Κοιτάμε Μπροστά: Να αντιστραφεί η τάση συρρίκνωσης του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης

Κοιτάμε Μπροστά: Να αντιστραφεί η τάση συρρίκνωσης του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης

Να αντικατασταθούν σε άλλο σημείο της περιαστικής ζώνης της Θεσσαλονίκης τα κωνοφόρα δέντρα που απομακρύνονται σε μια  δεκάμετρη λωρίδα που ακολουθεί τα οικήματα περιμετρικά όλου του Περιαστικού Δάσους Θεσσαλονίκης (Σέιχ Σου), από το Ρετζίκι και το Πανόραμα ως την Τούμπα και τις Συκιές (μικτή ζώνη δάσους – πόλης) ζητά η περιφερειακή παράταξη “Κοιτάμε Μπροστά”.

Υπολογίζεται ότι πρόκειται να αποψιλωθούν 142.000 τετραγωνικά μέτρα δάσους με υγιή κωνοφόρα δέντρα, στο πλαίσιο του προγράμματος ANTINERO που εφαρμόζει το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης. Αυτά έρχονται να προστεθούν στην μεγάλη καταστροφή που έχει προκαλέσει το φλοιοφάγο έντομο. Αλλά δεν πρόκειται να είναι τα τελευταία, καθώς πρόκειται να κοπούν κι άλλα δέντρα όταν αρχίσει να κατασκευάζεται το “fly over” της Περιφερειακής Οδού.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η παράταξη θεωρεί ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα περιαστική δασική έκταση, η οποία θα λειτουργήσει ενισχυτικά του Σέιχ Σου για τον μετριασμό των θερμοκρασιών, την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης και την απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα ως μέτρο αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Αυτή η ζώνη μπορεί να δημιουργηθεί στις αναδασωτέες περιοχές από τα Πεύκα και την Ευκαρπία έως το Δερβένι και να λειτουργήσει ενισχυτικά του Σέιχ Σου.

Θα πρέπει να ξαναθυμηθούμε επίσης τις εξαγγελίες για τη δημιουργία ενός “πράσινου τόξου” γύρω από τη Θεσσαλονίκη, όρος που υιοθετήθηκε με τον ν. 4277/2014 και στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας. Το νέο ΡΣΑ προβλέπει την «πράσινη σύνδεση» του κέντρου της Αθήνας με την Πάρνηθα, τον Υμηττό και το Αιγάλεω, με κατάλληλες παρεμβάσεις, φυτεύσεις και πεζοδρομήσεις και τη διευκόλυνση της αναψυχής και του περιπάτου, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στο Λεκανοπέδιο. Το «πράσινο τόξο» ενσωματώνει κοινόχρηστους ελεύθερους χώρους μητροπολιτικού ή υπερτοπικού επιπέδου, δασικού ή μη χαρακτήρα, καθώς και χώρους που, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, προστατεύονται παράλληλα και από τις διατάξεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Η παράταξη “Κοιτάμε Μπροστά” ζητά από τον Περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα να αναλάβει πρωτοβουλίες για να αντιστραφεί η τάση συρρίκνωσης του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης και να ασκήσει πίεση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αλλά και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ώστε να θεσμοθετηθεί η δημιουργία ενός “πράσινου τόξου” και για τη Θεσσαλονίκη.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.