Χρηματοδότηση 29,5 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα σε δήμους της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής

Χρηματοδότηση 29,5 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα δήμους της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής

Συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, για την υπογραφή των αντιπλημμυρικών έργων, που θα χρηματοδοτηθούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» του Υπουργείου Εσωτερικών.

Πρόκειται για παρεμβάσεις σε τέσσερις Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, δύο της Θεσσαλονίκης (Παύλου Μελά και Πυλαίας – Χορτιάτη) και δύο της Χαλκιδικής (Νέας Προποντίδας και Πολυγύρου), συνολικού προϋπολογισμού 29,3 εκ. ευρώ.

«Η θωράκιση των πόλεων και των περιοχών μας από πλημμυρικά φαινόμενα και από ζητήματα του τομέα της Πολιτικής Προστασίας είναι για εμάς πρώτης προτεραιότητας. Αυτά τα ζητήματα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τα έχουμε θέσει πολύ ψηλά στην ατζέντα των πολιτικών μας όλα αυτά τα χρόνια. Ήδη ολοκληρώθηκαν και ολοκληρώνονται έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης σε όλη την Κεντρική Μακεδονία και από εθνικούς και από ευρωπαϊκούς πόρους. Σήμερα όμως είναι μια ιδιαίτερη μέρα, διότι μετά το αίτημά μας να ενταχθούν τα απαιτούμενα έργα σε τέσσερις Δήμους της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, στο πρόγραμμα ‘Φιλόδημος’, το Υπουργείο Εσωτερικών σε πολύ σύντομο χρόνο ενέκρινε τις απαιτούμενες πιστώσεις κι έτσι το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινούν οι εργασίες, ώστε να θωρακίσουμε αυτούς τους τέσσερις Δήμους απέναντι στις πλημμύρες. Σε αυτή τη λογική συνεχίζουμε και τα επόμενα χρόνια την εξαιρετικά καλή συνεργασία που έχουμε με το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και συνολικά με τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία αντιλαμβάνεται απολύτως ότι τα συγκεκριμένα ζητήματα έμειναν πίσω τα προηγούμενα χρόνια και τώρα είναι η ώρα να τα προχωρήσουμε μπροστά», τόνισε μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών έχει θαυμάσια συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και προσωπικά η συνεργασία μου με τον Απόστολο Τζιτζικώστα είναι άριστη. Η Περιφέρεια υλοποιεί ένα πολύ σοβαρό σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης και προοπτικής για τη Μακεδονία. Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συναποφασίσουμε και να συνυπογράψουμε ένα κρίσιμο πλαίσιο έργων πνοής για την Κεντρική Μακεδονία, με το οποίο η Περιφέρεια θα έχει τη δυνατότητα με 29,3 εκ. ευρώ να υλοποιήσει έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Πρώτη προτεραιότητά μας είναι η ανθρώπινη ασφάλεια και η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Χρηματοδοτούμε αντιπλημμυρικά έργα σε δυο Δήμους της Θεσσαλονίκης και σε δυο της Χαλκιδικής. Με αυτά τα έργα θα διασφαλίσουμε την ποιότητα ζωής και την ασφάλεια όλων των πολιτών».

Τα έργα που έχουν ήδη εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας είναι:Θεσσαλονίκη:
-Δήμος Παύλου Μελά:
1.Νικόπολη: Δημιουργία δικτύου ομβρίων – 3.850.000 ευρώ.
2.Ευκαρπία: Διευθέτηση ρέματος Ευκαρπίας – 1.650.000 ευρώ.
-Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη: Διευθέτηση ρέματος Κυψέλης στην Πυλαία – 2.400.000 ευρώ.
Χαλκιδική:
-Δήμος Νέας Προποντίδας: Παρεμβάσεις για την αποστράγγιση των ομβρίων υδάτων στην ευρύτερη περιοχή της παραλιακής ζώνης του Δήμου – 12.238.800 ευρώ.
-Δήμος Πολυγύρου:
1+2.Ορμύλια – Ψακούδια: Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας οικισμών – 7.250.000 ευρώ. Και επιπλέον δαπάνες αρχαιολογίας, δαπάνες δικτύων κοινής ωφέλειας και δράσεις ανακύκλωσης.
«Υποστηρικτικές δράσεις πρόληψης και προειδοποίησης πλημμυρικών φαινομένων» – 1.860.000 ευρώ.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.