαιρη διάγνωση (σε ηλικία μικρότερης των 3 μηνών) και άμεση αντιμετώπιση της πάθησης οδηγούν σε καλύτερο κλινικό αποτέλεσμα (φυσιολογικά ισχία) συχνά χωρίς την ανάγκη χειρουργικής παρέμβασης.
Πρόκειται για το πρώτο Ορθοπαιδικό Τμήμα δημόσιου νοσοκομείου στη Βόρεια Ελλάδα με τη δυνατότητα να διαγιγνώσκει υπερηχογραφικά και να προχωράει άμεσα στην αντιμετώπιση της πάθησης. Μέχρι πρότινος, υπερηχογραφικός έλεγχος διενεργούνταν από τα ακτινολογικά τμήματα ορισμένων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και, έπειτα παραπέμπονταν σε παιδιάτρους ή ορθοπαιδικούς για περαιτέρω αντιμετώπιση, συχνά προκαλώντας σύγχυση στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων ή και καθυστέρηση στη θεραπεία. Επιπλέον, λόγω των μεταναστευτικών ροών των τελευταίων ετών είναι συχνές οι περιπτώσεις τοκετών γυναικών χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, με δυσχέρεια στην επικοινωνία, που καθιστά δύσκολη έως και απίθανη την τήρηση ιατρικών οδηγιών ή προτροπών για περαιτέρω ιατρικό έλεγχο μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο. Συνεπώς, ο υπερηχογραφικός έλεγχος των νεογέννητων προ της εξόδου από το νοσοκομείο προλαμβάνει παθολογικές περιπτώσεις, που υπό άλλες συνθήκες θα παρέμεναν αδιάγνωστες και χωρίς σωστή καθοδήγηση.
Σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία, κατά την οποία η χώρα και το σύστημα υγείας δοκιμάζονται λόγω της πανδημίας Covid-19 και τηρώντας τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας, η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί όχι μόνο προσπάθεια αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και επιστημονικής εξέλιξης και εναρμόνισης με ισχύουσες πρακτικές μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών.
Το Παιδοορθοπαιδικό Τμήμα αποβλέπει στην αντιμετώπιση συγγενών και επίκτητων παθήσεων, καθώς και κακώσεων του αναπτυσσόμενου σκελετού και στελεχώνεται από τους ιατρούς Δρ Δημήτριο Μεταξιώτη, Διευθυντή ΕΣΥ, Βασιλική Χατζηραβδέλη Επιμελήτρια ΕΣΥ, Επικουρική Ιατρό και Χρήστο Καζά, Ειδικό Ορθοπαιδικό.
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.