Γιατί ο εθελοντισμός γίνεται σημαντικότερος όσο μεγαλώνουμε

Γιατί ο εθελοντισμός γίνεται σημαντικότερος όσο μεγαλώνουμε

Η έρευνα έχει δείξει ότι ο εθελοντισμός προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία, ειδικά για τους μεγαλύτερους σε ηλικία

Ο εθελοντισμός μπορεί να ωφελήσει την υγεία σας, λέει η Angela Thoreson, ψυχοθεραπεύτρια στο Mayo Clinic Health System στη Μινεσότα. Όπως έχει γράψει η ίδια, «η έρευνα έχει δείξει ότι ο εθελοντισμός προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία, ειδικά για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους».

Αυτά τα οφέλη μπορούν να χωριστούν σε πέντε μεγάλες κατηγορίες:

1. Ο εθελοντισμός μπορεί να βελτιώσει τη σωματική υγεία

«Οι εθελοντές αναφέρουν καλύτερη σωματική υγεία από τους μη εθελοντές», λέει η Thoreson.

Αυτό οφείλεται, όπως λέει, στην έκκριση ντοπαμίνης, μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου που οδηγεί σε θετικά, χαλαρά συναισθήματα και μείωση του στρες. Μελέτες δείχνουν ότι αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου, κατάθλιψης και άλλων ασθενειών.

«Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον εθελοντισμό έχουν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από εκείνους που δεν το κάνουν, ακόμη και όταν λαμβάνονται υπόψη η ηλικία, το φύλο και η σωματική υγεία», γράφει.

2. Ο εθελοντισμός μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία

«Η έρευνα έχει δείξει επίσης ότι ο εθελοντισμός οδηγεί σε χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους, ειδικά στα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω», γράφει η Thoreson.

«Αφιερώνοντας χρόνο στην υπηρεσία των άλλων, οι εθελοντές αναφέρουν ότι αισθάνονται μια αίσθηση νοήματος και εκτίμησης, τόσο από την πλευρά των άλλων όσο και από τον εαυτό τους, η οποία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του άγχους».

3. Ο εθελοντισμός παρέχει μια αίσθηση σκοπού

Το να βοηθoύν άλλους δίνει στους εθελοντές μια αίσθηση σκοπού και ολοκλήρωσης, λέει η Thoreson.

«Η εργασία που παρέχουν οι εθελοντές είναι απαραίτητη για τις καθημερινές δραστηριότητες», προσθέτει. «Οι ηλικιωμένοι εθελοντές βιώνουν μεγαλύτερες αυξήσεις στην ικανοποίηση από τη ζωή και την αυτοεκτίμηση», τονίζει.

4. Ο εθελοντισμός διδάσκει πολύτιμες δεξιότητες — και βασίζεται σε αυτές

Πολλοί εθελοντές μαθαίνουν δεξιότητες «στη δουλειά». Άλλοι εισφέρουν ή καλλιεργούν ικανότητες που έχουν μάθει αλλού. Μέρος του εθελοντισμού μπορεί να είναι η καθοδήγηση άλλων. Όλα αυτά, λέει η Thoreson, κρατούν ενεργά τόσο το μυαλό όσο και τις κοινωνικές δεξιότητες.

5. Ο εθελοντισμός καλλιεργεί νέες και υπάρχουσες σχέσεις

«Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να κάνετε νέους φίλους και να δυναμώσετε υπάρχουσες σχέσεις είναι να συμμετέχετε σε μια κοινή δραστηριότητα», γράφει η Thoreson.

«Σε πολλές περιπτώσεις, οι εθελοντές έχουν διαφορετικό υπόβαθρο, κάτι που τους βοηθά να διευρύνουν το κοινωνικό τους δίκτυο και τους επιτρέπει να εξασκήσουν κοινωνικές δεξιότητες με άλλους», εξηγεί.

iatropedia.gr
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.