Θεσσαλονίκη: Τον Οκτώβριο ο νέος Μητροπολίτης

Θεσσαλονίκη: Τον Οκτώβριο ο νέος Μητροπολίτης

Από την εφημερίδα Ορθόδοξη ΑΛΗΘΕΙΑ
Στην Εκκλησία οι εξελίξεις δεν σταματούν. Το αντίθετο. Τώρα γίνονται οι ζυμώσεις εν όψει της Ιεραρχίας του Οκτωβρίου. Στις καθημερινές κουβέντες των Αρχιερέων μία είναι η συζήτηση: ποιος θα είναι ο επόμενος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης. Τα προβλήματα υγείας που έχει ο Μητροπολίτης Άνθιμος, ο οποίος πλησιάζει τα ενενήντα χρόνια έντιμου βίου, είναι γνωστά. Δεν έχω πληροφορηθεί με ποιον τρόπο, «τεχνικά», θα γίνει η αντικατάστασή του.

Η επιτροπή που βάζει τους Αρχιερείς σε αργία νομικά δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί, πληροφορούμαι. Έχει πάρει ο Αρχιεπίσκοπος την παραίτηση από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο; Το πιθανότερο. Οι Μητροπολίτες ετοιμάζονται, πάντως, για εκλογές στη σημαντική αυτή Μητρόπολη.

Φαβορί και υποψήφιοι
Το απόλυτο φαβορί για να εκλεγεί τον Οκτώβριο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ακούει στο όνομα Επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος. Είναι ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου και δεν έχει αντιπάθειες στην Ιεραρχία. Έχει την εύνοια του Αρχιεπισκόπου και δεκάδων Μητροπολιτών. Θα καταφέρει να εκλεγεί; Μένει να αποδειχτεί.

Μια σημαντική είδηση που πέρασε στα ψιλά είναι πως πριν από μερικές ημέρες ο Επίσκοπος Ωρεών βρέθηκε στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Οι Μητροπολίτες λένε πως ο κ. Φιλόθεος, ακολουθώντας τη συμβουλή του Αρχιεπισκόπου, «ζήτησε την ευχή» και από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για να κατέβει ως υποψήφιος. Για να «κλείσει» επί της ουσίας η εκλογή.

Αν Πατριάρχης και Αρχιεπίσκοπος συμφωνήσουν στο πρόσωπο, τότε η εκλογή τον Οκτώβριο είναι μια τυπική διαδικασία.

Σχετικά με τους Αρχιερείς που θα μπορούσαν να καλύψουν την κενή θέση στη Θεσσαλονίκη διά μεταθέσεως, το σενάριο είναι πολύ ισχνό. Για την ιστορία καταγράφω μόνο τα πρόσωπα που φέρονται ως διεκδικητές: Βεροίας Παντελεήμων, Σιδηροκάστρου Μακάριος, Νεαπόλεως Βαρνάβας, Σερρών Θεολόγος και Δημητριάδος Ιγνάτιος. Οι δύο πρώτοι το επιθυμούν, πληροφορούμαι, διακαώς.

Η πρόσφατη ενασχόλησή μου με τον τέως εκλεκτό της οικογένειας Μητσοτάκη, τον κατά τα λοιπά αγαπητό «υπουργό με την κορνίζα» Αντώνη Διαματάρη, προκάλεσε τη δυσφορία του εργαζομένου του. Πρόσωπο που πρόθυμα ξελασπώνει τον εργοδότη του, συνήθως λασπώνοντας τους υπολοίπους.

Αγνοώ τους λόγους για τους οποίους με τόσο πάθος στηρίζει τον δυτικοτραφή πρώην υπουργό και σπουδαγμένο στο Κολούμπια ένας άνθρωπος που έλκει την καταγωγή του από τις μογγολικές περιοχές όπου κάποτε άνθησαν οι Καλμούκοι (ή άλλως Καλμίκοι). Νομάδες που ζούσαν στην πάλαι ποτέ ένδοξη ρωσική ομοσπονδία. Αδυνατώ να βρω τον συσχετισμό των δύο ανδρών.

Μικρή λεπτομέρεια, που ίσως βγάζει νόημα που αυτοί ξέρουν καλύτερα: οι Καλμούκοι ζουν δίπλα στην περιοχή Αστραχαν. Περιοχή απ’ όπου προέρχεται το γνωστό ομώνυμο πρόβατο που εμείς εδώ στην «ψωροκώσταινα» Ελλαδίτσα λέμε -με λάθος τονισμό συνήθως- τα κουτσά άλογα…

 

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.