Χαλκιδική: Έφτιαξαν τον «θρόνο του Ξέρξη» από απόβλητα οινοποιίας και αμπελουργίας (φωτο)

Χαλκιδική: Έφτιαξαν τον «θρόνο του Ξέρξη» από απόβλητα οινοποιίας και αμπελουργίας (φωτο)

Ένα εντυπωσιακό θεματικό πάρκο κυκλικής οικονομίας και οίνου έφτιαξαν οι υπεύθυνοι της εταιρείας Agrovision στη θέση «Τράπεζος», μεταξύ Νέων Ρόδων και Ιερισσού του δήμου Αριστοτέλη, στη Χαλκιδική. Με σκοπό την ανάδειξη της μεγάλης ιστορίας του τόπου και της κατασκευής της διώρυγας στη χερσόνησο του Άθω από τον Πέρση βασιλιά Ξέρξη, του ακάνθιου οίνου και των αρχών της κυκλικής οικονομίας έφτιαξαν την τράπεζα και τον θρόνο του Πέρση βασιλιά Ξέρξη, ύψους 2 μέτρων με ανακυκλώσιμα υλικά του οινικού και αμπελουργικού τομέα.

 

«Η ιδέα μας γεννήθηκε με βάση τον ακάνθιο οίνο που παράγεται μέχρι σήμερα στην περιοχή μας. Χρησιμοποιήσαμε τρία βαρέλια κρασιού, ρίζες ελιών και παλιούς πασάλους υποστήριξης αμπελιών», λέει στη Greenagenda.gr ο γενικός διευθυντής Agrovision Άγγελος Θ. Ζαμάνης.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι και η ρίζα ελιάς ηλικίας 500 ετών, με αυτόν τον τρόπο οι δημιουργοί θέλησαν να αναδείξουν τη γυναικεία παρουσία στην εκστρατεία και πιο συγκεκριμένα της Αρτεμισίας, της μοναδικής γυναίκας στρατηγού του Πέρση βασιλιά.

«Βασική μας επιδίωξη είναι η ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας της περιοχής με την κατασκευή της διώρυγας από τον βασιλιά των Περσών Ξέρξη. Θέλουμε οι επισκέπτες να έρχονται στο σημείο να φωτογραφίζονται και να γνωρίσουν την τοπική ιστορία. Αποφασίσαμε να φτιάξουμε το πάρκο για να βοηθήσουμε στην τουριστική ανάδειξη αλλά και των αρχών της κυκλικής οικονομίας με τη χρήση των ανακυκλώσιμων υλικών», τονίζει ο κ. Ζαμάνης.

Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη μαγευτική θέα της χερσονήσου του Άθω και της Αμμουλιανής να ενημερωθεί για την ιστορική σημασία της περιοχής και της διάνοιξης της διώρυγας από τον Ξέρξη και να γνωρίσει τη σημασία της κυκλικής οικονομίας Η εταιρεία Agrovision, πιστή στις αρχές της και με γνώμονα το περιβάλλον, την κοινωνική ευθύνη και την ανάδειξη της ιστορίας της Ιερισσού, των Νέων Ρόδων και της Αμμουλιανής, δημιούργησε το θεματικό πάρκο.

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας προγραμματίζουν να φτιάξουν ακόμη δύο θεματικά πάρκα στην περιοχή.

Η διώρυγα του Ξέρξη

Η διώρυγα κατασκευάστηκε το 480 π.Χ. κατά τη διάρκεια μιας ακόμα εκστρατείας των Περσών. Ο Ξέρξης ήθελε να αποφύγει τον περίπλου του Άθω, καθώς την τελευταία φορά που το επιχείρησε είχε βυθιστεί ο στόλος του Μαρδόνιου. Την περιγραφή της διώρυγας μας τη μετέφεραν ο Ηρόδοτος και ο Θουκυδίδης, αλλά μεταγενέστεροι ιστορικοί την αμφισβήτησαν γράφοντας ότι ο Πέρσης βασιλιάς κατασκεύασε δίολκο και όχι διώρυγα. Σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο ο Ξέρξης τοποθετούσε τον θρόνο του στην περιοχή «Τράπεζος» στην Ιερισσό και από εκεί επέβλεπε τις εργασίες της ομώνυμης διώρυγας, στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, πίνοντας τον ξακουστό Ακάνθιο Οίνο (Άκανθος είναι το αρχαίο όνομα της Ιερισσού).

logo

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.