Περί ειδικού τέλους και χαρατσιού…

Ωραιόκαστρο, 27/11/2015
Περί ειδικού τέλους και χαρατσιού…
Η απόφαση για την επιβολή ειδικού τέλους 0,30€ για κάθε τετραγωνικό ηλεκτροδοτούμενου χώρου κατοικίας, επαγγελματικής στέγης, κ.α., στον λογαριασμό της ΔΕΗ μαζί με τα δημοτικά τέλη με πρόφαση την κατασκευή σχολικών μονάδων, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η διοίκηση βρίσκεται και λειτουργεί εκτός κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας.
Οι διοικούντες του δήμου μας κλεισμένοι μέσα στην γυάλα των δικών τους οικονομικών δεδομένων αδυνατούν ή αδιαφορούν να κατανοήσουν την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πλειοψηφία των συμπολιτών μας και όχι μόνον.
Δεν αντιλαμβάνονται ότι:
– Η παραμικρή επιβάρυνση του οικογενειακού εισοδήματος προκαλεί επιπρόσθετη ψυχολογική πίεση και αδιέξοδα.
– Η μία μετά την άλλη οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στον δήμο μας κλείνουν αδυνατώντας να ανταποκριθούν στα πολλαπλά χαράτσια, αυξάνοντας τον αριθμό των ανέργων.
– Η μείωση από την διοίκησή μας το 2011 των δημοτικών τελών κατά 45% στην Δ.Ε. Ωραιοκάστρου και 27% στην Δ.Ε. Μυγδονίας (π.χ. στο Ωραιόκαστρο από 1,67€ σε 0,90€/τ.μ. για τις κατοικίες και από 3,20€ σε 1,80€/τ.μ. για τους επαγγελματικούς χώρους) έγινε για να βοηθηθούν οι πληττόμενοι από την κρίση συμπολίτες μας και για να μπορέσουμε με τα φθηνότερα πλέον δημοτικά τέλη της περιοχής να προσελκύσουμε επενδύσεις με θέσεις εργασίας.
– Επίσης δεν αντιλαμβάνονται ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να διεκδικεί πόρους και προγράμματα για την στήριξη της τοπικής κοινωνίας και δεν πρέπει να συντάσσεται με τις φορομπηχτικές λογικές της κεντρικής πολιτικής που μαστίζουν τα τελευταία χρόνια την ελληνική κοινωνία.
Φίλες και φίλοι,
Την περίοδο 2011 έως 2014, μέσα σε απίστευτα δύσκολες συνθήκες προσαρμογής και λειτουργίας του Καλλικρατικού Δήμου Ωραιοκάστρου- μόνο τα χρέη των τριών πρώην δήμων ανέρχονταν στα 15 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ταυτόχρονα θα έπρεπε να ενωθούν οι υπηρεσίες και τα νομικά πρόσωπα των τριών σε ένα- εμείς στον τομέα της σχολικής στέγης διεκδικήσαμε και πετύχαμε:
– Την παραχώρηση τριών οικοπέδων από την ΚΕΔ στο Παλαιόκαστρο και εξασφαλίσαμε μέσω του ΟΣΚ την χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με 3 εκατομμύρια ευρώ του έργου κατασκευής του Δημοτικού Σχολείου στην Α. Υψηλάντη.
– Την διατήρηση της χρηματοδότησης της κατασκευής με Σ.Δ.Ι.Τ. του 3ου Γυμνασίου Παλαιοκάστρου και του 6ου Δημοτικού στον ΟΑΕΔ.
– Την χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ ώστε 12 σχολεία του Δήμου να αποκτήσουν κατάλληλα εξοπλισμένα τμήματα ένταξης για παιδιά.
– Την εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή δύο νηπιαγωγείων σε Ωραιόκαστρο και Δρυμό από τον ΟΣΚ.
Χωρίς την επιβολή κανενός ειδικού τέλους μέσα σε 3μιση χρόνια πετύχαμε:
– Την επέκταση του 2ου Λυκείου Ωραιοκάστρου.
– Την μετεστέγαση και λειτουργία του 2ου Νηπιαγωγείου Παλαιοκάστρου.
– Την κατασκευή νέων WC και την προσθήκη δύο αιθουσών στο 2ο Δημοτικό Παλαιοκάστρου.
– Την κτιριακή ανακατασκευή και λειτουργία 3 νέων παιδικών σταθμών στην Παιδόπολη Ωραιοκάστρου, στις κατασκηνώσεις στο Μελισσοχώρι και στο Μεσαίο.
– Την κατασκευή και λειτουργία του Νηπιαγωγείου στην Νεοχωρούδα.
– Την λειτουργία του 5ου Δημοτικού Σχολείου στο Μελισσοχώρι.
– Την ολοκλήρωση των εργασιών και την παραλαβή 8 νέων αιθουσών στο Γυμνάσιο- Λύκειο Δρυμού.
– Την αποκατάσταση των επικίνδυνων επιχρισμάτων των αιθουσών του Γυμνασίου- Λυκείου Δρυμού.
– Την ανακατασκευή στέγης στο Δημοτικό και την διαμόρφωση του αύλειου χώρου του Νηπιαγωγείου Δρυμού.
– Την αναβάθμιση των αύλειων χώρων (2ου, 3ου, 4ου Δημοτικών Σχολείων Ωραιοκάστρου, Δημοτικό Μελισσοχωρίου, κ.α.) και των εγκαταστάσεων των σχολείων του δήμου μας με την συνεργασία των συλλόγων γονέων.
– Την συνέχιση των μελετών για το Γυμνάσιο- Λύκειο στην Γαλήνη, του Λυκείου στην Καλλιθέα, των Δημοτικών στο Μελισσοχώρι και Νεοχωρούδα, κ.α.
Φίλες και Φίλοι,
Όπως μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας, όταν υπάρχει διάθεση και όρεξη για δουλειά, πολλά μπορούν να γίνουν.
Όταν όμως αυτά εκλείπουν, τότε οδηγούμαστε στην εύκολη λύση του χαρατσιού.
Χωρίς σκέψη και προβληματισμό.
Χωρίς όραμα και σχέδιο.
Χωρίς ούτε μία στοιχειώδη μελέτη, έναν προγραμματισμό των κτιριακών αναγκών της σχολικής στέγης ανά Δημοτική Ενότητα.
Για όλους αυτούς τους λόγους, καταψηφίσαμε την επιβολή ειδικού τέλους χαρατσιού και θα προσφύγουμε στην Περιφέρεια για την ακύρωση της απόφασης.

Με εκτίμηση,

Ανέστης Πολυχρονίδης
Δημοτικός Σύμβουλος, πρώην Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων
Πολυχρονιδης,polixronidis

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.