Αρχική ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ ΘΕΜΑ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ Κλειδώνουν 900 νέες θέσεις εργασίας στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη δυτική Θεσσαλονίκη

Κλειδώνουν 900 νέες θέσεις εργασίας στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη δυτική Θεσσαλονίκη

Κλειδώνουν 900 νέες θέσεις εργασίας στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη δυτική Θεσσαλονίκη

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής έργο διαχείρισης αστικών αποβλήτων στην Ελλάδα, προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρώ που προωθεί ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ). Μάλιστα κατά την κατασκευή του θα κλειδώσουν 500 νέες θέσεις εργασίας και άλλες 400 κατά τη λειτουργία του για τα επόμενα 25 χρόνια.

Η ΜΕΑ Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης, η οποία αναμένεται να χωροθετηθεί σε περιοχή μεταξύ των Δήμων Δέλτα και Χαλκηδόνας -την ακριβή τοποθεσία ωστόσο θα υποδείξει η μελέτη- και τη σχετική σύμβαση υπέγραψε πριν από λίγη ώρα η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ με εκπρόσωπο των επτά εξειδικευμένων μελετητικών γραφείων στα οποία ανατέθηκε.

Όπως τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή τη υπογραφή της σύμβασης, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Μιχάλης Γεράνης, η μελέτη που θα αρχίσει να εκπονείται από αύριο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου ένα χρόνο, ίσως και νωρίτερα, ενώ η κατασκευή του θα διαρκέσει 24 μήνες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το έργο, εντάσσεται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) που εγκρίθηκε προ διετίας από το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ αποτελεί ένα από τα τρία συνολικά που θα κατασκευαστούν. Ήδη, όπως είπε, η πρώτη  Μονάδα των Σερρών, ολοκληρώνεται και θα παραδοθεί στα μέσα του 2019, ενώ στις αρχές του ίδιου χρόνου ο ΦΟΔΣΑ θα δημοπρατήσει και την τρίτη ΜΕΑ Ανατολικού Τομέα που χωροθετείται στον Άγιο Αντώνιο. «Ολοκληρώνεται ένας κύκλος έργων που αφενός προωθεί την κυκλική οικονομία, αφετέρου φροντίζει για την προστασία του περιβάλλοντος, δίνοντας λύση στο μεγάλο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων» τόνισε ο κ. Γεράνης, ενώ, είπε πως ήρθε η στιγμή που πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων είναι υπόθεση όλων και πρέπει να μείνει μακριά από στείρες αντιπαραθέσεις και μικροκομματικά συμφέροντα.

Η μονάδα θα επεξεργάζεται 300.000 τόνους ετησίως

Το υπό μελέτη έργο είναι το μεγαλύτερο νέο έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Εθνικό Σχεδιασμό (ΕΣΔΑ) και θα εξυπηρετεί το 65% του πληθυσμού της Κεντρικής Μακεδονίας. Θα έχει συνολική δυναμικότητα 300.800 τόνων ετησίως, εκ των οποίων  38.100 τόνοι θα αφορούν προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα.. Η Μονάδα θα δέχεται τα σκουπίδια συνολικά 21 Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, από τους οποίους οι 10 είναι του νομού Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τους Δήμους Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Θεσσαλονίκης (60% του δήμου), Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου – Μελά, Χαλκηδόνας και Ωραιοκάστρου. Επίσης θα δέχεται και θα επεξεργάζεται τα απορρίμματα του Δήμου Παιονίας Κιλκίς.

Γ. Μπουτάρης: Θα τοποθετηθούν υπόγειοι κάδοι στην πόλη

Μιλώντας για τη Μονάδα Δυτικού Τομέα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, υποστήριξε την κατασκευή του έργου, λέγοντας ότι αφορά το κομμάτι της διαχείρισης των απορριμμάτων και την ενεργειακή αξιοποίηση του. Μάλιστα προανήγγειλε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης, θα προχωρήσει άμεσα στην εγκατάσταση υπόγειων κάδων απορριμμάτων σε διάφορα σημεία της πόλης.

Ειδικά για το θέμα της ενεργειακής αξιοποίησης, σημείωσε, ότι «είναι απολύτως απαραίτητο γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα απορρίμματα. Στην Σουηδία έφτασαν σε σημείο να εισάγουν σκουπίδια για αυτό το λόγο, για να παράγουν ενέργεια και είναι γεγονός ότι όλες αυτές οι μονάδες βρίσκονται εντός κατοικημένων περιοχών» υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, είπε, πως αποκλείεται να έχουμε καθαρές πόλεις αν δεν συμμετέχει ενεργά ο πολίτης, αν δηλ. δεν αυξηθούν τα ποσοστά της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης.

«Είναι επιπλέον λεφτά αυτά, αλλά για όλο αυτό χρειάζεται η συμμετοχή του πολίτη. Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει φτάσει σε ένα καλό ποσοστό την ανακύκλωση, αλλά ο ευρωπαϊκός στόχος είναι να φτάσουμε το 50% έως το 2020 και αυτό πολύ αμφιβάλω ότι θα το πετύχουμε ως πόλη και ως χώρα».

Κυρίζογλου: «Με κραυγές και ιαχές δεν λύνονται τα προβλήματα»

Υπέρ του έργου και όλων των άλλων υποδομών που προγραμματίζει ο ΦΟΔΣΑ, τάχθηκε και ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, λέγοντας πως αυτά που συνέβησαν  στο παρελθόν με το  ΧΥΤΑ Μαυροράχης και το ΣΜΑ Ευκαρπίας, πρέπει να σταματήσουν. «Αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν όσοι επιδιώκουν την πολιτική τους επιβίωση. Ότι με άναρθρες κραυγές και ιαχές δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Εκτίμησε δε πως όταν υποδειχθεί το ακριβές σημείο χωροθέτησης, ανάμεσα στους δήμους Δέλτα και Χαλκηδόνας, θα διασφαλιστεί το κριτήριο της κοινωνικής συναίνεσης, καθώς, όπως είπε, πλέον η αυτοδιοίκηση γνωρίζει τα οφέλη από αυτά τα έργα και θα ενημερώσει σωστά τους πολίτες. Χαρακτήρισε πολύ σημαντική την υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου, σημειώνοντας πως θα συμβάλει στην κατεύθυνση της οριστικής επίλυσης του προβλήματος με τα απορρίμματα στην Κεντρική Μακεδονία.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της σύμπραξης των μελετητικών γραφείων Γιώργος Ηλιόπουλος, δεσμεύτηκε για την παράδοση της μελέτης το συντομότερο δυνατό, καθώς είπε, πως αρχίζει από αύριο κιόλας η εκπόνηση της.

«Από αύριο ξεκινάμε τη μελέτη που θα δείξει ότι η ΜΕΑ Δυτικού Τομέα θα αποτελέσει ‘ένα πρότυπο έργο σε όλη την Ευρώπη με αυξημένες ποιοτικές  δικλείδες ασφαλείας».

Φανή Σοβιτσλή

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

oraiokastro 24 Η ενημέρωση δεν έχει ώρα