ΠΟΕΔΗΝ : Υγειονομικές βόμβες τα νησιά Λέσβος, Χίος, Λέρος, Σάμος

Υγειονομικές βόμβες τα νησιά Λέσβος, Χίος, Λέρος, Σάμος με τα Νοσοκομεία τους υπό κατάρρευση. Ανεξέλεγκτη η κατάσταση.
Τα νησιά να αποσυμφορηθούν από πρόσφυγες και μετανάστες.

 

Η ΠΟΕΔΗΝ επισκέφτηκε το hot spot της Μόριας και το Νοσοκομείο Μυτιλήνης το 2018 και χαρακτήρισε την κατάσταση ως υγειονομική βόμβα.
Ημέρα με την ημέρα τα πράγματα χειροτερεύουν καθότι ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών πολλαπλασιάστηκε και τα Νοσοκομεία αντιμετωπίζουν τις γνωστές παθογένειες του συστήματος που προέρχονται από την έλλειψη Προσωπικού και την λειψή χρηματοδότηση. Αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τόσο πολύ κόσμο που κάθε ημέρα αυξάνει. Οι πρόσφυγες και μετανάστες αυξήθηκαν κατά χιλιάδες και ταυτόχρονα εμφανίζουν μεγάλη νοσηρότητα λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης.
Τα hot spot Λέσβο, Χίο, Σάμο και Λέρο, θυμίζουν περισσότερο υγειονομικό ναρκοπέδιο με λοιμώδη νοσήματα, χωρίς να τηρούνται ούτε τα στοιχειώδη από τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
Τα Νοσοκομεία όπως καταγγέλλουν τα Σωματεία Εργαζομένων παρουσιάζουν μεγάλες ελλείψεις σε Ιατρούς και Νοσηλευτικό Προσωπικό. Είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς. Πολύμηνες λίστες αναμονής για εξέταση, ελλείψεις σε υλικά και εξοπλισμό. Οι μεταφραστές είναι άφαντοί και έτσι δεν μπορούν γιατροί και νοσηλευτές να τους περιθάλψουν με ασφάλεια.
Περίεργος ο ρόλος των ΜΚΟ που θα πρέπει να εξυπηρετούν τους πρόσφυγες και μετανάστες στα Νοσοκομεία με μεταφραστές. Τα Νοσοκομεία έχουν καθημερινά μεγάλη προσέλευση στα Ιατρεία, τα ΤΕΠ από πρόσφυγες και μετανάστες και αδυνατούν σε πολλές περιπτώσεις να ανταποκριθούν.
Πολλές κλίνες των Νοσοκομείων λειτουργούν αποκλειστικά για πρόσφυγες και μετανάστες (πχ Γυναικολογική, Παιδιατρική στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης).
Παρ’ ότι εδώ και χρόνια υπάρχει αυτή η κατάσταση καμία πρωτοβουλία δεν ελήφθη να ενισχυθούν τα Νοσοκομεία με προσωπικό και κονδύλια. Οι εργαζόμενοι έχουν ξεπεράσεις τα όρια τους.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
Οι προσερχόμενοι τριπλασιάστηκαν, χωρίς όμως να γίνει η απαραίτητη ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό. Οι δαπάνες εκτοξεύονται και συνεχώς αναμορφώνονται οι προϋπολογισμοί. Εφέτος ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός είναι κατώτερος του περσινού !
Δίπλα στη πόλη, έδρα του νοσοκομείου έχουν προστεθεί 27000 άνθρωποι, με άθλιες συνθήκες διαβίωσης και υψηλή νοσηρότητα. Το 2018 εγκαίρως και δικαίως σε επιτόπια επίσκεψη της ΠΟΕΔΗΝ μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων μιλήσαμε για «υγειονομική βόμβα». Όπως είναι φυσικό όλοι αυτοί οι άνθρωποι προστρέχουν στο νοσοκομείο για υπηρεσίες. Μερικές κλινικές (παιδιατρική, γυναικολογική) νοσηλεύουν αποκλειστικά και μόνο πρόσφυγες και μετανάστες. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Σαββατοκύριακο 15-16 Φεβρουαρίου διενεργήθηκαν 4 καισαρικές και οκτώ γεννήσεις! Η νεόκτιστη τριώροφη σύγχρονη μαιευτική-γυναικολογική κλινική δεν επαρκεί για να νοσηλεύσει τις προσερχόμενες και επεκτείνεται πολλές φορές στην όμορη ορθοπεδική!
Δεν υπάρχει επαρκής αριθμός μεταφραστών που πρέπει απαραίτητα να υπάρχουν καθ’ όλο το 24ωρο. Δεν υπάρχει ούτε έλεγχος, ούτε περιορισμός, στις ΜΚΟ και στους λοιπούς συνοδούς των μεταναστών. Ανεξέλεγκτος εξαιτίας αυτού αριθμός εξετάσεων και εξεταζομένων στα εργαστήρια και στα τακτικά ιατρεία.
Τα οφειλόμενα ρεπό στη Νοσηλευτική Υπηρεσία ξεπέρασαν τα 2000, οι κανονικές και λοιπές άδειες δε λαμβάνονται λόγω έλλειψης προσωπικού. Δεν μπορεί να λειτουργήσει το νεοσυσταθέν αιμοδυναμικό εργαστήριο. Υπολειτουργούν τα λοιπά απεικονιστικά εργαστήρια, μαστογράφος και μαγνητικός τομογράφος και βέβαια συνεχίζετε η λειτουργία της ψυχιατρικής κλινικής σε ένα ακατάλληλο και επικίνδυνο κτίριο που είναι ντροπή για νοσηλευόμενους και εργαζόμενους που και αυτό αναδείξαμε από (2018) με το Σωματείο χωρίς να γίνει τίποτα.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΛΕΡΟΥ
Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείου που νοσηλεύει 154 ψυχικά ασθενείς έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο hot spot προσφύγων και μεταναστών. Κάθε ημέρα μεγαλώνει ο αριθμός των φιλοξενούμενων μετατρέποντας τους χώρους του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου σε υγειονομικό ναρκοπέδιο.
Πριν ενάμιση χρόνο στο χώρο του Νοσοκομείου φιλοξενούνταν 800 πρόσφυγες και μετανάστες. Πριν τρεις μήνες 2.500 και τώρα ξεπέρασαν τους 4.000.
Στο εν λόγω hot spot της Λέρου καταφθάνουν πρόσφυγες και μετανάστες και από τα γύρω νησιά Καστελόριζο και Σύμη.
Ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου έχει γεμίσει σκηνές και σκουπίδια. Επιτίθενται σε ψυχικά ασθενείς, κλέβουν, προπηλακίζουν, διαταράσσουν την ηρεμία του Νοσοκομείου. Υπάρχει και κίνδυνος μετάδοσης μεταδοτικών ασθενειών, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΙΟΥ
Το νοσοκομείο της Χίου σήμερα καλείται να προσφέρει υπηρεσίες σε 50 χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και σε 6 χιλιάδες περίπου πρόσφυγες και μετανάστες, που έχουν εγκλωβισθεί στο νησί.
Το Νοσοκομείο λειτουργεί με ελλείψεις νοσηλευτικού, ιατρικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού που ξεπερνούν το 40% και με εργασιακές σχέσεις λάστιχο.
Τα έργα αποκατάστασης των κτηρίων της παλιάς παθολογικής και χειρουργικής κλινικής έχουν σταματήσει .
Όλες οι κλινικές και τα τμήματα του Νοσοκομείου είναι υποστελεχωμένα και οι βάρδιες γίνονται με ελλιπή σύνθεση. Σε πολλά νοσηλευτικά τμήματα απόγευμα – νύχτα και Σαββατοκύριακο υπάρχει μόνο μία νοσηλεύτρια, ενώ, το Σαββατοκύριακο και τις νύχτες υπάρχει μόνο ένα ασθενοφόρο ανά βάρδια για όλο το Νησί.
Στο ακτινολογικό δεν υπάρχει εφημερεύων ακτινολόγος και η λειτουργία του να στηρίζεται σε εξωτερικούς συνεργάτες. Παράλληλα, εξαιτίας της ελλιπούς σύνθεσής του σε ακτινοχειριστές είναι αδύνατον να καλυφτούν σήμερα οι ανάγκες του Νοσοκομείου και των εξωτερικών ιατρείων.
Μεγάλη είναι η ταλαιπωρία των ασθενών από τις ατελείωτες ώρες αναμονής στα Επείγοντα και Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, λόγω της υπολειτουργίας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην πόλη και τα χωριά, η οποία εξαναγκάζει τους πολίτες να προστρέχουν στο Νοσοκομείο για περίθαλψη.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΜΟΥ
Το νοσοκομείο της Σάμου καλείται να προσφέρει υπηρεσίες σε 32 χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και σε 8 χιλιάδες περίπου πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στο νησί.
Το ακτινολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου , για πρώτη φορά μετά από 32 χρόνια μένει με ακάλυπτες βάρδιες κατάσταση άκρος επικίνδυνη για ασθενείς και εργαζόμενους που αναγκάζονται να εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες με κίνδυνο την υγεία τους.
Μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Σχεδόν σε όλα τα νοσηλευτικά τμήματα απόγευμα – νύχτα και Σαββατοκύριακο υπάρχει μόνο μία νοσηλεύτρια, ενώ σε πολλές περιπτώσεις μία νοσηλεύτρια μπορεί να καλύπτει δύο και τρία τμήματα ταυτόχρονα. Μαιευτική κλινική με ελάχιστες.
Η Παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου λειτουργεί εδώ και 13 μήνες με μόνο μία παιδίατρο και με δύο γενικούς γιατρούς, από τις οποίες η μία είναι μετακινημένη από το Περιφερειακό ιατρείο του Μαραθοκάμπου και η άλλη υπηρετεί στο αγροτικό ιατρείο Βαθέως και εφημερεύει στην παιδιατρική κλινική, ενώ το νοσηλευτικό προσωπικό είναι ελάχιστο με δεκάδες ημέρες κανονικής άδειας και ρεπό που δεν μπορεί να λάβει.
Το νοσοκομείο της Σάμου δεν έχει γιατρούς ΩΡΛ, πνευμονολόγους , παρά μόνο μία η οποία υπηρετεί στην ΜΕΘ, δεν έχει γαστρεντερολόγους και βεβαία πολλές ειδικότητες είναι μονήρης, πράγμα που δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα όπως μεγάλη αναμονή σε ραντεβού και άλλα.
Στις περισσότερες βάρδιες απόγευμα και νύχτα υπάρχει μόνο ένας τραυματιοφορέας για όλο το νοσοκομείο.
Στήριξη του αγώνα των πολιτών
Στηρίζουμε τον αγώνα των κατοίκων για αποσυμφόρηση των νησιών από πρόσφυγες και μετανάστες. Ενίσχυση των Υγειονομικών Μονάδων.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.