Ένωση Γονέων Ωραιοκάστρου: Άνοιγμα σχολικών μονάδων με τα νέα δεδομένα covid-19

Ένωση Γονέων Ωραιοκάστρου: Άνοιγμα σχολικών μονάδων με τα νέα δεδομένα covid-19

Tα σχολεία ανοίξανε  στις 13 Σεπτεμβρίου 2021, με πλήρη λειτουργία, με 25-27 μαθητές σε κάθε τμήμα, με υποχρεωτική την χρήση μάσκας από όλους εκπαιδευτικούς ,μαθητές , προσωπικό, επισκέπτες, με self-testκαι με χαμηλό ποσοστό εμβολισμών σε μαθητές-τριες.

 

Θεωρούμε δεδομένο ότι πρέπει να συνεχίσουν την δια ζώσης λειτουργία  και να λειτουργήσουν με όσο το δυνατόν ελαχιστοποίηση της μετάδοσης του ιού τηρώντας όλα εκείνα τα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί και της πιστής εφαρμογής τους από όλους εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς

 

Η εξάντληση των παιδιών μετά τις περιόδους καραντίνας  και την παρατεταμένη εξ αποστάσεως διδασκαλία, δεν αφήνουν περιθώρια επιλογής, πρέπει ­τα σχολεία να παραμείνουν ανοικτά. Οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών, στον διαδικτυακό εθισμό  αυξήθηκαν σημαντικά. Πρέπει με κάθε τρόπο να συνεχιστεί η διδασκαλία δια ζώσης, εφόσον βέβαια οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.

 

Η δημόσια δωρεάν υποχρεωτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά καθώς και η ασφαλής πρόσβαση σε αυτή με όλα τα μέτρα προστασίας είναι δικαίωμα των μαθητών και των εκπαιδευτικών  κι υποχρέωση της πολιτείας και του Δήμου.

 

Προτεραιότητα όλων μας πρέπει να είναι:

 

  • Επιπλέον προσωπικό καθαριότητας στις σχολικές μονάδες ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων σε όλη την διάρκεια λειτουργίας του σχολικού ωραρίου. Η παρουσία μιας καθαρίστριας σε όλη την διάρκεια δεν επαρκεί για τις τουαλέτες και για την απολύμανση των αιθουσών κατά τα διαλείμματα των μαθητών.Χρειάζονται σχεδόν διπλάσιο προσωπικό για κάθε σχολική μονάδα

 

  • Την προστασία του προσωπικού καθαριότητας, ώστε να διασφαλιστεί η προσωπική τους υγεία και η υγεία των μαθητών και να εξασφαλιστεί ότι θα δοθούν σαφείς οδηγίες προς το προσωπικό καθαριότητας για τον τρόπο απολύμανσης των χώρων. Επίσης την πρόβλεψη για άμεση αντικατάσταση τους σε περίπτωση που νοσήσουν.

 

  • Να δοθεί στους Δήμους η δυνατότητα και οι πόροι για την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού καθαριότητας ώστε να υπάρχουν δύο καθαρίστριες σε κάθε σχολική μονάδα με μεγάλο αριθμό μαθητών ή όπου κρίνει οι σχολικές Επιτροπές ότι χρειάζεται.

 

  • Τα σχολεία να αξιοποιήσουν πλήρως όλους τους δυνατούς χώρους για επιπλέον αίθουσες διδασκαλίες άρα και αύξηση των τμημάτων με ταυτόχρονη τοποθέτηση εκπαιδευτικών. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν διαθέσιμες αίθουσες και να συνεχίσουν τα παιδιά μας να κάνουν μάθημα σε αίθουσες με 27 μαθητές και μικρή χωρητικότητα ή σε Κίμπο! Άλλωστε οι οδηγίες του ΕΟΔΥ και όλων των αρμοδίων μιλάνε την χρησιμοποίηση όλων των διαθέσιμων αιθουσών ή την ανεύρεση νέων.

 

  • Μαζικά δωρεάν rapidτεστ στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές στις σχολικές μονάδες όπου θα υπάρξει κρούσμα.

 

  • Πρόβλεψη για επιπλέον δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς προς τις σχολικές μονάδες κατά την προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών για την αποφυγή δημιουργίας συνωστισμού και ανάμιξης μαθητών διαφορετικών τμημάτων και τάξεων και πολλές φορές και διαφορετικών σχολείων.

 

  • Την άμεση τοποθέτηση αναπληρωτών σε περιπτώσεις άδειας εκπαιδευτικών λόγου προβλημάτων υγείας και αποχής τους από την δια ζώσης εκπαίδευσης.

 

  • Ιδιαίτερη ανησυχία έχουμε και για το όριο του κλεισίματος τμήματος (50%+1). Αν φτάσουμε σε σημείο να έχει κολλήσει το μισό τμήμα , τότε θεωρούμε ότι η διασπορά θα είναι μεγάλη σε όλη την σχολική κοινότητα . Έχουμε εμπιστοσύνη στους ειδικούς και ελπίζουμε να λειτουργήσει το μέτρο,στην πράξη.

 

  • Θα πρέπει να επανεξετάσετε το πως θα συνεχιστεί η διδασκαλία των μαθητών ενός τμήματος που θα έχουν βρεθεί θετικοί (σε μέγιστο αριθμό 13)  και θα είναι καραντίνα στο σπίτι τους (εφόσον το επιθυμούν), μιας και το τμήμα δεν θα έχει κλείσει και θα συνεχίζεται η δια ζώσης λειτουργία του τμήματος .

 

  • Θα θέλαμε επίσης να επισημάνουμε ότι οι οδηγίες του ΕΟΔΥ στον γενικό πληθυσμό για στενή επαφή, σε μη εμβολιασμένους αναφέρει για 14 ή 10 μέρες καραντίνα , ενώ οι οδηγίες του ΕΟΔΥ και στο ΦΕΚ 4187/10-09-21 για την σχολική κοινότητα για την στενή επαφή αναφέρει, να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους  και να μην τεθούν σε κατ’ οίκον απομόνωση.!!! Δηλαδή αν ένας μαθητής θεωρηθεί στενή επαφή από κρούσμα εκτός σχολείου μπαίνει καραντίνα, ενώ από θετικό κρούσμα εντός σχολικής μονάδας συνεχίζει κανονικά με testτις δραστηριότητες του.

 

Θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα υγιείς πρώτα για τα παιδιά μας, τους μικρούς  αυτούς ήρωες, που ήρθαν αντιμέτωποι με την πρωτόγνωρη και αιφνίδια απομόνωσή τους από κάθε είδους κοινωνική επαφή

 

Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Ωραιοκάστρου με όλες τις δυνάμεις της και στο βαθμό που της αναλογεί, θα βοηθήσει όσο μπορεί  για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στις σχολικές μονάδες και την συνέχιση της δια ζώσης διδασκαλίας.

Για τον λόγο αυτό η παρούσα επιστολή έχει στόχο να απεικονίσει τα προβλήματα που βιώσαμε τις πρώτες ημέρες λειτουργίας των σχολείων, αλλά και εύλογες ανησυχίες μας σε μια αύξηση των κρουσμάτων και τις δυσλειτουργία που θα δημιουργήσει σε μεμονωμένα τμήματα αλλά και γενικά σε ολόκληρα τα σχολεία μας..

 

Θα τα καταφέρουμε μόνο με την συνεργασία γονέων , εκπαιδευτικών , μαθητών και ακολουθώντας πιστά όλες εκείνες τις οδηγίες του Υπουργείου  Παιδείας , του ΕΟΔΥ καθώς και της Πολιτικής προστασίας.

 

Σας ευχαριστούμε πολύ.

 

Με εκτίμηση το ΔΣ της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Ωραιοκάστρου

 

 

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.