Το κρυμμένο χωριό Σκοτεινά “Μόρνα” Πιερίας, βίντεο

Το κρυμμένο χωριό Σκοτεινά “Μόρνα” Πιερίας, βίντεο

Εκεί όπου η φύση κρύβει τα μυστικά τις βρίσκεται το χωριό Σκοτεινά η αρχική του ονομασία ήταν Μόρνα που σημάνει σκοτεινός τόπος , μέχρι τον Αύγουστο του 1926 όπου ονομάστηκε Σκοτεινά σε υψόμετρο 700 μέτρων έχει το δικό του ορεινό κλίμα .

Οι κάτοικοι έδωσαν το όνομα Σκοτεινά στο χωριό που εγκατέλειψαν και Φωτεινά στο νέο χωριό όπου το βλέπει ο ήλιος . Στο χωριό δεν υπάρχει μόνιμος κάτοικος . Γεμάτο οξιές , δρύες πλατάνια , καστανιές , μουριές , μηλιές , συκιές , γκορτσιές και αλλά πολλά .

Η πανίδα μεγάλη και άγρια , η πρώτη γραπτή αναφορά στην Μόρνα γίνεται στους κώδικες της Μονής Ζαβορδας των Γρεβενών όπου καταγράφεται μια δωρεά προς τη Μονή γύρω στα 1850 .

Η γεωγραφική θέση του χωριού είχε από παλιά στρατηγική και οικονομική σημασία καθώς μέσω του φαραγγιού και του οικισμού διερχόταν παλαιότατη οδός που ένωνε τη δυτική Μακεδονία με την Πιερία .

Στις 19 Δεκεμβρίου 1943 εκτελεστήκαν από τους ναζί και τους ταγματασφαλίτες 10 κάτοικοι του χωριού . Το χωριό πυρπολήθηκε και λεηλατήθηκε . Το 1949 υπήρχε εργοστάσιο επεξεργασίας ξύλου οξιάς , αναφέρεται ότι η οξιάς της Μόρνας είναι η καλύτερη της Ελλάδος και μεταξύ των Άριστων της παγκοσμίου παραγωγής . Ο βασιλιάς Οθωνας έφτιαξε το 1830 τη θαλαμηπόλο του με οξιές από τα Πιερια Όρη .

Φωτιάδης Νίκος

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.