Το δηλητηριώδες φυτό “της Μήδειας” στο βουνό του Ωραιοκάστρου

Γνωστό και ως φθινοπωρινός κρόκος ή φθινοπωρινή ζαφορά, το κολχικό (γένος Colchicum), ανι και μοιάζει επιφανειακά με τον κρόκο, δεν έχει και τόσο κοτινή συγγένεια, αλλά είναι και δηλητηριώδες. Παρόλα αυτά είναι αρκετά εύκολο να ξεχωρίσετε αυτά τα δύο φυτά. Τα κολχικά έχουν διάφορες χρήσεις, όπως στην φαρμακευτική, στη γενετική μηχανική και ως καλλωπιστικό.
image
Το γένος Colchicum αριθμεί περί τα 60 είδη, λιγότερα ή περισσότερα ανάλογμα με τον ταξινομιστή, εξαπλωμένα σ’όλη την Ευρώπη και σε μέρη της Δυτικής Ασίας και της Βόρειας Αφρικής, ενώ ως εισαγόμενο μπορεί να βρεθεί και στη Βόρεια Αμερική. Είναι μονοκοτυλήδωνα φυτά της τάξεως των λειριωδών (liliales). Παλαιότερα ταξινομούταν στην οικογένεια των λειριιδών (liliaceae), αλλά τώρα έχουν μετακινηθεί σε δική τους, τους κολχικίδες (colchicaceae). Το όνομα «κολχικό» προέρχεται από μία εκδοχή του μύθου σύμφωννα με την οποία η Μήδεια από την Κολχίδα σκότωσε τα παιδιά της μ’αυτό το δηλητήριο.
image
Τα κολχικά είναι μικρά, πολυετή φυτά που περνούν το θερμό και ξηρό καλοκαίρι ως κορμοί υπογείως. Ο κορμός, όπως κι ο βολβός, είναι ένας τροποποιημένος υπόγειως αποταμιευτιικός βλαστός, αλλά πιο πεπλατυσμένος και χωρίς εμφανή λέπια. Στις αρχές του φθινοπώρου εμφανίζεται ένα, ενίοτε σε μεγαλύτερους κορμούς περισσσότερα άνθη, μονά σε σωληνοειδής «βλαστούς», με 6 τέπαλα και 6 στήμονες (ενώ οι πραγματικοί κρόκοι έχουν 3, το κύριο διαφοροποιητικό στοιχείο), συνήθως σε αποχρώσεις του ρόδινου και του μοβ. Ο «βλαστός» αυτός που στηρίζει το άνθος είναι στην πραγματικότητα μέρος του άνθους με τους στύλους και ενώνει τα πάνω μέρη με τις θηλυκές ωοθήκες που βρίσκονται υπογείως. Μετά την ανθοφορία σχηματίζεται ο καρπός με τους σπόρους και αργότερα την άνοιξη ή και νωρίτερα ανάλογα με το κλίμα και το είδος εμφανίζεται το φύλλωμα, που αποτελείται από λίγα όρθια, ταινοειδή φύλλα. Στο διάστημα αυτό το φυτό αναπτύσσεται, εξαντλώντας τον παλιό κορμό και δημιουργώντας νέους, κι έτσι με τον καιρό τα φυτά δημιουργούν συστάδες. Προς το τέλος της περιόδου ανάπτυξης το φυτό αποθηκεύει ενέργεια στους κορμούς για το καλοκαίρι, οπότε το φύλλωμα ξεραίνεται και το φυτό πέφτει και πάλι σε νάρκη.
Οι φωτογραφίες ειναι απο τον συνεργάτη μας Νικο Φωτιαδη που μας χαρίζει όμορφες εικόνες και βίντεο του τόπου μας.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.