Ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου μιλάει για την ”καιροτρομολαγνία” και τον καιρό των επόμενων ημερών

Μέσω της προσωπικής του σελίδας ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου  ξεκαθαρίζει το τοπίο απο την “διαδικτυακή καιροτρομολαγνία” όπως χαρακτηριστικά αναφέρει,και εξηγεί την διαφορά μεταξύ καύσωνα και πολλή ζέστης.Μας δίνει και την πρόβλεψη του καιρού των επόμενων ημερών:

“Ξεκίνησε δυστυχώς και πάλι απο κάποιους η κλασική διαδυκτιακή καιροτρομολαγνία με το που θα πάρει την όποια ανιούσα ο υδράργυρος. Αναρωτιέμαι τι θα γράψουν όταν θα μας έρθει ένας πραγματικός και κυρίως πανελλαδικός καύσωνας!

Καταρχήν προσοχή! Επικίνδυνοι για πυργαγιές οι ξηροι νοτιανατολικοι άνεμοι (6-7 και τοπικά 8μποφόρ) που αναμένεται να επικρατήσουν στα δυτικά την Παρασκευή και οι βορειοδυτικοί άνέμοι που θα επικρατήσουν το Σάββατο κατά τόπους!

Καύσωνας ή πολλη ζέστη?

Για να ξεκαθαρίσω λίγο τα πράγματα: Ναι το αυριανό,Παρασκευή 8/6,κύμα ζέστης θα είναι έντονο κυρίως στη δυτικη Ελλάδα κατά τη διάρκεια της ημέρας οπου στις περισσότερες περιοχές ο υδράργυρος θα φτάσει τους 38 βαθμούς κατά μέσο όρο, και πολύ τοπικά ίσως τους ξεπεράσει έναν με δύο βαθμούς, ενώ οι πολύ ενισχυμένοι Νοτιανατολικοί άνεμοι που θα επικρατήσουν στα Επτάνησα, την Ηπειρο, τη δυτικη Στερεα και την Δυτικη Πελοποννησο θα είναι ιδιαίτερα ξηροί και πολύ επικίνδυνοι για πυργαγιές!
Σε αρκετές όμως υπόλοιπες περιοχές της χώρας μας η θερμοκρασία δεν δείχνει να ξεφεύγει πάνω απο τους 35 βαθμούς αλλά και στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία ακόμα και αργά το μεσημέρι δεν δείχνει να ξεπερνά τους 31-33 βαθμούς.

Δύσκολη βέβαια θα είναι η νύχτα προς το Σάββατο καθώς τα θερμόμετρα μπορεί να μην κατέβουν και στις δύο πόλεις αλλά και σε αρκετά αστικά κέντρα κάτω απο τους 25-26 βαθμούς καθώς τις νυχτερινές ώρες της Παρασκευής προς το Σάββατο αναμένεται να περάσει η αναμενόμενη θερμή αέρια μάζα πάνω απο τις περισσότερες περιοχές του Ελλαδικού χώρου! Κατά τη διάρκεια πάντως του Σαββατου πρώτα στα βορειοδυτικά και μέχρι το βράδυ σε όλη σχεδον τη χώρα το έντονο αυτό κύμα ζέστης με τη βοήθεια δροσερότερων βορειοδυτικών, κατά τόπους μάλιστα ισχυρών ανέμων, αναμένεται να υποχωρήσει ! Για οτιδήποτε νεότερο ρίχνετε, αν έχετε χρόνο, μια συχνή ματιά εδώ, στη μεγαλύτερη μετεοπαρέα της Ελλάδας!
Καύσωνα έχουμε οταν: 
1. H μέγιστη θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη των 37 βαθμών Κελσίου (θερμοκρασία σώματος).

2. H ελάχιστη θερμοκρασία (τη νύχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες) είναι μεγαλύτερη των 26 βαθμών Κελσίου.

3.Επικρατεί άπνοια ή ασθενείς άνεμοι και το θερμοκρασιακό εύρος (ημέρας και νύχτας) είναι μικρό.

4. Οι υψηλές θερμοκρασίες παρατηρούνται σε μεγάλη γεωγραφική έκταση και όχι τοπικά και η διάρκειά τους υπερβαίνει τις τρεις ημέρες.

Με εκτίμηση
Σάκης Αρναούτογλου”

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.