6 τρόποι για να αποφύγετε την παραβίαση των λογαριασμών σας

6 τρόποι για να αποφύγετε την παραβίαση των λογαριασμών σας

Δύο είναι οι λόγοι που παραβιάζονται οι online λογαριασμοί σας. Πρώτον, ελαττώματα στο λογισμικό και δεύτερον ελαττώματα στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Παρόλο που δεν μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα για τρωτά σημεία του λογισμικού, είναι εφικτό να αλλάξετε τις κακές συνήθειες άμεσα για να αποτρέψετε τον κάθε κίνδυνο και ρίσκο να χακαριστείτε.

Αν οι λογαριασμοί σας δεν είναι καταλλήλως προστατευμένοι, η πιστωτική σας κάρτα τίθεται σε κίνδυνο, όπως επίσης και τα μηνύματά σας αλλά και προσωπικές σας φωτογραφίες είναι πολύ πιθανό να βγουν στην επιφάνεια και να σας εκθέσουν. Επιπλέον το να ψάχνετε αν οι λογαριασμοί σας έχουν παραβιαστεί, πρόκειται για μία διαδικασία χρονοβόρα και φυσικά, εν δυνάμει κουραστική. Παρακάτω, λοιπόν, παραθέτουμε τρόπους προστασίας από τον αιώνιο εφιάλτη σας.

1. Χρησιμοποιήστε έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων

Αδιαμφισβήτητα, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας του λογαριασμού σας είναι να ενεργοποιήσετε τον έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών ή δύο παραγόντων, σε όσο το δυνατόν περισσότερους λογαριασμούς διατηρείτε. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιεί μια δευτερεύουσα πληροφορία, έναν κώδικα που δημιουργείται από μια εφαρμογή ή αποστέλλεται μέσω SMS μαζί με έναν κωδικό πρόσβασης. Αυτή η πληροφορία, συμβάλλει στην απόδειξη της ταυτοποίησης, ότι είστε εσείς οι ίδιοι που συνδέεστε και όχι κάποιος άλλος, καθώς οι κωδικοί συνήθως είναι προσβάσιμοι. Ακόμα και αν χρησιμοποιείτε κωδικό πρόσβασης, τον οποίο είναι εύκολο να μαντέψει κανείς, ένας χάκερ είναι απίθανο να αποκτήσει πρόσβαση σε λογαριασμό με ενεργοποιημένο έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων, εκτός και αν έχει το κινητό σας στα χέρια του!

Υπάρχει κέντρο υποστήριξης για τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις για όλες τις εφαρμογές, αλλά σε πρώτο βαθμό ενεργοποιήστε το για όλους τους λογαριασμούς, που περιέχουν προσωπικές σας στοιχεία, φωτογραφίες κλπ., των οποίων μπορεί να γίνει κατάχρηση, όπως για παράδειγμα εφαρμογές μηνυμάτων (WhatsApp), social media, όπως Facebook, Instagram και Twitter και το πιο σημαντικό, email. Δεν είναι όμως όλες οι μορφές ελέγχου ταυτότητας παραγόντων ίδιας ποιότητας ασφάλειας, δηλαδή είναι πιο ασφαλής η εγκατάσταση εφαρμογής δημιουργίας κώδικα, παρά η αποστολή κωδικών μέσω SMS.

2. Αποκτήστε διαχειριστή κωδικών πρόσβασης

Όλοι οι κωδικοί που χρησιμοποιείτε πρέπει να είναι μοναδικοί και ισχυροί. Αυτό που εννοείται εδώ, είναι ότι πρέπει να είναι μεγάλοι, να περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό διαφορετικών τύπων χαρακτήρων και τέλος να μην χρησιμοποιούνται σε πολλές ιστοσελίδες. Ο κωδικός σας στο Twitter για παράδειγμα, πρέπει να είναι διαφορετικός από αυτόν του τραπεζικού σας λογαριασμού. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι χρησιμοποιώντας έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης. Οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης δημιουργούν ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης για εσάς και τους αποθηκεύουν με ασφάλεια. Εάν το γεγονός ότι μπορούν να σας εμποδίσουν να παραβιαστεί ο λογαριασμός σας δεν σας αρκεί να πειστείτε να χρησιμοποιήσετε έναν, ένας διαχειριστής κωδικών πρόσβασης σημαίνει επίσης ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να πασχίσετε για να θυμηθείτε ξανά έναν ξεχασμένο κωδικό πρόσβασης. Προτείνονται τα εξής προγράμματα LastPass or KeePass.

3. Μάθετε πώς να εντοπίζετε μία επίθεση Phishing

Το γρήγορο κλικ (χωρίς δεύτερη σκέψη) μπορεί να είναι ο χειρότερος εχθρός σας. Όταν σας έρχεται  ένα νέο email ή οποιοδήποτε μήνυμα και περιλαμβάνει περιεχόμενο  που μπορεί να ακουστεί ή να πατηθεί με ένα κλικ, τα ένστικτά μας συχνά μας ωθούν να το κάνουμε αμέσως. Απλά μην το κάνετε! Οι χάκερ έχουν εκμεταλλευτεί την κατάσταση εν μέσω περιόδου πανδημίας, ως κάλυμμα για να ξεκινήσουν μία σειρά επιθέσεων ηλεκτρονικού ψαρέματος. Ο καθένας μπορεί να πέσει θύμα τέτοιου είδους απατών. Το κυριότερο που πρέπει να κάνετε είναι να σκεφτείτε πριν κάνετε κλικ. Τα μηνύματα αυτά προσπαθούν να εξαπατήσουν τους ανθρώπους, ωθώντας τους να συμπεριφερθούν με έναν  τρόπο που σε άλλη περίπτωση δεν θα έπρατταν αντίστοιχα, ας πούμε, να προσποιούνται το αφεντικό, απαιτώντας άμεση ανταπόκριση ή γενικότερα μηνύματα που παρουσιάζονται ως επείγοντα.Να είστε προσεκτικοί,να σκέφτεστε πριν κάνετε κλικ και να κατεβάζετε αρχεία μόνο από άτομα και πηγές που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε.

4. Κάντε ενημέρωση σε όλες τις συσκευές και εφαρμογές

Ξεκινήστε με το τηλέφωνό σας. Μεταβείτε στις ρυθμίσεις της συσκευής σας και μάθετε ποιο λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιείτε και ενημερώστε το, εάν δεν χρησιμοποιείτε την πιο πρόσφατη έκδοση (το iOS 14 είναι το πιο πρόσφατο για iPhone, το Android 11 είναι το πιο πρόσφατο για την Google). Για εφαρμογές και παιχνίδια, το iOS 13 και εξής, της Apple, πραγματοποιεί αυτόματη λήψη ενημερώσεων, αν και αυτές οι ρυθμίσεις μπορούν να προσαρμοστούν. Στα Android, οι αυτόματες ενημερώσεις μπορούν επίσης να ενεργοποιηθούν μεταβαίνοντας στη σελίδα ρυθμίσεων στο Google Play Store.

5. Κρυπτογράφηση

Υπάρχουν δύο κύριες κρυπτογραφημένες υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων, το Signal και το WhatsApp. Τα μηνύματα (συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών και βίντεο) καθώς και φωνητικές κλήσεις και βιντεοκλήσεις κρυπτογραφούνται από προεπιλογή και στις δύο εφαρμογές. Και οι δύο σάς επιτρέπουν να χρησιμοποιείτε μηνύματα που εξαφανίζονται, τα οποία αφαιρούν αυτό που έχετε στείλει μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Η συμβουλή μας είναι να χρησιμοποιήσετε το Signal όπου είναι δυνατόν, καθώς συλλέγει λιγότερα μεταδεδομένα από το WhatsApp και δεν ανήκει στο Facebook. Αλλά αν δεν μπορείτε να πείσετε τους φίλους σας να μετακινηθούν στο Signal, το WhatsApp προσφέρει πολύ περισσότερη προστασία από τις εφαρμογές που δεν χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση  από προεπιλογή.

6. Απαλλαγείτε από το ψηφιακό σας αποτύπωμα

Το παρελθόν μπορεί να σας στοιχειώσει. Οι παλιοί διαδικτυακοί λογαριασμοί που δεν χρησιμοποιείτε πλέον και τα στοιχεία σύνδεσης που ανήκουν σε αυτούς, μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον σας αν δεν κάνετε τίποτα. Οι χάκερ χρησιμοποιούν συχνά λεπτομέρειες από προηγούμενες παραβιάσεις δεδομένων για πρόσβαση στους λογαριασμούς που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι αυτήν τη στιγμή. Η μείωση του όγκου των πληροφοριών που είναι διαθέσιμες για τη διαδικτυακή σας ζωή μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο παραβίασης. Ένα πολύ απλό βήμα είναι να διαγράφετε τακτικά το ιστορικό αναζήτησής σας στο Google, αλλά μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικές λύσεις της Google για την προστασία της ιδιωτικότητάς σας.

πηγή

 

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.