Ένα Μανιταρόκαστρο στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης

Ένα Μανιταρόκαστρο στο Ωραιόκαστρο!!!

Έχει γεμίσει το βουνό  του Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης από αυτό το όμορφο μανιτάρι με την ονομασία Μακρολεπιότα η ψηλή με την επιστημονική ονομασία macrolepiota procera . Συνομοταξια “Βασιδιομυκητες”  Ομοταξία “Αγαρικομυκητες” Γένος “Macrolepiota”

Και με τις διάφορες λαϊκές ονομασίες όπως Ζαρκαδίσιο , Αλεκάτη , Ρόκα , Κωνσταντας , Κατσπερδικα , Γιδιο , Τσιρικι , Ελαφίνα , Κουκούλι , Κουκουλιτης και αλλά πολλά .

Το μέγεθος του είναι μεγάλο σχεδόν έως 30 εκ. Σε σχήμα αρχικά μικροφώνου και μετά ανοίγει σαν ομπρέλα . Καρποφορεί από Μάιο έως Νοέμβριο το φθινόπωρο όμως είναι πιο συχνό το βρίσκουμε σε δάση θαμνότοπους και βοσκοτόπια .

Είναι φαγώσιμο και νόστιμο όμως είναι λίγο δύσπεπτο και έχουν παρατηρηθεί κάποιες δυσανεξίες σε αυτό. Κάποιοι βγάζουν σπυριά στα πόδια κάνουν εμετό αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες . Προσοχή η κατανάλωση με μέτρο . Αν δεν γνωρίζουμε από μανιτάρια πολύ καλά δεν τα τρώμε !!!

Φωτιάδης Νίκος

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.