Μετρό της Θεσσαλονίκης- Οι χρηματοδοτήσεις, οι μέθοδοι, οι ανάδοχοι και τα αρχαία

Μετρό της Θεσσαλονίκης- Οι χρηματοδοτήσεις, οι μέθοδοι, οι ανάδοχοι και τα αρχαία

Υπήρξε όνειρο δεκαετιών, μόνιμη εξαγγελία από το βήμα της ΔΕΘ, «αιώνιο» πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, με τον καιρό έγινε ανέκδοτο στα χείλη των Θεσσαλονικέων. Το μετρό, εξαγγέλθηκε για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του `80 και επιτέλους φαίνεται ότι θα γίνει πραγματικότητα.

Το 1989 γίνεται η πρώτη προσπάθεια να κατασκευαστεί μετρό στη Θεσσαλονίκη. Μια τρύπα στο ύψος της ΔΕΘ. Χρηματοδότηση και ο τρόπος κατασκευής χωρίς μετροπόντικες “στέκουν” εμπόδια στην προσπάθεια επί δημαρχίας Σωτήρη Κούβελα.

Το 1992 ο τότε υπουργός Στέφανος Μάνος υπογράφει σύμβαση παραχώρησης για το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης με την χρηματοδότηση ωστόσο να παραμένει ανασταλτικός παράγοντας.

Το Σεπτέμβριο του 2003 επί κυβέρνησης Σημίτη λίγους μήνες πριν την νίκη Κώστα Καραμανλή στις εκλογές αποφασίζεται η κατασκευή του μετρό με εθνικούς κοινοτικούς πόρους και δάνεια.

Τα επόμενα χρόνια, ο Γιωρίκας και ο Κωστίκας, οι δυο μετροπόντικες εγκαθίστανται στον νέο σιδηροδρομικό σταθμό. Το τότε χρονοδιάγραμμα προέβλεπε την ολοκλήρωση του το 2012, συμβολική ημερομηνία καθώς συμπληρωνόταν 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης.

Από το 2004, το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο εφιστούσε την προσοχή για την ύπαρξη αρχαιοτήτων στον άξονα της οδού Βενιζέλου. Το 2010 κατά τη διάρκεια των εργασιών έρχεται στο φως μια πόλη της Ρωμαϊκής ακμής της Θεσσαλονίκης με καταστήματα ναούς, οδούς και αφιερώματα.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο πρότεινε την απόσπαση των μνημείων και την μεταφορά τους σε άλλο χώρο εισήγηση που αποδέχθηκε το υπουργείο πολιτισμού. Στο συμβούλιο της Επικρατείας ο δήμος προσέφυγε ζητώντας να παραμείνουν τα αρχαία να αξιοποιηθούν κατά χώρα και να συνεχιστούν οι εργασίες παράλληλα και το 2014 ο ανάδοχος σταματά το έργο με τους εργαζόμενους να χάνουν τη δουλειά τους.

Το 2015 το έργο ξανάρχισε με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και το έργο προχωρά με κάποιους σταθμους να φθάνουν στην ολοκλήρωση τους. Το 2018 εγκαίνια του Σταθμού Συντριβανίου από τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προκάλεσαν θύελλα πολιτικών αντιδράσεων με την αξιωματική αντιπολίτευση να σχολιάζει ειρωνικά κάνοντας λόγο για εγκαίνια μουσαμάδων.

Τα τελευταία χρόνια οι προστατευτικές λαμαρίνες και οι εργοταξιακές καταλήψεις προοδευτικά απομακρύνθηκαν. Οι δρόμοι επανήλθαν στο κανονικό τους πλάτος. Οι σταθμοί ολοκληρώθηκαν και έγιναν επισκέψιμοι για το κοινό. Οι δοκιμαστικές διαδρομές είναι καθημερινές. Μεταξύ των επιβατών και ο πρωθυπουργός.

Το μετρό της Θεσσαλονίκης παραδίδεται στους πολίτες την 30ή Νοεμβρίου 2024, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η παράδοση γίνεται 35 χρόνια μετά την πρώτη προσπάθεια για την κατασκευή μετρό στη Θεσσαλονίκη που έμεινε γνωστή ως η Τρύπα του Κούβελα.

Επιμέλεια: Θεοδότα Τσιόπρα ertnews.gr
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.