Θεσσαλονίκη: Σταματούν τις ολονύκτιες διαμαρτυρίες για το περιβάλλον και οργανώνουν απογευματινές

Θεσσαλονίκη: Σταματούν τις ολονύκτιες διαμαρτυρίες για το περιβάλλον και οργανώνουν απογευματινές

Κάλεσμα το Σάββατο 13 Ιουνίου και ώρα 18:00 στην Πλατεία Αριστοτέλους σε μια ειρηνική διαμαρτυρία για το νόμο με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας»

 

Λεπτομέρειες διαμαρτυρίας:

1. Τι θα κάνουμε και τι μηνύματα θα περάσουμε;

Στην δράση, «μαζί» με τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκη, θα διαλέξουμε (κυριολεκτικά) πλευρά σχετικά με τον νέο περιβαλλοντικό νόμο. Στόχος της δράσης είναι να αποτυπωθεί έμπρακτα η αντίθετη στάση των πολιτών στον νέο νόμο, καθώς οι αντιδράσεις των πολιτών σε όλη την Ελλάδα κλιμακώνονται.

2. Τι περιλαμβάνει ο νόμος;

Θεωρούμε υποχρέωσή μας να υπερασπιστούμε το φυσικό περιβάλλον και ζητούμε τη συμμετοχή και τη στήριξη των συμπολιτών/συμπολιτισσών μας στο αίτημά μας να καταργηθεί ο νόμος, ο οποίος, μεταξύ άλλων:
– Καθορίζει 4 κλιμακούμενες ζώνες προστασίας στις οποίες επιτρέπονται επενδυτικές δραστηριότητες που σχετίζονται με εξορύξεις υδρογονανθράκων και μεταλλευτικές δραστηριότητες, αλλά και με τη δυνατότητα τουριστικής εκμετάλλευσης και δημιουργίας υποδομών (π.χ. ανεγερση κτιρίων)

– Αφαιρεί το δικαίωμα γνωμης από τις τοπικές κοινωνίες και την τοπική αυτοδιοίκηση, σχετικά με τις έρευνες υδρογοναναθράκων σε κομμάτια δημόσιας γης. Η διαδικασία αδειοδότησης μεταβιβάζεται στις περιφερειακές ενότητες.

– Καταργεί την αυτοτέλεια και την αποτελεσματικότητα των ανεξάρτητων περιβαλλοντικών φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών της χώρας, αντικαθιστώντας τους από έναν κεντρικό κρατικό φορέα.

– Κατατέθηκε (ως νομοσχέδιο) σε μια Βουλή που υπολειτουργούσε. Η ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση ήταν ελλιπής, καθώς δημοσιεύτηκαν αρχικά 66 άρθρα, ενώ για ψήφιση στις 5 Μάη τέθηκαν 130.

3. Ποιοί είναι οι διοργανωτές;

Η δράση υποστηρίζεται από το Fridays For Future Thessaloniki και διοργανώνεται από μια ομάδα πολιτών που συμπλήρωσαν 14 αγρυπνίες-ολονύκτιες διαμαρτυρίες έξω απο το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης απαιτώντας την κατάργηση του αντιπεριβαλλοντικού νόμου. Αυτή η ομάδα αποφάσισε στις 31 Μαΐου να σταματήσει τις ολονύκτιες διαμαρυρίες και να συνεχίσει τις δράσεις της καθώς και να υποστηρίζει άλλες δράσεις ενάντια σε αυτό τον καταστροφικό νόμο όπως η Ποδηλατοπορεία για το Περιβάλλον. “Αγρυπνούμε” για να δικαιωθούμε!

 

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.