Η σημασία του δώρου στα παιδιά!
Βρισκόμαστε σε εορταστική περίοδο και αυτές τις μέρες τα δώρα, παρά τις δύσκολες οικονομικές που βιώνουμε έχουν την τιμητική τους. Η ανταλλαγή δώρων είναι μια ιεροτελεστία γεμάτη συμβολισμούς και το πνεύμα των ημερών επιτρέπει να τα προσφέρουμε χωρίς πολλούς όρους. Η προσφορά ενός δώρου είναι μία κίνηση που δηλώνει αγάπη, ευγνωμοσύνη και αναγνώριση. Είναι ένας τρόπος επικοινωνίας σε μη λεκτικό επίπεδο που παράγει πλούσια νοήματα. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τα παιδιά είναι αυτά που θα συγκεντρώσουν τα περισσότερα. Κάνουν όμως καλό όλα αυτά τα δώρα στα παιδιά; Μήπως έχουν άσχημα αποτελέσματα;
Η σημασία του δώρου
Η προσφορά ενός δώρου συνδέεται γενικά με την έκφραση αγάπης, αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης προς ένα πρόσωπο. Έτσι, όταν δίνουμε ή δεχόμαστε ένα δώρο, νιώθουμε χαρά και ικανοποίηση. Όσον αφορά τα παιδιά, που ζουν σε κανονικές συνθήκες, από τη βρεφική κιόλας ηλικία μαθαίνουν να λαμβάνουν δώρα από γονείς, συγγενείς και άλλα πρόσωπα του περιβάλλοντος τους. Όσο μεγαλώνουν, αντιλαμβάνονται αυτή την προσφορά ως ένδειξη αγάπης και καλοσύνης, γεγονός που τα χαροποιεί. Το δώρο προς ένα μικρό παιδί είναι πάντοτε κάποιο παιχνίδι, γιατί αυτό θα το ευχαριστήσει, ενώ ταυτόχρονα θα παίξει σημαντικό ρόλο για την υγιή νοητική, ψυχική και συναισθηματική του ανάπτυξη. Όμως στις μέρες μας, η σημασία του δώρου στα παιδιά έχει αλλάξει κατεύθυνση… Και αυτό έχει αρνητική συνέπεια στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και του ψυχισμού τους.
Τα πολλά δώρα τους κάνουν καλό;
Τα παιδιά μπορεί να βρεθούν σε μεγάλη σύγχυση, να καταλήξουν να πιστεύουν ότι η πιο σίγουρη απόδειξη αγάπης και αναγνώρισης των δικών τους είναι τα πολλά και ακριβά δώρα. Με τον καταιγισμό από δώρα, μέσα στον ψυχισμό των παιδιών τείνουν να μπερδευτούν το συναίσθημα, η χρηματική αξία, τα δώρα. Κινδυνεύουν, λοιπόν, να αρχίσουν να αδιαφορούν για όσους τα πλησιάζουν χωρίς να φέρνουν τα πολυπόθητα «καλούδια». Και θα έχουν επίσης δυσκολία να αντιλαμβάνονται τη συμβολική αξία κάθε προσφοράς που τους γίνεται, της απλής, καλοπροαίρετης χειρονομίας.
Τα «λάθη» των γονέων
Τα παιδιά δεν γεννιούνται άπληστα. Γίνονται. Κι αυτό γιατί ορισμένοι γονείς δυσκολεύονται να εκφράσουν την αγάπη τους με λόγια ή με απλές συμπεριφορές -μια τρυφερή αγκαλιά, ένα μπράβο που το παιδί έχει ανάγκη και στρέφονται στα δώρα. Έτσι, χάνουν τη συναισθηματική επαφή μαζί του, ενώ του περνούν το μήνυμα ότι η αγάπη εκφράζεται μόνο με την ύλη. Τα παιδιά αυτά μπαίνουν στη λογική να ζητούν συνεχώς από τους γονείς και γίνονται χειριστικά απέναντί τους. Άλλοι πάλι γονείς αναπτύσσουν συναισθήματα ενοχής απέναντι στα παιδιά τους για διάφορους λόγους. Μπορεί να δουλεύουν πολλές ώρες και να μην μπορούν να τους αφιερώσουν χρόνο, να μαλώνουν μαζί τους ή να είναι πολύ αυστηροί και μετά να το μετανιώνουν, να έχουν χωρίσει από τον/τη σύζυγο.
Διαλέξτε το «σωστό» παιχνίδι
● Να είναι προσαρμοσμένο στην ηλικία του παιδιού. Πρέπει όμως παράλληλα να υπολογίζεται και ο ατομικός ρυθμός ανάπτυξης του παιδιού και η προσωπικότητά του.
● Να βοηθά στην απελευθέρωση της φαντασίας του παιδιού. Παιχνίδια που μπορούν να συναρμολογηθούν είναι ό,τι καλύτερο για να ικανοποιήσουν την περιέργειά του. Ένα απλό παιχνίδι, όπως π.χ. οι κύβοι, μπορεί να πάρει πιο σύνθετες μορφές. Παιχνίδια επίσης με έντονες εικόνες και ιστορίες μπορούν να εξοικειώσουν το παιδί με καταστάσεις άγνωστες σε αυτό και να κεντρίσουν τη φαντασία του.
● Να προσφέρει ποικιλία χρήσεων. Τα παιχνίδια… μίας χρήσεως δεν επιτρέπουν στο παιδί παρά το ρόλο του παθητικού θεατή.
● Το χρώμα και η μορφή των παιχνιδιών συμβάλλουν στην ανάπτυξη της αισθητικής του παιδιού. Μπορεί να μη δίνετε ιδιαίτερη σημασία στα χρώματα και τα σχήματα των παιχνιδιών, αλλά, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν πρέπει να υποτιμάτε το ρόλο τους, γιατί βοηθούν στη διαμόρφωση της αισθητικής των παιδιών.
● Oι διαστάσεις του παιχνιδιού πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στην ηλικία του νεαρού κατόχου. Τα μωρά και τα μικρότερα παιδιά προτιμούν τα μεγάλα σε μέγεθος παιχνίδια, πρέπει όμως να φροντίζετε ώστε να μπορούν να τα μεταφέρουν μόνα τους.
Παιχνίδια για κάθε ηλικία
Νεογέννητα έως βρέφη 1 έτους
Επιλέξτε ελαφρά παιχνίδια με ζωντανά χρώματα που έλκουν το βλέμμα, την ακοή και την αφή του παιδιού.
Βιβλία με μεγάλες εικόνες, από ύφασμα, πλαστικό ή πεπιεσμένο χαρτί
Μεγάλα ξύλινα ή πλαστικά κομμάτια
Δοχεία και κύπελλα
Κουδουνίστρες
Μαλακά ζωάκια, κούκλες ή μπάλες, που να πλένονται
Φωτεινά, κινούμενα αντικείμενα, τα οποία δεν φτάνει όμως το μωρό
Πίνακες δραστηριοτήτων
Παιχνίδια που επιπλέουν στο μπάνιο
Παιχνίδια που όταν το μωρό τα πιέζει βγάζουν ήχο
Νήπια 1 έως 2 ετών
Τα παιχνίδια γι’ αυτή την ηλικιακή ομάδα θα πρέπει να είναι ασφαλή και ικανά να αντέξουν την περιέργεια του νηπίου χωρίς να διαλυθούν.
Βιβλία με μεγάλες εικόνες, από ύφασμα, πλαστικό ή πεπιεσμένο χαρτί
Κούκλες γερής κατασκευής
Παιδικά αυτοκίνητα
Μουσικές πλατφόρμες
Κομμάτια που μπαίνουν το ένα μέσα στο άλλο
Παιχνίδια που τα παιδιά σπρώχνουν και τραβούν (όχι με μακριά κορδόνια)
Παιχνίδια που σχηματίζουν στοίβες
Παιχνίδια – τηλέφωνα (χωρίς καλώδια)
Παιδιά 2 έως 5 ετών, προσχολικής ηλικίας
Βιβλία (σύντομες ιστορίες ή ιστορίες δράσης)
Τα παιχνίδια γι’ αυτή την ηλικιακή ομάδα μπορούν να είναι δημιουργικά ή να μιμούνται τις δραστηριότητες των γονιών και των μεγαλύτερων παιδιών.
Μαυροπίνακας και κιμωλία
Τουβλάκια
Μπογιές, μη τοξικές δαχτυλομπογιές, πηλός
Παιχνίδια που αποτελούνται από ένα σφυρί και μια επιφάνεια όπου το παιδί εφαρμόζει κομμάτια
Παιχνίδια οικοκυρικών
Παιχνίδια εξωτερικού χώρου: κουτί με άμμο (με καπάκι), τσουλήθρα, κούνια, σπιτάκι
Παιχνίδια – μεταφορικά μέσα
Κασετόφωνο ή μαγνητόφωνο
Απλά παζλ με μεγάλα κομμάτια
Ρούχα μεταμφίεσης
Παιχνίδια – σκεύη κουζίνας
Παιδιά 5 έως 9 ετών
Βιβλία
Τα παιχνίδια για τα παιδιά αυτής της ηλικίας θα πρέπει να βοηθούν το παιδί να αναπτύξει νέες επιδεξιότητες και τη δημιουργικότητά του.
Ψαλίδια με αμβλυμμένες άκρες, σετ ραπτικής
Παιχνίδια με κάρτες
Βαλιτσάκια γιατρού και νοσοκόμας
Μαριονέτες
Μπάλες
Ποδήλατο με κράνος
Αεροπλάνα
Ηλεκτρικά τρένα
Κούκλες από χαρτί
Σχοινάκι
Πατίνια με προστατευτικό εξοπλισμό
Αθλητικός εξοπλισμός
Επιτραπέζια παιχνίδια
Αγόρια και κορίτσια 10 έως 14 ετών
Ιδανικά γι’ αυτές τις ηλικίες είναι τα διάφορα χόμπυ και οι επιστημονικές ενασχολήσεις.
Παιχνίδια στους υπολογιστές
Ραπτική, πλέξιμο, κέντημα
Μικροσκόπια / τηλεσκόπια
Επιτραπέζια παιχνίδια
Αθλητικός εξοπλισμός
Συλλογές
Σήμερα που έχει χαθεί η χαρά της δημιουργίας του παιγνιδιού από τα ίδια τα παιδιά το δώρο έχει αποκτήσει ιδιαίτερη αξία. Είναι σημαντικό όμως να θυμόμαστε ότι το δώρο είναι το μέσο και όχι ο σκοπός, είναι προσφορά και όχι δικαίωμα, είναι σχέση και όχι αντικείμενο, είναι ποιότητα και όχι ποσότητα, αφορά δύο και όχι έναν. Το δώρο που προσφέρει ο γονιός το επιλέγει ο γονιός και επειδή το χαρίζει στο παιδί είναι σημαντικό να έχει νόημα για το παιδί. Αν δε γίνουμε κι εμείς οι γονείς κομμάτι του δώρου, το δώρο μειώνει σημαντικά την αξία του.
Καλές γιορτές!
Παπατσιφλικιώτη Παρασκευή
Δημοσιογράφος (μέλος της F.I.J.E.T.) – Συγγραφέας
Βρεφονηπιοκόμος – Θεραπεύτρια λόγου
Ευχαριστούμε για τις ιδέες σας.
Πολύ ωραίο θέμα!