Ωραιόκαστρο: Μέσα στη μυστηριώδη τρύπα της Νεοχωρούδας, βίντεο

Ωραιόκαστρο: Μέσα στη μυστηριώδη τρύπα της Νεοχωρούδας, βίντεο

Ότι δείτε στο βίντεο είναι αυστηρά επικίνδυνο μην το επιχειρήσετε !!!!

Αυτή την φορά θα σας ταξιδέψω σε άγνωστα μονοπάτια …. Θα προσπαθήσουμε να λύσουμε το «μυστήριο» σχετικά με την μυστηριώδη και τρομακτική τρύπα κοντά στο κιόσκι της Νεοχωρούδας Ωραιοκάστρου

Όσοι έχετε ανέβει από την δυτική πλευρά στο κιόσκι της Νεοχωρούδας θα έχετε δει την τρύπα αυτή η οποία δημιουργήθηκε από λαθρανασκαφή.
Η δουλειά που έκαναν είναι όλο ζημιές , σίγουρα χρησιμοποίησαν και κάποιο είδος εργαλείου ‘κομπρεσέρ’ γιατί υπάρχουν χαρακιές στα τοιχώματα , ακόμα και ένα κατσαβίδι που χρησιμοποίησαν για να δουν αν υπάρχει τοίχος .

Φυσικά δεν έχασα ευκαιρία για εξερεύνηση !!!

Στο μυαλό μου τα βιβλία της Συγγραφέα Κυρίας Άννας Ραφαηλίδου “Νεοχωρούδα Στο πέρασμα του Χρόνου” τα οποία μου έδωσαν ώθηση και στοιχεία για να συνεχίσω ….. Παραθέτω κάποιο απόσπασμα από τα βιβλία για το σημείο αυτό …. ….
Αναφέρουμε επίσης και τα ευρήματα του γειτονικού λόφου με το όνομα  Μοναστήρι στις υπώρειες της Ψηλής Κορφής  βόρεια της Νεοχωρούδας.

Σύμφωνα με την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων , εδώ εντοπίστηκε από λαθρανασκαφή , βασιλική του 5ου αιώνα και τμήμα τοιχοποιίας και κόχης ναού. Ακόμη βρέθηκαν σκόρπια μαρμάρινα τεμάχια από θωράκια , με ομόκεντρους ρόμβους και από πεσσίσκους .
Συνεπώς τεκμηριώνεται η προφορική παράδοση περί ύπαρξης μοναστηρίου στην περιοχή σε μια εποχή με έντονη θρησκευτική και μοναστηριακή ζωή . Σήμερα ο επισκέπτης συναντά σε μεγάλη έκταση , σκόρπιες πέτρες και διάσπαρτα τμήματα κεράμων – υπολείμματα κτισμάτων . Δυο εκδοχές και φήμες για την περιοχή αυτή υπάρχουν η μια είναι ότι για ένα διάστημα , ίσως μετά την καταστροφή του μοναστηρίου, κατοικήθηκε ο χώρος και υπήρχαν οικίες . Δεν αποκλείεται στο ύψωμα να υπήρχαν κτίσματα σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Η άλλη εκδοχή , που εκτός της προφορικής παράδοσης επιτείνεται από την παρουσία τοιχίων είναι ότι εδώ υπήρχε φρούριο . Τμήματα μεγάλου μήκους και πλάτους είναι και σήμερα κατά τόπους ορατά . Στο μεγαλύτερο μέρος είναι καλυμμένα από χώμα και βλάστηση . Όταν τα κτίσματα έπαψαν να εκπληρώνουν τον αρχικό τους σκοπό , τα δομικά τους υλικά χρησιμοποιήθηκαν για την ανοικοδόμηση σπιτιών των γειτονικών οικισμών… Στην πεδιάδα της Θεσσαλονίκης δεν σώζονται εμφανώς μεγάλοι οικισμοί και οχυρώσεις και όσα ίχνη υπάρχουν δεν έχουν ακόμα ερευνηθεί .

Ίσως εδώ να βρισκόταν το φρούριο  Αετός  για το οποίο κάνει λόγο ο βυζαντινός συγγραφέας Νικηφόρος Βρυέννιος 1062-1137

Η εξερεύνηση έγινε με την βοήθεια του καλού φίλου Αιμίλιου Παπαδόπουλου !!!!!

Ευχαριστούμε την Κυρία Άννα Ραφαηλίδου για την σκάλα τριών μέτρων που μας έδωσε για να γίνει πιο ασφαλής η προσέγγιση.
Η τρύπα έχει στενή είσοδο και μετά φεύγει απότομα σε περίπου δυόμιση μέτρα βάθος. Μέσα στην τρύπα το πλάτος είναι περίπου 80 εκατοστά , φαίνεται ότι υπάρχουν 3 τοίχοι από βράχο ….
Ελπίζω να σας κέντρισα την περιέργεια σίγουρα θα έχουμε και συνέχεια….
Φωτιάδης Νίκος

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.