Και μετά την ανακεφαλοποίηση τι;

ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΙ ;
Του Παναγιώτη Δ. Κοϊτσίδη*
Η επίτευξη της συμφωνίας επί των προαπαιτούμενων δράσεων για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων του δανείου από τον ESM σε συνδυασμό με την μικρότερη του αναμενομένου μείωση του ΑΕΠ του τρίτου 3μήνου του τρέχοντος έτους διαμόρφωσε τις συνθήκες για την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Τούτο, αποτελεί το πρώτο βήμα ενός δύσβατου οδικού χάρτη προς την κανονικότητα της Ελληνικής οικονομίας και της δημιουργίας επενδυτικού κλίματος.
Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική σε μια περίοδο που οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι εντείνονται.
Επόμενα σημαντικά βήματα είναι:
• Η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων των νοικοκυριών (στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια), με την δέουσα κοινωνική ευαισθησία, καθώς επίσης και των επιχειρηματικών δανείων.
• Η ψήφιση των υπολοίπων προαπαιτούμενων και του προϋπολογισμού 2016
• Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος
• Η σταδιακή άρση των capital controls
• Η επίλυση του ασφαλιστικού συστήματος , γεγονός που αποτελεί προϋπόθεση για τη νέα ρύθμιση του χρέους που θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να επαναφέρει το waiver στα ελληνικά ομόλογα ώστε αυτά να γίνουν επιλέξιμα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
• Η Προώθηση εκείνων των διαρθρωτικών αλλαγών που θα οδηγήσουν σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο
Η υλοποίηση όλων των ανωτέρω θα διευκολύνει την επιστροφή της χώρας στις αγορές, η οποία θα οδηγήσει στην αναβάθμιση της οικονομίας, την αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης , στην επιστροφή των καταθέσεων και την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων.
Παράγοντες που δυσχεραίνουν την προσπάθεια προς την κανονικότητα, εκτός από την εντεινόμενη γεωπολιτική αστάθεια, τις ασύμμετρες απειλές και τις προσφυγικές ροές, είναι ότι η χώρα εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ύφεση κατά το πρώτο 6μηνο του 2016, επιστρέφοντας σε πορεία ανακάμψεως κατά το δεύτερο εξάμηνο. Η ύφεση κατά το πρώτο 6μηνο του 2016 αναμένεται να προέλθει από την αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων, που θα συμπιέσουν σημαντικά την ιδιωτική κατανάλωση και κατ΄ επέκταση τη ρευστότητα της αγοράς. Η ένταση της υφέσεως θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος.
Τέλος, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή η πορεία δεν θα διαταραχθεί από πολιτική αστάθεια και κοινωνικές εντάσεις, εκτιμάται ότι από το 2017 η επιτάχυνση της αναπτυξιακής πορείας αναμένεται να πυροδοτήσει αλυσιδωτές θετικές επιδράσεις σε όλα τα επίπεδα ενώ το σενάριο για grexit θα ανήκει πλέον στην ιστορία.
* Ο Παναγιώτης Δ. Κοϊτσίδης είναι Οικονομολόγος και Δημοτικός Σύμβουλος Ωραιοκάστρου.
panagiotis,παναγιωτης κοιτσιδης

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.