Κλειστά Γυμναστήρια, Μυϊκή αποχή

Κλειστά Γυμναστήρια, Μυϊκή αποχή

Θα χάσω ότι έχτισα; Μην σας πιάνει κρύος ιδρώτας…

Πριν αρχίσετε να πανικοβάλλεστε να εξηγήσω ότι υπάρχει και η μυϊκή συντήρηση όπως φυσικά και η ανάπτυξη νέου μυϊκού ιστού. Μερικές εβδομάδες εκτός γυμναστηρίου δεν θα σε κάνουνε να χάσεις όλους τους μυς σου. Βασικά έρευνες δείξαν ότι πολύ προχωρημένοι ασκούμενοι δεν έχασαν καθόλου μυϊκή μάζα σε αποχή ενός μήνα. Προσέξτε πολύ προχωρημένοι ασκούμενοι.

Ο κύριος λόγος είναι ότι το σώμα μας έχει φτιαχτεί στο να διατηρεί μυϊκό ιστό καλύτερα απ’ ό,τι να χτίζει. Το μυϊκό σύστημα μπορεί να διατηρηθεί με το 1/10 του προπονητικού πλάνου που κάνατε, έως και για 30 εβδομάδες! Επίσης αρκούνε δύο με τρεις ελαφριές προπονήσεις την εβδομάδα για να διατηρήσετε την νευρομυϊκή σας δύναμη. Κάπου εδώ να πω ότι ένα ρεπό από το γυμναστήριο ήταν ίσως αυτό που είχαμε ανάγκη και αυτό γιατί η αποφόρτιση του μυϊκού μας συστήματος είναι μία πρακτική προπόνησης για να αυξήσουμε το μυϊκό μας σύστημα.

Δηλαδή απέχοντας για λίγο καιρό από το γυμναστήριο το σώμα μειώνει τα επίπεδα φόρτου στο κεντρικό νευρικό σύστημα και ευαισθητοποιεί τους μυς για να αντιδράσουν καλύτερα σε μια μελλοντική μυϊκή διέγερση. Άρα είναι καλύτερο το ρεπό από το γυμναστήριο παρά το να χτυπιέσαι χωρίς σταματημό όλο το χρόνο(Κάτι που πρώτος εγώ κάνω εγώ και είναι λάθος).

Τώρα στην περίπτωση που απέχουμε πλήρως από το γυμναστήριο μετά την πάροδο του μήνα θα χρειαστεί κάποιο είδους ελαφριάς προπόνησης με αντιστάσεις διαφορετικά θα έχουμε αρνητικές συνέπειες.

Τώρα βέβαια θα με ρωτήσετε μα καλά ρε Γιώργο είναι το ίδιο η προπόνηση του σπιτιού με τα ελαφριά κιλά και τα λάστιχα με αυτήν που έκανα πριν στο γυμναστήριο; Η απάντηση είναι ναι. Δεν υπάρχει καμία διαφορά στην μυϊκή ανάπτυξη όταν ο ασκούμενος χρησιμοποιεί το 40%-80% του 1RM (μέγιστο φορτίο σε μια επανάληψη) μέχρι μυϊκής κατάπτωσης. Δηλαδή για να το πω απλά, λιγότερο φορτίο με φουλ επανάληψη ως την κατάπτωση είναι ικανά να παράγουν μυϊκή διέγερση ώστε να αρχίσει διαδικασία πρωτεϊνοσύνθεσης.

Εν κατακλείδι θα συνδυάσουμε την φιλοσοφία προπόνησης μεταβολικού στρες δηλαδή το πρήξιμο που νιώθουμε στους μυς μας, που έχουνε γεμίσει με αίμα μετά από έντονη προπόνηση ώστε να συντηρήσουμε και γιατί όχι να αυξήσουμε τον μυϊκό όγκο.
Επαναλήψεις με λίγα κιλά στο εύρος των 20-40, μικρό διάλειμμα 30-40 δευτερόλεπτα , superset, giant set και φυσικά επαναλήψεις έως ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ!

Όποτε αφήστε τους εγωισμούς και πάρτε τα 5κιλα βαράκια και τα ροζ-μπλε-μωβ λάστιχα και ξεκινήστε!

mensdaily.gr

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.