Κορονοϊός: Τι προβλέπει έκθεση του ΑΠΘ για τον Αύγουστο – Κίνδυνος για τοπικά lockdown

Κορονοϊός: Τι προβλέπει έκθεση του ΑΠΘ για τον Αύγουστο – Κίνδυνος για τοπικά lockdown

Αυξητική τάση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας στα τέλη Αυγούστου προβλέπει μελέτη επιστημονικής ομάδας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ προτείνονται μέτρα με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, όπως η καθυστέρηση της έναρξης της σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, «ο περιορισμός τόσο του ημερησίου αριθμού κρουσμάτων σε περίπου 60 ημερησίως για όλη την περίοδο του Αυγούστου, αλλά και της αυξητικής τάσης που αναμένεται μετά το τέλος Αυγούστου, θα μπορούσε να αναχαιτιστεί με επιπλέον μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, τα οποία δεν θα έπλητταν την τουριστική δραστηριότητα (π.χ. καθυστέρηση ανοίγματος των σχολείων, περιορισμός συγχρωτισμού σε δημόσιες υπηρεσίες και κλειστούς δημόσιους χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς, σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα, κ.α.)».

Ο κ. Σαρηγιάννης προτείνει:

  • τη διατήρηση και μαζική εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης σε κλειστούς χώρους και σε ΜΜΜ (με περιορισμό στο 50% της πληρότητάς τους και ανάλογη αύξηση των δρομολογίων για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού),
  • την αποφυγή άσκοπου συγχρωτισμού, μαζικών κοινωνικών εκδηλώσεων και τη μη τήρηση κανόνων σε χώρους θρησκευτικής λατρείας,
  • την υποχρεωτική και ορθή χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

Τα συγκεκριμένα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν υποχρεωτικά και να παρακολουθηθεί η εφαρμογή τους από όλους. Τα πρόστιμα για τη μη εφαρμογή των κανόνων θα μπορούσαν να είναι υψηλότερα (σε αντιστοιχία με άλλες χώρες του εξωτερικού).

Επιπλέον πρέπει να διατηρηθεί ο υψηλός βαθμός ανίχνευσης των φορέων στη χώρα και να μειωθεί ο χρόνος ταυτοποίησης των θετικών στον κορονοϊό, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με:

  • Εντατικοποίηση των ελέγχων στις πύλες εισόδου για τον περιορισμό των ροών ασυμπτωματικών/προσυμπτωματικών φορέων με ταυτόχρονη μείωση του χρόνου ταυτοποίησης του ιού, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με αύξηση των διαθέσιμων τεστ και ενεργοποίηση πανεπιστημιακών εργαστηρίων τα οποία μπορούν να αυξήσουν την ικανότητα της χώρας να ταυτοποιήσει τον κορονοϊό γεννητικά (με τεχνική RT-PCR)σε λιγότερο από 24 ώρες.
  • Εντατικοποίηση των ελέγχων στην κοινότητα για τον εντοπισμό πιθανών φορέων που μπορούν να δημιουργήσουν νέες αλυσίδες μετάδοσης
  • Συνεχή επανεξέταση της κατάστασης με βάση την καθημερινή επιδημιολογική εικόνα, δεδομένης της αβεβαιότητας ως προς τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων στην κοινότητα

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο καθηγητής στο ert.gr σχετικά με ενδεχόμενα τοπικά lockdowns «αν εφαρμόσουμε τους κανόνες που προτείνουμε, μπορεί να μπορέσουμε να το αποφύγουμε.  Αν δεν τα εφαρμόσουμε σωστά και από τώρα, από αυτήν τη στιγμή, τότε ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Πρέπει να καταφέρουμε να εφαρμόσουμε τα μέτρα αυστηρά δηλαδή να εφαρμόσουμε τα μετρα με αστυνόμευση.  Υπάρχει μία ιεράρχηση των μέτρων: το πρώτο κυρίαρχο μέτρο είναι η απόσταση, ακόμη και 2,5 μέτρων και αυτό από μόνο του βοηθάει πολύ.  Από την αλλη μεριά αν δεν μπορεί να εφαρμοστεί η απόσταση 2,5 μέτρων, εκεί η σωστή χρήση της μάσκας συνίσταται ακριβώς για να μπορέσεις να ελέγξεις τη διάδοση. Είναι σημαντικός ο συνδυασμός απόστασης και μάσκας. Υπάρχουν και άλλα επικουρικά μέτρα. Π.χ. η απολύμανση του αέρα των εσωτερικών χώρων. Οι συσκευες με υπεριώδη ακτινοβολία μπορούν να λειτουργήσουν πολυ θετικά. Η μεταφορά του κορονοιου γίνεται και μέσα από τα λεπτά σωματίδια, αερογενώς, όπως λέει πλέον και ο ΠΟΥ. Μέσα από την απολύμανση του αέρα στους εσωτερικούς χώρους μειώνεται από 55 έως 60% το παθογόνο φορτίο. Είναι σημαντικό να μειωθεί η πιθανότητα συγχρωτισμού. Το πρόβλημα τελικά είναι απλό. Χρειάζεται να κρατάμε απόσταση. Αν τα κάνουμε όλα αυτά μπορεί να αποφευχθεί το λοκντάουν».

Σχετικά με τα εισαγόμενα κρούσματα, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι όχι μόνο έγινε πρόωρα κατά μία εβδομάδα το άνοιγμα των συνόρων για τους τουρίστες, αλλά και με χαλαρό τρόπο και «αυτό ήταν λάθος. Σύμφωνα με τις προβλέψεις μας αν ανοίγαμε  τα σύνορα 11 Μαΐου αντί για 4 Μαΐου, θα είχαμε ακόμη μεγαλύτερη μείωση της διασποράς. Όταν έρχεται ο τουρίστας είναι πολύ εύκολο να είναι κάποιος ασυμπτωματικός, να μπει στη χώρα και να τον έχει διασπείρει όσο μπορεί. Άρα έχουμε μεγάλη πιθανότητα τα οποία κρούσματα να λειτουργήσουν σαν καταλύτης πάνω στο ήδη υπάρχον υπόβαθρο των κρουσμάτων από τους Έλληνες. Τώρα έχουμε τόσα ημερήσια κρούσματα σχεδόν όσα είχαμε στο απόγειο του πρώτου κύματος».

 

Σημειώνεται ότι η μελέτη εκπονήθηκε από τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, και την ομάδα HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ), σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Προηγμένων Σπουδών στην Παβία και την Πίζα της Ιταλίας.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.