Διατροφική αντιμετώπιση στη νόσο Crohn: ποια τρόφιμα βοηθάνε;

[ad_1]

diatrofh kai nosos crohn

Η νόσος Crohn είναι μια από τις δυο (μαζί με την ελκώδη κολίτιδα) χρόνιες νόσους του γαστρεντερικού συστήματος, γνωστές και ως «ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (ΙΦΝΕ)». Αποτελεί μια χρόνια φλεγμονή στο έντερο και χαρακτηρίζεται απο περιόδους «έξαρσης», δηλαδή έντονα φλεγμονώδη συμπτώματα και απο περιόδους «ύφεσης», δηλαδή περίοδοι χωρίς να εμφανίζονται έκδηλα συμπτώματα.

Ποια είναι τα αίτια της νόσου Crohn;

Τα αίτια της νόσου συνεχίζουν να παραμένουν άγνωστα. Μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι η φλεγμονή του εντέρου ενδεχομένως να οφείλεται σε μία πολύπλοκη αλληλεπίδραση των γονιδίων του ατόμου και του περιβάλλοντος. Το σίγουρο με τη νόσο του Crohn είναι ότι δεν προκαλείται από κάποιο μικρόβιο και το λόγο αυτό δεν είναι και μεταδοτική.

Συμπτώματα της νόσου Crohn

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που θα εμφανίσει το άτομο είναι οι διάρροιες με ή χωρίς αίμα, ο κοιλιακός πόνος, ο πυρετός, η αιμορραγία από το έντερο, η ανορεξία και επακόλουθα η απώλεια σωματικού βάρους. Κάποια άτομα συχνά νιώθουν κουρασμένα και ενδέχεται να εμφανίσουν αναιμία. Αν η ασθένεια βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, μπορεί να δημιουργηθούν στενώσεις στο έντερο με αποτέλεσμα να εμφανίζεται έντονη δυσκοιλιότητα.

Ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής;

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη στη νόσο του Crohn που χαρακτηρίζεται από ανορεξία, φτωχή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και διάρροια. Τα συμπτώματα αυτά στερούν απο το σώμα τις απαραίτητες ποσότητες σε υγρά, θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Δε φαίνεται να υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο που να ευθύνεται για την έξαρση επεισοδίων της νόσου, ωστόσο φαίνεται πως υπάρχουν κάποια τρόφιμα τα οποία βοηθούν στην καλύτερη αντιμέτώπιση των συμπτωμάτων. Δείτε τα τρόφιμα αυτά στο slide show που ακολουθεί.

{gallery}diatrofiki-antimetopisi-sti-noso-crohn-poia-trofima-voithane{/gallery}

[ad_2]

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.