Ωραιόκαστρο: Για τα έκτακτα θέματα της σημερινής συνεδρίασης τοποθετείται η Λαϊκή Συσπείρωση

Ωραιόκαστρο: Για τα έκτακτα θέματα της σημερινής συνεδρίασης τοποθετείται η Λαϊκή Συσπείρωση

Κατ΄ αρχήν, όσον αφορά το έκτακτο των 4 θεμάτων, σύμφωνα με την άποψή μας το 2ο για την παροχή … σύμφωνης γνώμης (!) επί του σχεδίου Τεχνικού Προγράμματος 2023 του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και το 3ο για την 8η Αναμόρφωση του Προϋπολογισμού, δεν έχουν επείγοντα χαρακτήρα. Πως άραγε θα γίνει η διαδικασία της έγκρισης από το Δημοτικό Συμβούλιο του επείγοντος ή όχι, όταν η συνεδρίαση διεξάγεται δια περιφοράς; Ακόμα ένα αντιδημοκρατικό ολίσθημα της δημοτικής αρχής, ακόμα ένας υποβιβασμός της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου … Ιδιαίτερα το 2ο θέμα θα έπρεπε να συζητηθεί σε ειδική τακτική συνεδρίαση.

Δυστυχώς, για μία ακόμα φορά, η λοιπή “αντιπολίτευση” συμπλέει με τις απαράδεκτες διαδικασίες της διοίκησης. Δεν παρουσίασε στα ηλεκτρονικά της μηνύματα κανένα διαφορετικό σκεπτικό για τις εισηγήσεις .…

Εφόσον λοιπόν συζητάτε όλα τα θέματα, η “Λαϊκή Συσπείρωση” τοποθετείται:

ΘΕΜΑ 1o: Λήψη απόφασης για την έγκριση ή μη υλοποίησης προγράμματος του
Δήμου Ωραιοκάστρου με τίτλο “Κατασκηνώσεις παιδιά Α.Μ.Ε.Α. 2022”- Καθορισμός
όρων και προϋποθέσεων.

Τοποθέτηση:

Τίθεται με καθυστέρηση από το Προεδρείο εφόσον ήδη από τις 4-7-2022 υπήρχε η μελέτη και το σχετικό αίτημα της δημοτικής αρχής προς την Οικονομική Υπηρεσία του δήμου. Κατά τα άλλα, δυστυχώς το πρόγραμμα “Κατασκηνώσεις Παιδιών ΑμΕΑ, είναι μόνον για 13 παιδιά, τίθενται εισοδηματικά κριτήρια όπως και κριτήρια ανεργίας κλπ ενώ θα έπρεπε να είναι για όλους. Η δαπάνη είναι μικρή, 9.100 ευρώ. Επιπλέον είναι ανοιχτή η περίπτωση οικονομικής συμμετοχής των οικογενειών με μεγαλύτερο εισόδημα, εάν υπάρξουν κενά που θα καλυφθούν από επόμενα παιδιά. Με τις πάγιες αυτές θέσεις μας και για την κοινωνική αναγκαιότητα του όποιου προγράμματος, η Λ.Σ. ψηφίζει ΥΠΕΡ.

ΘΕΜΑ 2o: Παροχή σύμφωνης γνώμης επί του σχεδίου Τεχνικού Προγράμματος έτους
2023 του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων
(Φο.Δ.Σ.Α.) Κεντρικής Μακεδονίας.

Τοποθέτηση:

Στο Τεχνικό Πρόγραμμα του ΦΟΔΣΑ, τον οποίον ουδόλως εκτιμάμε και έχουμε κριτικάρει κατά καιρούς, αναφέρονται έστω και αναβαθμισμένοι ΧΥΤΑ λ.χ. Σερρών, Πολύγυρου κλπ. Επέκταση των ΧΥΤΑ Λιτοχώρου και Δίου. Αναφέρεται μονάδα προεπεξεργασίας υγρών αποβλήτων στο ΒΔ συγκρότημα του νομού Θεσ/νίκης, δηλαδή στην περιοχή μας όπου βρίσκεται και ο ΣΜΑ Ευκαρπίας και ετοιμάζουν τη ΜΕΑ Μαυροράχης! Τί σημαίνει η μελέτη για την Επεξεργασία Λυμάτων στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης και η αναβάθμιση αυτού του ΧΥΤΑ που κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει; Ο οποίος επιπλέον επεκτείνεται με την μελέτη κατασκευής της κυψέλης 5 … Τί είναι ακριβώς και που θα γίνουν οι μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσ/νίκης; Τα ίδια για τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και για τα Κέντρα Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας.

Σε τελευταία ανάλυση, γνωρίζουν άραγε οι δημοτικοί σύμβουλοι για ποιά ακριβώς προβλήματα, ποιές επιλογές συμφερόντων και για ποιές προβληματικές πολιτικές, καλούνται να συναινέσουν;

Πέραν τούτων, δεδομένο είναι ότι από πλευράς κυβερνήσεων, τοπικών αρχών και ΦΟΔΣΑ, δεν υπάρχει ενιαίο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης. Ούτε άμεσης μετατροπής των ΧΥΤΑ, το ελάχιστο σε ΧΥΤΥ. Ούτε ακύρωση κάθε διαδικασίας καύσης των απορριμμάτων και των αποβλήτων ….

H “Λαϊκή Συσπείρωση” στη βάση των θέσεων και προτάσεών της, ψηφίζει ΚΑΤΑ.

ΘΕΜΑ 3o: Λήψη απόφασης για την έγκριση ή μη της 8ης Αναμόρφωσης
προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2022.

Τοποθέτηση:

της 8ης Αναμόρφωσης Προϋπολογισμού: Επισημαίνουμε ότι στην εγγραφή 1 περ. α. ενώ μεταφέρονται από διάφορους λογαριασμούς συνολικά 114.766,93 ευρώ, τελικά φαίνεται μόνο το ποσό των 26.600 ότι μεταφέρθηκε στο Σχέδιο Μείωσης Εκπομπών του Δήμου. Να ελεχθεί το λάθος. Εγγραφή 1 περ. β. Εχουμε επιφύλαξη για την περαιτέρω μείωση του Αποθεματικού κατά 55.500 ευρώ για την κάλυψη δικαστικών εξόδων. Στις περιπτώσεις δ. και ε. δεν έχουμε καμία αντίρρηση γιατί πρόκειται για αποδοχές εργαζόμενων. Στην περίπτωση ε όμως, η αναφερόμενη επιχορήγηση των 102.000 δεν καλύπτει το σύνολο των αποδοχών 227.000. ΛΑΘΟΣ;

Αλλο ένα πρόβλημα της δια περιφοράς συνεδρίασης, ότι δεν μπορούν να τεθούν ερωτήσεις και να γίνουν τυχόν διορθώσεις κατά τη διάρκειά της.

Σχετικά με τις λοιπές αναμορφώσεις της κρατικής επιχορήγησης προς τον δήμο 79.762 ευρώ, της συντήρησης των γηπέδων Μεσαίου και Λητής και των λογιστικών τακτοποιήσεων, δεν έχουμε αντίρρηση. Σύμφωνα με τα παραπάνω και ιδιαίτερα για το ζήτημα των μισθών, η Λ.Σ. ψηφίζει ΥΠΕΡ.

ΘΕΜΑ 4o: Λήψη απόφασης για την ανανέωση ή μη άδειας λειτουργίας υπαίθριας
κολυμβητικής δεξαμενής δημοσίας χρήσεως μεσαίας κατηγορίας λόγω λήξης
πενταετίας εντός του συγκροτήματος της εταιρείας «ΣΚΑΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Α.Ψ.Ε.Ε.Ε.» που βρίσκεται στο 16χλμ Θεσσαλονίκης – Μελισσοχωρίου της Δ.Ε.
Μυγδονίας Δήμου Ωραιοκάστρου.

Τοποθέτηση:

της ανανέωσης άδειας λειτουργίας ιδιωτικής κολυμβητικής δεξαμενής στο Μελισσοχώρι, επισημαίνουμε ότι υπήρξε καθυστέρηση της ανανέωσης της άδειας που έληξε στις 3-5-2022! Επί 3 μήνες πώς και με ποιόν έλεγχο λειτουργούσε; Είναι τώρα νόμιμη η έγκριση; Και από αυτό το ζήτημα προκύπτει η αναγκαιότητα όλοι οι σχετικοί χώροι και φορείς να είναι δημόσιου χαρακτήρα. Η Λ.Σ. δηλώνει ΠΑΡΩΝ.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.