Τι είναι το «Phubbing» που καταστρέφει όλες σχεδόν τις διαπροσωπικές σχέσεις

Τι είναι το «Phubbing» που καταστρέφει όλες σχεδόν τις διαπροσωπικές σχέσεις 

Αν έχετε βρεθεί ποτέ σε ραντεβού και ο/η σύντροφός σας ασχολείται συνεχώς με το κινητό του ενώ εσείς προσπαθείτε να συζητήσετε μαζί του, τότε το «phubbing» -η νέα τάση που επηρεάζει όλες σχεδόν τις διαπροσωπικές σχέσεις σήμερα- σας αφορά άμεσα.  

Το «phubbing» είναι μια σύνθετη λέξη που δημιουργήθηκε από τα «phone» και «snubbing». Το ένα σημαίνει τηλέφωνο και το δεύτερο περιγράφει εκείνη τη συμπεριφορά κατά την οποία κάποιος αγνοεί/ περιφρονεί/ σνομπάρει τον συνομιλητή του- το γνωστό «με γράφει στα παλιά του τα παπούτσια». Ολόκληρος ο όρος είναι «Partner phubbing» ή «Pphubbing» αλλά οι περισσότεροι τον αναφέρουν απλώς ως «phubbing» και εξηγείται ως η κατάσταση κατά την οποία κάποιος χρησιμοποιεί ή απλώς αφαιρείται από το κινητό του τηλέφωνο ενώ είναι μαζί με τον/ την σύντροφό του.

Και μπορεί σε πρώτο επίπεδο να ακούγεται ως αστεία διαπίστωση, πόσο μάλλον ως αιτία προβλήματος στις ερωτικές σχέσεις, αλλά η συχνότητα του φαινομένου σήμερα που όλοι χαζεύουν στα κινητά τους τηλέφωνα οπουδήποτε κι αν βρίσκονται με οποιαδήποτε παρέα, μαρτυρά πως όντως πρόκειται για ανησυχητική τάση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του Baylor University του Τέξας, ο αυξανόμενος αριθμός των ανθρώπων που ασχολούνται με τα κινητά τους παρόλο που είναι μαζί με τους συντρόφους τους, έχει εγείρει έντονες ανησυχίες για την εξέλιξη της ανθρώπινης συμπεριφοράς. «Η παρουσία και χρήση των κινητών τηλεφώνων αυξάνεται συνεχώς και συντελεί στο να μπλέκονται ολοένα και περισσότερο τα όρια που διαχωρίζουν την δουλειά και τα υπόλοιπα ενδιαφέροντά μας από τις ρομαντικές μας σχέσεις», λέει ο Dr. James Roberts. «Ως εκ τούτου, η παρουσία του phubbing είναι σχεδόν αναπόφευκτη. Σε δείγμα 143 ατόμων σε ερωτικές σχέσεις, το 70% απάντησε πως τα κινητά τηλέφωνα παρεμβάλλονται στις σχέσεις με τους συντρόφους τους “συχνά”, “πολύ συχνά” και “όλη την ώρα”», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον ίδιο το να κοιτάζουμε απλώς το κινητό μας τηλέφωνο παρουσία του συντρόφου μας είναι αρκετό για να βλάψει την σχέση μας. Ένα ποσοστό 40% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως νιώθουν δυστυχισμένοι όταν υφίστανται «phubbing» από τους συντρόφους τους. «Δημιουργεί κάτι σαν ντόμινο. Η έρευνα απέδειξε επίσης πως όταν δεν είμαστε καλά κι ερωτευμένοι μες στη σχέση, νιώθουμε και λιγότερο ικανοποιημένοι με τη ζωή μας γενικότερα, οπότε πιθανότατα θα αναφέρουμε ότι είμαστε δυστυχισμένοι», καταλήγει ο Dr. James Roberts.

Όπως και να έχει, το να κοιτάζουμε την οθόνη του κινητού μας αγνοώντας τον συνομιλητή μας είναι αν μη τι άλλο εξαιρετικά αγενές- ανεξάρτητα αν πρόκειται για τον σύντροφό μας ή οποιονδήποτε άλλον.

Κινητο

lifo.gr

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.